Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žloutenku z polských jahod chytilo 13 lidí. Nákaza číhala v dezertu i smoothie

Autor: Mii - 
19. července 2018
12:50

Problém s mraženými jahodami řeší v posledních týdnech úřady ve Švédsku. Už 13 lidí po jejich konzumaci onemocnělo žloutenkou typu A a panují obavy, že nakažených může být více. Všechny jahody byly stejné značky a pocházely od dodavatele z Polska, informuje web Food Safety News.

První případ nákazy se odehrál letos v květnu, ten zatím poslední ve středu 18. července. Žloutenkou onemocnělo devět žen a čtyři muži ve věku mezi 11 a 92 lety, tedy starci i děti. Všichni z polských mražených jahod chytili žloutenku typu A.

Švédský úřad veřejného zdraví (Folkhälsomyndigheten) a Národní potravinářský úřad (Livsmedelsverket) provedly společně s několika obecními úřady vyšetřování a zjistily, že ve všech případech se jednalo o mražené jahody od konkrétní polské firmy.

Nešlo ovšem o volně prodejné balení jahod. Všichni nakažení s nimi přišli do kontaktu v podobě smoothie nebo v rámci dezertu, který si koupili v obchodě nebo restauraci. Potvrdila to analýza viru, která ukázala, že všichni nakažení onemocněli genotypem 1B, který obsahovaly jahody dodávané velkoobchodním dodavatelem. Úřady již nařídily jejich stažení, ale stále se ještě mohou někde vyskytovat.

Jahody z Polska dovážela firma Skogsmat i Uddeholm AB, ve Švédsku je pak distribuovala společnost Foodservice AB. Distributor pokutován nebyl, úřady problém řeší s dodavatelem a polskou stranou. Přikázaly také dodatečné kontroly všech dovážených mražených jahod do Švédska.

Žena po žloutence z ovoce zemřela

Virus žloutenky typu A se šíří skrze kontaminovanou vodu, jídlo nebo kontakt s infikovaným člověkem. Onemocnět může každý, kdo nebyl očkován nebo nemoc již v minulosti neměl. Inkubační doba viru je obvykle 14 až 28 dní a mezi symptomy patří horečka, malátnost, ztráta chuti, průjem, tmavá moč, bolest břicha a žloutnutí kůže a bělma očí.

Aktuální kauza ve Švédsku není výjimečná, v minulosti bylo zaznamenáno mnoho případů nákazy žloutenkou z mraženého ovoce. V roce 2015 se nakazila série lidí po konzumaci mražených lesních plodů původem z Číny. Jen před dvěma měsíci pak v Austrálii zemřela žena, která se nakazila z mražených semínek granátového jablka. Onemocnělo dalších 23 lidí.

Žloutenka se může do mražených potravin dostat z několika zdrojů – jelikož je virus velice nakažlivý, stačí, aby s jídlem při jeho produkci manipuloval někdo infikovaný, kdo si neumyl ruce. Kontaminovaná může být také voda nebo výrobní linka. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí žloutenkou typu A celosvětově 1,4 milionu lidí.

Jak může člověk nákaze předejít? Hlavně opatrnou přípravou jídla. Virus žloutenky typu A umírá při teplotách nad 85 stupňů Celsia, lidé by tak měli mražené ovoce a zeleninu vždy nechat projít teplem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 19. července 2018 21:24 )

 Dokaze nekdo urcit nejaky vyrobek nebo zbozi Polske provience ktery byl nebo je spolehlivy ,chutny nebo bezpecny? Sedime tu s kolegy a na nic jsme zatim neprisli🤐

dedeha ( 19. července 2018 18:40 )

Čudujem sa každému, kto kúpi čokoľvek s nápisom Made in Poland.

doktormediciny ( 19. července 2018 16:17 )

CASSIOPE je to dost nerlogicke..Prvotne byly jahody z Polskla asi distribuovany na cvic mis. Z toho logicky plyne, ze byly infikovany virem hapetitidy A/ nikolev plicni/ a to jeste subtypem 1 b. Cist Vase glosy povazuji za ztraceny cas.Obcas si necvo plrecterte

CASSIOPE ( 19. července 2018 15:31 )

Jahody z Polska dovážela firma Skogsmat i Uddeholm AB, ve Švédsku je pak distribuovala společnost Foodservice AB. Distributor pokutován nebyl, úřady problém řeší s dodavatelem a polskou stranou. Přikázaly také dodatečné kontroly všech dovážených mražených jahod do Švédska. kde bola vstupna - medzioperačna a výstupna kontrola , pleseň mohla vzniknuť počas prevozu v kamione , na vine je finalny výrobca a finálny predajca . logika nepusti .

Zobrazit celou diskusi