Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na Mallorce museli evakuovat 60 turistů. Po velké ničivé vlně ostrov zasáhl požár

Autor: Mii - 
20. července 2018
14:05

Oblíbený turistický ráj na Mallorce sužuje jeden problém za druhým. Jen pár dní poté, co západní pobřeží zasáhlo tzv. meteotsunami a zemřel tu německý turista, čelí ostrov hrozbě požárů. Místní úřady varují, že na Mallorce panuje jedno z největších veder za poslední léta, které extrémně zvyšuje riziko ohňů. U města Pollensa už jeden vypuknul, na 60 turistů muselo být evakuováno pryč, píše web britského deníku The Sun.

Závažnosti situace si všímají i španělská média. Mallorca je podle nich na hraně katastrofy a požár u Pollensy to jen dokazuje. „Podstatná část ostrova by mohla každým momentem vzplanout,“ uvedl nejmenovaný úředník. Úřady se podle něj bojí, že situace by mohla být ještě horší než loni, kdy více než 80 požárů zničilo 170 hektarů půdy.

Problémem je extrémní vedro, které na ostrově panuje. Minulý měsíc se objevila informace, že meteorologické stanice letos registrují jedno z nejteplejších lét za poslední roky. Zvlášť oblasti Pallenca a Alcudia jsou v ohrožení, ale nebezpečí se týká například i hornaté oblasti Tramuntana.

„Během léta je riziko požárů ve Středomoří vždy extrémní. Požáry se stávají většími, intenzivnějšími a nebezpečnějšími,“ uvedl pro web deníku The Sun mluvčí ministerstva zemědělství Baleárských ostrovů, pod které Mallorca spadá.

„Všechny zalesněné oblasti Baleárských ostrovů jsou v ohrožení. Musíme aktivně spolupracovat, abychom předešli škodám způsobeným těmito lesními požáry. Baleáry se nachází ve středomořské pánvi, mají mírné podnebí s častými obdobími sucha po celý rok. Tím jsou k požárům extrémně náchylné,“ pokračoval.

Mallorca řeší i vlny, žraloky a extremisty

Riziko požárů není jediný problém, kterému Mallorca musela v poslední době čelit. Jen před čtyřmi dny zasáhla její západní pobřeží meteotsunami – velká vlna vyvolaná změnou tlaku v ovzduší. Vytopila všechny stánky a budovy v přístavu města Andratx a zabila německého turistu, kterého vtáhla do vody přímo před zraky své manželky a dvou dětí.

K pohodě na ostrově nepřispěl ani fakt, že na konci června byl na jihu Mallorky po více než 30 letech spatřen žralok bílý, nejagresivnější druh žraloka známý svými útoky na lidi. Na ostrově je aktivní také extremistická skupina Arran, která bojuje proti turismu ve Španělsku a čas od času zaútočí na místní turisty.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi