Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Exploze v New Yorku je terorismem,“ řekl guvernér. Do města míří i Zeman

Autor: ČTK - 
18. září 2016
18:30

Výbuch v New Yorku na Manhattanu ve čtvrti Chelsea zranil v noci na neděli 29 lidí. Guvernér amerického státu New York Andrew Cuomo ho označil za jasný teroristický čin, i když nemá podle stávajícího vyšetřování spojitost s mezinárodním terorismem. V New Yorku příští týden startuje zasedání Valného shromáždění OSN, kde chce právě o mezinárodním terorismu mluvit český prezident Miloš Zeman.

„Výbuch bomby v New Yorku je zjevně teroristický čin, ale není to napojeno na mezinárodní terorismus. Jinými slovy, nenašli jsme žádné spojení s ISIS a podobně,“ řekl Cuomo.

„Podle toho, co zatím víme, a toho je omezené množství, mohl tyto bomby sestrojit téměř kdokoli a použít mobilní telefony jako časované rozbušky. Návody jsou všude na internetu a hrubost (zpracování), umístění (výbušnin) a relativní neúčinnost výbušnin neukazuje na to, že by v tom hrála nějakou roli nějaká vyspělejší organizace,“ řekl Reuters zdroj z vyšetřování, který si nepřál být jmenován.

Všichni zranění byli mezitím už propuštěni z nemocnic.

Nedaleko místa exploze našli policisté tlakový hrnec spojený s mobilním telefonem, který jako další možnou bombu prozkoumali policejní pyrotechnici. 

Exploze se odehrála jen několik dní před zasedáním Valného shromáždění OSN, které se bude v New Yorku konat. A kam letí i český prezident ZemanCuomo v neděli uvedl, že z preventivních důvodů bylo do newyorských ulic vysláno 1000 policistů nad rámec běžných hlídek.

Výbuch zachytila částečně kamera fitness centra:

Video  Explozi v New Yorku zaznamenala kamera fitness centra  - Orangetheory Fitness Chelsea
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině