Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obama odhodil zášť a slíbil Trumpovi podporu. Ten ho má za „dobrého chlapíka“

Autor: ČTK - 
10. listopadu 2016
20:10

Dosluhující demokratický prezident Barack Obama a jeho budoucí republikánský nástupce Donald Trump se sešli v Bílém domě. Obama novinářům po jednání řekl, že pokud Trump jako hlava státu uspěje, bude to znamenat úspěch pro celou Ameriku. Trumpovi Obama přislíbil veškerou pomoc, aby mohl vedení země hladce převzít. Připomeňme, že v průběhu kampaně Obama opakovaně o Trumpovi říkal, že není způsobily vládnout.

Chválou na schůzku v Oválné pracovně, která je ikonickým srdcem Bílého domu i prezidentské moci, Trump nešetřil. Setkání označil za poctu a novinářům řekl, že původně mělo být jednání krátké, ale protáhlo se asi na 90 minut. „Je to velmi dobrý chlapík,“ řekl vítěz voleb na adresu demokratického prezidenta. Během kampaně se přitom oba politici vzájemně ostře kritizovali. Trump Obamu označil za nejhoršího prezidenta, Obama Trumpa zase označoval za nekvalifikovaného pro nejvyšší úřad v zemi.

Ve čtvrtek ale Trump řekl, že se těší na mnohé další budoucí schůzky s Obamou. Naznačil také, že se na Obamu obrátí i s žádostmi o radu, jak vládnout. Dosluhující prezident řekl, že se svým nástupcem jednali o zahraničních i domácích tématech. Realitní magnát dodal, že mu Obama vysvětlil některá úskalí a že hovořil i „o opravdu skvělých věcech, kterých se podařilo dosáhnout“.

Anketa
Máte z vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách radost?
počet hlasujících: 11083
Anketa
Máte z vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách radost?
Ano.
67 %
Ne.
33 %
počet hlasujících: 11083

Jednání mezi Obamou a Trumpem se uskutečnilo pouze mezi čtyřma očima. Obamův mluvčí Josh Earnest na následné tiskové konferenci řekl, že se hovořilo o personálním zajištění administrativy a také o tématech souvisejících s Obamovou cestou do Evropy a Peru, kam zamíří v nadcházejícím týdnu. Obama se podle Earnesta utvrdil v tom, že Trump má zájem na hladkém předání moci. Bílý dům rovněž nevyloučil budoucí konzultace, které zmínil Trump.

Připomeňte si první povolební projev Donalda Trumpa:

Video  Trumpův vítězný projev - české titulky  - YouTube.com, Reflex.cz
Video se připravuje ...

A podívejte se i na reakci českého prezidenta Miloše Zemana:

Video  Zeman: „Že jsem jako Trump? To není urážka, ale ocenění!“  - Jan Jedlička, Blesk TV
Video se připravuje ...

Obama ještě před společným setkáním s Trumpem řekl, že to nebude snadné, ale že mu poskytne stejně vysokou úroveň profesionální zdvořilosti, jaké se mu dostalo od republikánského prezidenta George Bushe mladšího před osmi lety, když od něj přebíral moc.

Trumpa do Bílého domu doprovodila manželka Melania, která se soukromě sešla s Obamovou ženou Michelle.

Z Bílého domu Trump zamířil na Kapitol k separátním jednáním s předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem a šéfem republikánské většiny v Senátu Mitchem McConnellem.

Vše o volbách v USA 2016 čtěte zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prezny ( 10. listopadu 2016 21:34 )

Podobní jste si Zeman snad výškou a postavou, na něm oblek nevisí, jistě ještě i šuukká, tak si nefandi, podoba v ničem

prezny ( 10. listopadu 2016 21:28 )

To sepsala sleepka?

308win ( 10. listopadu 2016 19:33 )

Ach jo aspoň si to po sobě přečtěte vy negramoti. Za takové výplody bych vás propustil na hodinu. Místo toho abyste psali korektní češtinou tak se to po vás nedá pomaličku ani číst!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi