Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kněží zneužili stovky chlapců ve sboru papežova bratra. Trestu ale uniknou

Autor: nka - 
19. července 2017
13:40

Hodně si vytrpěli a někteří mají šrámy na duši dodnes. Nejméně 547 členů elitního chlapeckého sboru Regensburger Domspatzen z německého Řezna, který vedl bratr bývalého papeže Benedikta XVI., čelilo během šesti desetiletí násilí. Fyzickému a v některých případech i sexuálnímu. Vyplývá to z nové zprávy nezávislého vyšetřovatele. Podezřelých pachatelů je padesátka, potrestán ale nikdo z nich nebude, protože zločiny jsou promlčeny.

Zprávu čítající přes 450 stran vypracoval právník Ulrich Weber. Upřesnil přitom, že celkem vyšetřování odhalilo 500 případů fyzického a 67 případů sexuálního zneužívání, k nimž docházelo od konce druhé světové války do počátku devadesátých let.

Weber ale zdůraznil, že počet obětí se může blížit až sedmi stovkám, protože nemohl vyslechnout všechny bývalé žáky sboru. „Řada z nich následky trpí dodnes, i mnoho desetiletí poté,“ podotkl Weber.

Video: Řezenský sbor patří k elitním tělesům, takto chlapci vystoupili loni během adventního koncertu:

Ze zločinů je podezřelých 49 bývalých učitelů, knězů a vychovatelů, devět z nich se mělo dopouštět sexuálního zneužívání. Jejich konání je ale promlčené, trest jim tudíž nehrozí.

Oběti dobu svého působení ve sboru popisovaly slovy jako vězení, peklo a koncentrák nebo „jako nejhorší dobu svého života, poznamenanou strachem, násilím a bezmocí“. 

Vychovatelé přísně trestali jakékoliv přestupky proti disciplíně, třeba i jen to, že se žák na chvíli zadíval z okna. „Jednou mě potrestali, protože jsem se při močení podíval kamarádovi stojícímu vedle mě mezi nohy. Dostal jsem přede všemi několik ran holí,“ popsal webu Franfurter Allgemeine jeden z bývalých žáků.

Vychovatel rozdával rány pěstí, až děti popadaly

„Vždycky jsme museli ve dvojstupu mlčky pochodovat do jídelny. Pokaždé, když se nějaké dítě odvážilo ticho narušit, praštil ho vychovatel H. svojí obrovskou pěstí do lopatky s takovou zlostí, že tři, čtyři řady dětí popadaly. Jako kostky domina,“ vzpomíná další.

Za týráním dětí podle Webera stála snaha zajistit díky tvrdé disciplíně úspěch sboru a s tím i jeho financování. „Vůle žáků měla být zlomena,“ popsal právník. V instituci podle něj vládla „kultura mlčení“ a vedení sboru chování podřízených ignorovalo, aby chór ochránilo před poškozením pověsti.

Papežův bratr s tím nic neudělal

Do skandálu je zapleten i bratr bývalého papeže Benedikta XVI. Georg Ratzinger (93), který sbor v minulosti vedl. Podle vyšetřovatele „se díval jinam“ a nezakročil, i když o počínání svých druhů věděl.

Ratzinger působil jako sbormistr mezi lety 1964 a 1994. Podle žáků byl velmi ambiciózní, a proto byl v zájmu dobrých výkonů sboru ochoten nad trápením dětí přimhouřit oči. Neexistují ale žádná svědectví o tom, že by Ratzinger věděl i o případech sexuálního zneužívání. Sám bývalý sbormistr připustil, že chlapcům občas dal pohlavek. Odmítl ale, že by jeho svěřenci byli surově biti.

Skandál okolo 1000 let starého sboru vzplanul v roce 2010, kdy se objevila první hlášení sexuálního zneužívání. Církev už obětem násilí v řezenském sboru nabídla odškodné ve výši od pěti do 20 tisíc eur (130 až 520 tisíc Kč).