Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po skandálu prezidentky volí Korea novou hlavu státu. Účast má být rekordní

Autor: ČTK - 
9. května 2017
07:02

V Jižní Koreji dnes začaly předčasné prezidentské volby, vyhlášené po sesazení předchozí hlavy státu kvůli korupčnímu skandálu. O nejvyšší úřad a přízeň přibližně 42 milionů voličů se uchází 13 kandidátů.

Za favorita je podle průzkumů pokládán vůdce liberální opozice Mun Če-in. Tento syn severokorejských uprchlíků je stoupencem názoru, že vzájemná spolupráce s KLDR je nejlepší cestou k nápravě vztahů na Korejském poloostrově. Mun Če-in má podle průzkumů spolehlivý náskok před svými hlavním dvěma rivaly – centristou An Čchol-soem a konzervativcem Hong Čun-pchjoem.

Vyhraje-li čtyřiašedesátiletý Mun, skončí tím devítiletá vláda konzervativců. Čeká se, že by navázal na zahraniční politiku liberálních prezidentů z let 1998 až 2008. Těm se tehdy pomocí „slunečné politiky“, tedy vlídné diplomacie, podařilo dosáhnout ve spolupráci s KLDR historických průlomů.

Voliči mají příležitost hlasovat ve více než 139 tisíc volebních místnostech do osmi hodin večer místního času (12:00 SELČ). Očekává se rekordní účast, poznamenala agentura AFP. Dodala, že krátká volební kampaň se soustředila spíše na nezaměstnanost a sociální nerovnosti než na napjaté vztahy s komunistickým sousedem na severu poloostrova, KLDR.

Předčasné prezidentské volby byly v Jižní Koreji vyhlášeny poté, co prezidentku Pak Kun-hje v březnu sesadil z funkce ústavní soud kvůli podezření z přijímání úplatků. Někdejší hlava státu je zapletena do korupčního skandálu kolem své důvěrnice Čche Son-sil, která čelí podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejím nadacím. Bývalá prezidentka se podle prokuratury na braní úplatků přímo podílela.

Vítěz voleb bude ihned uveden do úřadu jako nový prezident, vynechá se obvyklá dvouměsíční přechodná doba. Nový prezident se volí na dobu pěti let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi