Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Knížák skončí v Národní galerii!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
12. ledna 2010
11:45

AKTUALIZOVÁNO: Milan Knížák skončí ve funkci ředitele Národní galerie. Dohodl se na tom s ministrem kultury Václavem Riedlbauchem. V čele galerie byl přes deset let.

V současné době je v plánu dohoda mezi ministerstvem a NG na termínu Knížákova odchodu. Potvrdil to mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar.

"Schůzka by měla proběhnout zřejmě někdy během února, kdy se pan ministr s panem Knížákem dohodnou na podrobnostech," řekl Blesk.cz Cieslar. Přesný termín Knížákova odchodu tedy znám není, podle mluvčího však ministerstvo počítá s tím, že by výběrové řízení na nového ředitele mohlo proběhnout ještě do konce roku 2010.

"Ministr kultury se s panem Knížákem skutečně sešli a jedním z bodů jejich jednání byla také otevřená otázka, která se týkala případného odchodu pana ředitele z vedení NG. Výsledkem byla dobrovolná dohoda mezi Národní galerií a ministerstvem kultruy," sdělila Blesk.cz mluvčí NG Pavla Jungwirthová.

"Se současným vedením plánujeme řadu akcí a projektů na rok 2010 i 2011," dodala mluvčí. "Pan profesor Knížák rozhodně nebyl odvolán. Ve funkci zůstává. Budou probíhat další jednání. Případný odchod Milana Knížáka by se uskutečnil v průběhu roku 2011," dodala Jungwirthová.

Na výkony Milana Knížáka coby ředitele NG v posledních letech často dopadala slova negativní kritiky. "K důvodům odchodu Milana Knížáka z vedení galerie se nebudeme vyjadřovat. Může jich být více. Chceme předejít spekulacím," uvedl k tomu mluvčí ministerstva kultury Cieslar.

Přehled největších skandálů Milana Knížáka

Byl více jak 300x zadržen policií.

Od roku 1966 byl evidován jako nepřítel státu. V roce 1972 napsal telegram generálnímu tajemníkovi KSČ Husákovi, v němž ho vyzývá, aby se mu omluvil za tvrzení, že si vydělává malováním pornografie.

Upozornil na sebe také velmi ostrými názory na romskou otázku, v jednom z rozhovorů kupř. sdělil, že Jiří Čunek byl k Romům příliš vstřícný, on by jim náhradní byty nenabídl.

Roku 1999 jmenoval ministr kultury Pavel Dostál Milana Knížáka generálním ředitelem Národní galerie v Praze, kde nahradil Martina Zlatohlávka.

Studoval tři vysoké školy - Pedagogickou fakultu UK, AVU a Matfyz ale ani jednu nedokončil.

Z Národní galerie nechal vyhodit několik významných zaměstnanců, se kterými vedl osobní spory.

V Národní galerii nechal vystavit několik děl, o kterých se následně prokázalo, že se jedná o falza.

Milan Knížák zakoupil do Národní galerie dílo kdysi kontroverzního německého umělce-revolucionáře Josepha Beuyse, instalace nese název "Auto" a byla za 15 milionů korun. Nákup byl často kritizován v médiích, jako předražený, kde se lišil jen v míře od předražený třikrát až po předražený desetkrát. O tomto uměleckém díle se často i v seriózním tisku či veřejnoprávní televizi mluvilo jako o "třech kovových obručích s názvem Auto"* za 500 000 Euro.

Nechal vyvést Davida Černého z Národní galerie při udělování ceny Jindřicha Chalupeckého, kterou mu pak Václav Havel musel předat na ulici.

Umělecká skupina Rafani se kvůli vedení galerie Knížákem vykálela v Národní galerii.

Od své manželky Marie Saudkové zakoupil díla Káji Saudka za statisícové částky.

Velmi ostré spory vedl s Janem a Kájou Saudkovými. "Panu Knížákovi přeju, aby se už nikdy nevys*al," vzkázal mu Kája Saudek. "K přání mého bratra se připojuji," dodal následně Jan Saudek.

evolucius ( 12. ledna 2010 21:45 )

Kinolog výborný,manžel výborný,jak tvrdíš...ale na to ti v případě šéfa národní galerie s.re pes...

defakto ( 12. ledna 2010 19:15 )

k Vaší umělecké činnosti se nebudu vyjádřovat, nejsem odborník, nerozumím tomu.Obdivuji Vás jako člověka pro krásny vztah ke své manželce.To už se dneska nevidí ,aby manžel miloval,vážil si a ctil svoji vlastní manželku po celá dlouhá léta!!!. I Vaše paní musí být výjimečná. Líbí se mi také, že máte rádi a dokonce doma chováte malé čivavy.Přeji Vám i Vaší paní všechno dobré .

mykyn54 ( 12. ledna 2010 19:06 )

trefa Děkuji..vždyť od podívání je poznat, že není normální

25122009 ( 12. ledna 2010 17:57 )

který vyhazuješ ty,co umění rozumí,směješ se Gottovi,že není žádnej zpěvák,ačkoli ty neumíš pořádně kráknout, a kterým ty nesaháš se svým"uměním"ani po kotníky,konečně na tebe došlo!Doufám,že budeš souzen i za nákup toho díla za 15 melounů!V celým Německu se nám Čechům pak smáli. Tvá díla jsou jen parodie na skutečné umění,je to podivný, že tě vůbec někdo dostal do takového vysokého postu. Jednou jsi založil dokonce svou hudební skupinu a zpíval.Byl to stejnej propadák,jako tvá díla,neumětele.Jediný,co na tobě je podle některých"umělecký",je ten tvůj culík,o kterým si myslíš, že ti dodá bohémský šmrnc. Milane hoděn lidí než si troufneš vůbec pomyslet má o tobě takové mínění,že bys měl chodit radši kanálama. Všichni-sochaři a výtvarníci jsou zajedno,přijď si je poslechnout někdy tam,kam jsi chodil v době,kdy jsi jako mladík se ptával,co máš dělat,aby ses prosadil.Jaký "styl"máš zvolit...tvoje díla nejsou směšná,ani krásná,jen ubohá. ve škole těm,co něco upatlají špatně,a´t sochaři,nebo budoucí malíři,tak se jim vyčítá"co knížákuješ?"...tvoř pořádně!!

25122009 ( 12. ledna 2010 17:42 )

Na 100 % vím,že on totiž nemá ani maturitu!!Skutečně,není to pomluva,ale fakt.Sám to jednou přiznal!! Někdy ten,kdo se dostane při talentových zkouškách na nějakou vysokou školu uměleckého směru,tak mít ani maturitu nemusí!!!Tehdy nemusel!!jak to je dneska,nevím.O tom pedáku na UK nevím.To je bl*bost!!Tam se vůbec nedostal!! Jeho díla nejsou k ničemu,ve světě uznávanej vůbec není a většina skutečných umělců v ČR se mu leda smějesvá díla tvoří jen proto,že chce veřejnost šokovat a říká si přitom"umělec". S těmi koly to podělal.je to neuvěřitelný že mu to prošlo.přitom sám vlastní dost hodnotných obrazů starých mistrů!!! Ten,kdo ho povolal na tenhzle post,by měl být spolu s ním zavřenej! S tímhle šmejdem jsem měl tu "čest"se setkat osobně nejednou,a tak vím co to je zač. Nechápu,jak se mohkl tenhle člověk stát ředitelem národního muzea!!??

Zobrazit celou diskusi