Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Brazilský arcibiskup odstoupil, kryl pedofily. „Byl jsem milosrdný,“ tvrdí

6. července 2016
19:12

Papež František ve středu přijal rezignaci brazilského arcibiskupa obviněného z krytí kněží sexuálně zneužívajících děti. Podle agentury AP odstoupil 66letý paraibský arcibiskup na základě kanonického práva, které umožňuje biskupům předčasný odchod do výslužby ze závažných důvodů.

V dopise na rozloučenou Pagotto přiznal, že udělal chybu, když přijal do své arcidiecéze kněze a seminaristy, kteří se dopustili „vážné chyby“. Své konání zdůvodnil svou „milosrdnou bezelstností“, s níž chtěl jiným dát druhou šanci.

Římskokatolickou církví otřásají v posledních letech skandály spojené s pedofilním násilím ve více zemích Evropy i jinde ve světě. Papež František v minulosti opakovaně vyzýval k přísnému potrestání těch, kteří se dopustí sexuálního zneužívání nezletilců. Papež vždy hovořil o nulové toleranci vůči této „tragédii“.

Začátkem června František vydal dekret umožňující odvolávání biskupů, kteří nebudou rázně řešit případy sexuálního zneužívání nezletilých katolickými kněžími. Podle papeže jde u biskupů v takovém případě o „vážnou nedbalost při výkonu funkce“.

nezadat1 ( 7. července 2016 13:25 )

Furt a zase mě uvrzuje ,že co kněz to buzik.

prycsnima ( 6. července 2016 21:39 )

 Každá církev je a byla vždy proradná ,falešná a hamižná!Náboženství všeho druhu je vymývání mozků a oblbování lidu. Náboženství je pro blby,ale těch je halt většina lidstva.

Zobrazit celou diskusi