Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Islamistu podezřelého z přípravy výbuchu propustili. Němci na něj nic nenašli

Autor: ČTK, mb - 
19. srpna 2016
12:40

Sympatizant Islámského státu (ISIS), jehož ve středu zatkli v Braniborsku pro podezření z přípravy teroristického útoku, je zpátky na svobodě. Policie 27letého muže propustila z vazby. Braniborský premiér Dietmar Woidke (54) ve středu tvrdil, že konvertita k islámu chystal na konec srpna bombový útok ve městě Eisenhüttenstadt. Policisté ale neobjevili nic, co by svědčilo o tom, že Němec útok skutečně plánoval.

Podle deníku Tagesspiegel muž v minulosti přestoupil k islámu a byl považován za stoupence salafismu, tedy radikální formy tohoto náboženství, která volá po zavedení práva šaría.

Braniborský policejní prezident Hans-Jürgen Mörke pro čtvrteční vydání deníku Bild řekl, že u podezřelého se našlo sedm plakátů se symboly ISIS a že muž na internetu zveřejňoval své snímky s airsoftovou napodobeninou útočné pušky kalašnikov a s nápisy v arabštině. Pyrotechnici ale při domovní prohlídce nalezli pouze nelegální dělobuchy dovezené z Polska. Kromě nich podle Mörkeho objevili maskovací oděv, plynovou masku a také marihuanu.

Zemský premiér Woidke ve středu prohlásil, že zadržený chystal útok během městského festivalu, který se v Eisenhüttenstadtu uskuteční od 26. do 28. srpna. Radnice města vzápětí ohlásila, že přípravy slavnosti budou pokračovat podle plánu.

V Eisenhüttenstadtu je hlavní přijímací středisko pro uprchlíky v Braniborsku.

Vše o uprchlické krizi čtěte zde