Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Írán má tajný projekt jaderných hlavic, řekl Netanjahu. „Po podepsání dohody lhal“

Autor: ČTK - 
30. dubna 2018
20:22

Írán po podepsání jaderné dohody v roce 2015 lhal a nadále rozšiřoval své schopnosti v oblasti vývoje jaderných zbraní. V mimořádném televizním projevu to v pondělí řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Izrael podle něj disponuje kopiemi íránských archivů, které to dokazují.

Írán podle Netanjahua měl v letech 1999 až 2003 jaderný program Amad, který zahrnoval vývoj, výrobu a testování jaderných hlavic. Dokumenty o projektu Írán uchovával tajně i po podepsání jaderné dohody, aby je mohl v budoucnu využít k výrobě jaderných zbraní, dodal premiér. 

Izraeli se podařilo získat úplné kopie íránských jaderných archivů, řekl izraelský premiér a upozornil, že Teherán neustále rozšiřuje své jaderné schopnosti. Dokumenty prý byly uloženy v tajné lokalitě v Teheránu. Netanjahu místo ukázal na fotografii. Izrael získané informace sdílel se Spojenými státy a ty mohly zaručit jejich věrohodnost, zdůraznil Netanjahu.

Írán uzavřel v roce 2015 jadernou dohodu se šesti mocnostmi, mezi nimiž byly USA Francie, Británie, Německo, Čína a Rusko. Cílem dohody bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí. V USA se uvolnění sankcí schvaluje každých 120 dní. Zda Spojené státy obnoví zmírnění hospodářských sankcí vůči Íránu musí americký prezident Donald Trump tentokrát rozhodnout do 12. května. Trump však opakovaně pohrozil, že dohodu vypoví.


Netanjahu v projevu řekl, že si je jist správným rozhodnutím Trumpa ohledně dohody, a dodal, že její současná podoba poskytuje Íránu jasnou cestu k získání jaderného arzenálu.

Antonin Blaha ( 30. dubna 2018 22:54 )

 Hlavne si nepamatuji ze by nekdo Izraely schvalil jaderne zbrane a presto je ma.Je to jako kdyz zlodej krici chytte zlodeje!👿

Zobrazit celou diskusi