Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Arabská revoluce v kinech: Po 35 letech je otevřeli a pustí i zakázaný film o Mohamedovi

Autor: ČTK, Mii - 
14. června 2018
09:44

K pomyslnému milníku dojde tento týden v Saúdské Arábii. Do tamějších kin, která země letos po pětatřicetiletém zákazu znovu otevřela, jde životopisný film z období raného islámu nazvaný The Message. Snímek syrského režiséra Mustafy Akkáda je z roku 1976 a ve většině arabských zemí byl zakázán.

Film The Message, známý i pod názvem Mohammad: Messenger of God, byl v Saúdské Arábii původně tolerován, později se ale království připojilo k bojkotu.

Snímek byl natočen v anglické a arabské verzi vždy s jiným obsazením. V anglické hraje Anthony Quinn a Irene Papasová a tato verze byla nominována na Oscara v kategorii nejlepší hudba. V arabské verzi hrál Egypťan Abdalláh Ghajt a Syřanka Muna Vásifová.

Režisér Akkád zemřel v roce 2005 při atentátu na hotel v Ammánu, kde zahynulo i několik desítek lidí. Jeho syn Málik Mustafá Akkád agentuře AFP řekl, že nic ho neučinilo šťastnějším než fakt, že se film po tolika těžkostech promítá. Připomněl, že v Kuvajtu je stále zakázaný.

Výtěžek z lístků poputuje do univerzity

Kina v Saúdské Arábii budou promítat zrestaurovanou verzi původního filmu pořízenou z originálních negativů. Akkádův syn řekl, že otec si vždy přál, aby se snímek, pojednávající o bojích Mohameda a jeho stoupenců, promítal na velkých plátnech. Akkád při natáčení neporušil zásadu nezpodobování Proroka - Mohamed na záběrech nikde vidět není.

Podle serveru The New Arab bude výtěžek z promítání věnován na podporu uchazečů o studium filmu na Jižní kalifornské univerzitě.

Saúdská Arábie v rámci sociálních reforem zrušila zákaz provozu kin a letos začala promítat v několika sálech. Diváci v nich viděli například filmy Black Panther nebo Psí ostrov.

Zobrazit celou diskusi