Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ve Španělsku přistály první lodě s 600 migranty, kterým Itálie zakázala vystoupit z lodi

Autor: ČTK, pk - 
17. června 2018
08:36

Ve východošpanělské Valencii v neděli zakotvily první dvě ze tří lodí vezoucích přes 600 afrických běženců, které odmítly přijmout Itálie a Malta. Po lodi Dattilo s 274 lidmi na palubě do přístavu dorazilo hlavní plavidlo konvoje, loď Aquarius se zhruba stovkou lidí. Třetí loď Orione má po poledni přivézt do Valencie zbytek běženců, tedy kolem 250 lidí.

Uprchlíky nalodili na Aquarius před týdnem u libyjských břehů záchranáři z organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic, kteří běžence zachránili z moře a gumových člunů. Přeplněná loď se 629 migranty, z nichž většina pochází ze subsaharské Afriky, se poté vydala jako obvykle k břehům Itálie. Tamní nová vláda, která chce razantně omezit příliv uprchlíků, ale odmítla loď vpustit do přístavů s tím, že nebude dále přijímat lodě zahraničních nevládních organizací. Ty podle ministra vnitra Mattea Salviniho nahrávají pašerákům migrantů z Afriky.

V sobotu Francie, která sice Itálii za její přístup k migrantům kritizovala, ale vlastní přístav lodi Aquarius původně nenabídla, oznámila, že Španělsku s touto skupinou migrantů pomůže.

Běženců se ujali lékaři a psychologové 

Z přeplněné lodi Aquarius byla část běženců před plavbou do Španělska přemístěna na plavidla Dattilo a Orione, která patří italské pobřežní hlídce. Běženců se po přistání ujali nejprve lékaři, pracovníci Červeného kříže a psychologové.

S komunikací s úřady pomáhali překladatelé, protože španělské úřady trvaly na tom, aby každý z běženců byl identifikován. Imigrační úředníci s nimi chtějí besedovat jednotlivě s cílem určit, zda daná osoba splňuje kritéria azylu. V každém případě ale budou mít právo setrvat ve Španělsku přinejmenším jeden měsíc.

Španělsko hodlá s lidmi zachráněných lodí Aquarius zacházet stejně jako s ostatními migranty. „Budeme k nim přistupovat stejně jako k jiným uprchlíkům, kteří k nám dorazí na lodi,“ řekl podle agentury DPA ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska.

Jeho slova potvrdil ministr práce a veřejných prací José Luis Ábalos. „Španělsko bude jednat citlivě, ale zároveň podle zákona. Do Evropy vyšleme signál, že naše imigrační politika se neřídí podle momentální situace,“ řekl novinářům. Připomněl, že francouzská vláda přislíbila ujmout se těch uprchlíků, kteří projeví zájem o pobyt ve Francii. Podmínkou je, že „vyplní potřebné protokoly“.

Uprchlíci vyměnili čluny za vodní skútry. Jeden muž to ale nepřežil:

Video  Uprchlíci vyměnili čluny za vodní skútry. Jeden muž to ale nepřežil  - YouTube
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

al.bunda ( 17. června 2018 12:15 )

Tak to přesně vypadá když se řekne "srát si do vlastního hnízda"

malenabald ( 17. června 2018 09:38 )

Poslouchala jsem na DVTV rozhovor s jedním z neziskovky, na otázku, co dělají jejich lodě u libyjských břehů vůbec nedokázal odpovědět. prostě tam číhají....na gumové čluny, aby jejich pasažéry zachránili a odvezli bezpečně do Itálie. Hlavně co nejdál od Afriky.

jasnovidec01 ( 17. června 2018 09:32 )

díky kravičko,samičko od toho bejka.papa

pomoooc-hori ( 17. června 2018 09:26 )

Přesně, bejku!

y1xcvbnm ( 17. června 2018 09:22 )

jedni udělají bububu a druzí je uvítají

Zobrazit celou diskusi