Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fico chce sesadit slovenské opozice. Na odvolání premiéra ale nemá hlasy

Autor: ČTK, bk - 
14. února 2017
08:25

Slovenský parlament začne v úterý odpoledne jednat o opozičním návrhu na vyslovení nedůvěry premiérovi Robertu Ficovi. Důvodem je kauza kolem cen energií, kvůli které již odstoupil z čela energetického regulačního úřadu (ÚRSO) Jozef Holjenčík. Opozice dostatek hlasů na odvolání premiéra nemá.

Původní cenová rozhodnutí ÚRSO vyústila na začátku letošního roku ve změnu zálohových plateb například za elektřinu pro některé skupiny zákazníků polostátních energetických firem. Opozice v této souvislosti poukázala na případy výrazného zdražení energií u některých odběratelů.

Po propuknutí kauzy Fico řekl, že ceny energií budou vráceny na loňskou úroveň. Holjenčík pod tlakem části koalice ohlásil rezignaci.

Slovenská opozice se již loni neúspěšně pokoušela ve Sněmovně odvolat premiéra Fica, což by podle ústavy znamenalo pád celé vlády. Opoziční strany svou iniciativu tehdy zdůvodnily tím, že Fico ponechal ve funkci ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Kaliňák čelil kritice za své obchodními aktivity s kontroverzním podnikatelem, který čelí vyšetřování kvůli podezření z daňových úniků.

achjoachjo ( 15. února 2017 08:19 )

Proboha, nemůžete zaplatit nějakého korektora? Copak nadpis dává nějaký smysl? Vážená redakce, jazyk je Váš nástroj obživy, tak se k němu takto chovejte.

amgal ( 15. února 2017 08:14 )

Fico chce sesadit slovenské opozice? oni jich tam mají víc ?

Zobrazit celou diskusi