Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na letišti bez milosti zastřelili štěně. Zpozdilo lety, lidé teď zuří

Autor: nka - 
17. března 2017
11:00

Velké pobouření vyvolalo na Novém Zélandě zastřelení policejního psa, který uprchl psovodovi a zapříčinil chaos na letišti v Aucklandu. Vedení letiště se zvíře rozhodlo nekompromisně obětovat poté, co se jej pracovníci snažili přes tři hodiny marně odchytit.

Desetiměsíční kříženec border kolie a německého ohaře byl ve výcviku na policejního psa, který na letišti hledá nepovolené látky v zavazadlech. „Do služby“ měl podle BBC nastoupit za půl roku.

V pátek brzy ráno se ale pes jménem Grizz při nastupování do auta vylekal, utekl svému psovodovi a pak volně pobíhal po letištní ploše. Zaměstnanci letiště se štěně snažili přes tři hodiny odchytit pomocí hraček a pamlsků, vždy jim ale vyklouzlo. Kvůli incidentu už na start marně čekalo 16 letadel. Vedení letiště proto rozhodlo, že přivolaní policisté mají psa zastřelit.

Video: Jak vycvičený pes označí, kde jsou drogy?

Video  Pes označuje místo, kde jsou drogy.  - .
Video se připravuje ...

„Vyčerpali jsme všechny možnosti, jak psa odchytit. Nezbylo nám, než ho nechat zastřelit,“ řekl mluvčí letiště.

Syn prosí o slitování pro otce

Zpráva Novozélanďany rozhořčila. Lidé se na sociálních sítích ptají, proč policisté nemohli použít narkotizační zbraň. „Tak oni nemají uspávací pušku? Je to jenom aucklandské letiště… A co? Šestnáct letů bylo zpožděno. A co? Kašlu na to, jestli se váš let zpozdil,“ rozčílila se například populární moderátorka Hillary Barryová v ranním vysílání.

Hněv míří i proti psovodovi, kterému pes utekl. Toho se na Facebooku zastal jeho syn. „Byla to opravdu ta poslední možnost. Otec je z toho špatný,“ napsal. „Čtu tady hrozné komentáře. Lidé by měli pochopit, jak moc těžké to pro něj bylo,“ poprosil o slitování s otcem, který má prý za sebou 30letou praxi.

e.44 ( 17. března 2017 12:37 )

K čertu co to bylo za psovoda, že nezvládnul přivolat a odchytit svěřeného psa? Okamžitě degradovat pro neschopnost. Na co si to tam vůbec všichni ti debilové hráli? Neuměj používat mozek? To jako nejdřív ťuťu ňuňu a když tahle debilní strategie nevyšla tak zabít? Je to zrovna nachlup čtrnáct dní, co jsme jen ve třech lidech (já a postarší manželský pár) odchytili v hustém provozu zhruba stejně staré štěně velkého loveckého psa, co poprvé uteklo majiteli ze zahrady a bylo z tolika aut totálně zděšené a vystresované, jelikož je ze samoty kde je frekvence aut tak tři za den. Žádný ťuťu ňuňu, pes tohohle věku už zvládá základy poslušnosti, ten z toho letiště, jako budoucí služební, musel mít ještě lepší výcvik, takže použití povelů, strategické zaujetí pozornosti, nečekat až pes přijde k člověku tak aby ho bylo možno odchytit zpředu, naopak zpředu upoutat pozornost, což udělala pani pomocí nákupu od řezníka, já psa chytla za obojek, pán bleskově protáhnul kravatu pod obojkem jako vodítko a šup se psem, který na vodítku získal jistotu, že je z té šlamastiky vyváděn, hezky do auta a odvoz k majiteli.

agfor ( 17. března 2017 11:57 )

Škoda, že se takhle nechovají k teroristům.

Zobrazit celou diskusi