Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do Ostravy přijel sloní samec, aby se pokusil o první mláďata

Autor: Ivana Žáková, pes - 
13. května 2009
16:58

Nebývalou událost včera zažívala Ostrava. Do místní zoo přicestoval ve speciálním kontejneru z německého Lipska statný slon Calvin (22), aby oplodnil tři místní samice. V českých ani slovenských zoo se totiž doposud nikdy narodilo živé sloní mládě.

Na samce už netrpělivě čekaly tři slonice, Suseela (48) a matka Johti (42) s dcerou Vishesh (12). Obě přesně před rokem přijely až z dalekého Belfastu v Irsku, aby v Ostravě plodily mláďata. Celý rok společně trávily s místní slonicí Jumbo (38), která se geneticky vhodného partnera ovšem nedočkala. Včera musela ostravskou zoo navždy opustit.

„Bohužel měla se slonicemi konflikty. Nedokázala se začlenit do nově vzniklého početnějšího samičího stáda,“ vysvětlila Blesku Šárka Bartáková z ostravské zoo. Jumbo proto včera odcestovala do zoologické zahrady v dánském Givskudu.

Dlouho tolik očekávaný samec slona indického Calvin původně pochází z Hannoveru. „Jelikož jde o chovatelsky velmi cenného samce, koordinátor rozhodl, že Calvin před příjezdem do Ostravy pobude několik měsíců v zoo v Lipsku,“ informovala dále Bartáková. Podle ní by mohla potencionální matkou mláďat být nejmladší Vishevh (Výjimečná). Potomky na svět ale může přivést i její matka Johti (Záře), která již několik mláďat odchovala. Třítunová slonice se narodila v přírodě a do Irska byla přivezena, aby vystupovala v cirkuse.

„Zabřezne-li totiž sloní samice nejpozději do dvaceti let věku, je schopna rodit třeba i v padesáti,“ uvedla Bartáková. Ostravská zoo se tak jako jediná v naší zemi pokusí o rozmnožování slonů indických přirozenou cestou. A to také díky skvělému výběhu a podmínkám, které slonům nabízí.

mandat ( 14. května 2009 08:10 )

Nebylo by levnejsi jen dovezt spermie slona ????? Dela se to po celem svete.....

Zobrazit celou diskusi