Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nebezpečné očkování: Firma stahuje vakcínu proti chřipce

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Kateřina Kycltová - 
6. listopadu 2011
15:33

Mysleli si, že je očkování zachrání proti každoroční podzimní chřipce. Místo toho ji do pár dní chytli. Řeč je o jedenácti případech z posledních dnů, ve kterých lékaři zaznamenali alergické reakce na vakcínu proti chřipce s názvem Preflucel. Farmaceutická společnost Baxter ji tak stahuje z trhu a varuje před jejím aplikováním.

Čeští pacienti byli právě touto vakcínou očkování v období od 1. září do 18. října. Jedenáct z nich však krátce poté dostalo takzvaný flu-like syndrom, tedy stav podobný chřipce. Společnost Baxter tento stav přirovnala k nežádoucím vedlejším účinkům. Podobné reakce se prý zatím prokázaly pouze u jedné šarže, z oběhu se ale stahují z preventivních důvodů ještě další dvě.

„Žádáme vás, abyste tyto šarže již dále nepoužívali a umístili do karantény všechny kusy, které dosud můžete mít skladem,“ píše se podle serveru idnes.cz v prohlášení výrobce vakcíny.

Vakcínu v České republice distribuovala brněnská firma Avenier. Ta má síť čtrnácti očkovacích center po celé zemi. Donedávna dokonce nabízela očkování vakcínou Preflucel v sezónní kampani zdarma. Do Česka bylo podle záznamů lékového úřadu dovezeno téměř 22 tisíc dávek.

robert123 ( 7. listopadu 2011 09:04 )

...pokud jste sám o sobě lékař, tak to beru,že věříte jen sám sobě. A pokud ne, tak jste asi nkdy nebyl u lékaře a v mládí jste nebyl očkován proti TBC a jiným nemocem. Pak jste skutečně silný jedinec. Osobně se nechávám očkovat každý rok a konkrétně Preflucelem a nemám žádný problém a dosud jsem vždy zimu přežil bez chřipky. Obdobně když vidím co dokáže s člověkem udělat obyčejný klíšťák, tak jsem se taky nechal naočkovat. Jenže očkovat se má člověk když je plně zdráv a na to většinou lidé zapomínají a pak selžou lékaři, že nemají problémy a vakcína se zachová úplně jinak než u zdravého organismu. Je dobře, že se očkování nikomu nevnucuje - každý svým způsobem odpovídá za své zdraví, ale když je pak nejhůř, tak jsou lékaři dobří. A nakonec - myslíte si, že v zelenině či ovoci spolu s vitamíny nedostáváte do sebe jedy ve formě zbytků postřiků ?

cornela ( 6. listopadu 2011 18:41 )

Začátkem října byla očkovaná celá naše rodina a nikdo žádné problémy nemá

zlymikes ( 6. listopadu 2011 18:23 )

Nechávám se očkovat řadu let a celou zimu jsem v pohodě.Letos mi sice bolelo asi 4 dny místo vpichu,ale jinak zcela normální stav.

mirco ( 6. listopadu 2011 17:23 )

kdyby je kazdy clovek mohl zazalovat o nekolik milionu na odskodnem,tak by priste ty firmy nedelali pokusy na lidech... a hlavne ty reklamy..."dejte se ockovat a je to velmi dobre" Hruza neco takoveho slyset... Kazdy kdo o sebe trosku dba zivotospravou a posilnuje si imunitu prirodne,tak se nemusi zadne umele vyvolane chripky bat...

mnpv ( 6. listopadu 2011 16:48 )

Letos opravdu nejsou bezpečné.Po aplikaci vakciny jsem opravdu měl stejné potíže jako při chřipce plus ještě kolísavý krevní tlak, tlak na prsou.Nyní asi po třech týdnech mám silný zánět průdušek a beru antibiotika.Jsem přesvědčen, že mi očkování rozhodilo totáně imunitu. Nejedná se o 11 případů ale daleko o vyšší počet, protože s kým jsem mluvila měl obdobné potíže. Jenže i když to sdělíte obvoďákovi,tak akorát pokrčí ramenama a aby nemusel nic vypisovat,tak se na to vykašle.Blby na tom je, že se v dobré víře proočkovávají převážně staří a chronicky nemocní lidi,kterým to platí pojišťovna a tihle lidé mají svých potíží většinou víc než dost,tak místo aby problémům event. zabránili tak si je nechali odborně vpravit do těla.

Zobrazit celou diskusi