Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Do Německa dorazil mladý uprchlík loni, teď útočil sekerou. O národnosti lhal

Autor: ČTK, mb - 
20. července 2016
18:02

Vyšetřovatelé mají pochybnosti o tom, zda útočník, který ve vlaku v Bavorsku zranil v pondělí pět lidí, skutečně pocházel z Afghánistánu. O svém původu zřejmě lhal, aby zvýšil šance na azyl. Ve skutečnosti byl fanatik, který napadl lidi sekerou, nejspíše z Pákistánu. Masakr ve vlaku provedl jen pár měsíců poté, co dorazil do Evropy coby nezletilý utečenec.

Pochybnosti vyvolává videonahrávka, na které útočník identifikovaný jako 17letý Afghánec ohlašuje, že spáchá teroristický čin. Hovoří sice paštunsky, což je úřední jazyk v Afghánistánu, používá však obraty běžné v Pákistánu, jehož část obyvatel tímto jazykem rovněž mluví. Pákistánské varianty jsou pak patrné především u slov jako sebevražda, vláda, armáda či muslimové. O pákistánské výslovnosti paštunštiny jsou podle ZDF přesvědčeni i jazykoví odborníci, kteří záznam prověřovali.

Policisté při domovní prohlídce u mladíka navíc nalezli neupřesněný pákistánský dokument a vzkaz, který napsal islamista svému otci. „Modli se za mne, abych se pomstil na nevěřících. Modli se, abych se dostal do nebe,“ stálo dle německých médií v listu na rozloučenou.

Vyšetřovatelé proto nevylučují, že se útočník vydával za Afghánce, aby v Německu zvýšil svou šanci na přiznání uprchlického statusu. V Německu si říkal Riaz Kahn, ale na videu, kde se přihlásil k teroristické organizaci Islámský stát, měl jméno jiné. „Jsem jeden z vojáků islámského chalífátu a provedu v Německu útok. Nastal čas, abychom vám zabránili v tom, abyste přicházeli do našich domovů, zabíjeli naše rodiny a za své skutky neplatili. Naši proradní politici se vás nikdy nepokusili zastavit a muslimové neměli možnost se vám postavit na odpor, ale ty časy jsou nyní pryč,“ říká teenager na nahrávce.

V současné době vychází policie podle ZDF ze tří možných motivů. Tím prvním mohla být náhlá radikalizace ze vzteku poté, co se dozvěděl o zabití svého přítele v Afghánistánu. Druhou možností je, že radikalizován byl již delší dobu, své chování ale dosud úspěšně maskoval. Třetí variantou je pak to, že do Německa cestoval záměrně, aby zde útok spáchal. To se ale policii zdá jako nepravděpodobné.

Masakr sekerou a nožem provedl imigrant v době, kdy využíval pohostinství německé rodiny ve Wurzburgu, která ho přijala jako nezletilého z uprchlického tábora nedaleko českých hranic u města Pasov.

Islamista napadl za pokřiku „Alláhu akbar“ rodinu čínských turistů a jedna z obětí popsala útok britským médiím: „Nejdříve útočil na přítele mé sestry, a když to moje máma a táta viděli, chtěli mu v tom zabránit a on je zranil,“ popsala okamžiky hrůzy jedna z dcer rodiny Yau.

Řádění utečence-radikála ale ve vlaku neskončilo. Při útěku napadl bezdůvodně paní, která u řeky venčila svého psa. Němka nyní bojuje v nemocnici o život. Šílence nakonec zastřelila policie, když na ně zaútočil sekerou. Dle svědků vypadal vagon vlaku jako „jatka“, kde „podlaha byla zalitá krví obětí“. Islamista při běsnění zranil celkem pět lidí.

Loni do Německa dorazil přes milion lidí, nejvíce ze Sýrie, ale druhou nejpočetnější skupinou byli právě Afghánci, kteří mají na rozdíl od Pákistánců daleko větší šance na získání azylu kvůli řádění teroristů v zemi.

hejhej ( 20. července 2016 21:52 )

Uprchlík? Vrah, lhář,násilník, zrůda - muslim. To přitáhla do země psychicky narušená Merkelová a tu verbež nyní chce rozesílat do všech zemí EU. Už by jí měli vykonout z funkce.

XLADI ( 20. července 2016 19:59 )

Hmm přišmoudlík jestli tomuhle je 17 tak mě taky . Pokud kdokoli z příchozích lže, měl by být hnán z EU svinským krokem.

Zobrazit celou diskusi