Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nezletilý Afghánec (17) útočil v Německu. Co dělá s mladými běženci Česko?

Autor: sou - 
19. července 2016
21:25

Pět zraněných, z toho čtyři těžce, si v Německu vyžádal útok teprve sedmnáctiletého afghánského migranta, který v pondělí večer napadl nožem a sekyrou cestující regionálního vlaku do bavorského Würzburgu. Nezletilí uprchlíci bez doprovodu přitom cestují i přes Českou republiku. Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové u nich probíhá ztotožnění a jsou pak buď předáni do rukou odboru sociálně-právní ochrany dětí, nebo do detenčních zařízení společně se svými příbuznými.

S uprchlíky pod osmnáct let bez doprovodu se setkává cizinecká policie i v České republice. „Pokud je ten věk hraniční, tak se i stává, že záměrně o svém věku lžou, aby nešli do detence, kam můžeme umístit pouze dospělou osobu,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová s tím, že i u nich probíhá ztotožnění, a pokud se potvrdí jejich věk, tak je vždy přivolán Odbor sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a ten je pak umístí do některých ze svých zařízení. 

To potvrzují i dobrovolníci z hlavního nádraží, kteří pomohli od začátku července už více než 40 uprchlíkům. „Setkali jsme se, opět i jako na podzim, s třemi nezletilými chlapci bez doprovodu (16 let), kteří pobývali v detenci v Drahonicích a Vyšních Lhotách,“ uvedla pro Blesk.cz členka Iniciativy Hlavák Anežka Polášková. 

Z detence pro uprchlíky existují momentálně jen tři cesty

Do detence se přitom „dětští“ uprchlíci mohou dostat jen v případě, že je doprovází někdo z rodiny, jako například strýček. „On je v tu chvíli jejich zákonným zástupcem a pak vše, co se děje například se strejdou dotyčného, děje se i s ním,“ upřesnila Rendlová. 

Podle ní momentálně z detence pro uprchlíky existují jen tři cesty. Za prvé může být cizinec na základě readmisní politiky vrácen do sousedního státu, kde si jej převezme tamní policie, za druhé je podle Dublinské úmluvy vrátí tam, kde si požádal o azyl, a nebo za třetí dojde k jeho vyhoštění. 

Na cestu mají jen pár stovek

Propouštěni jsou pak se základním balíčkem jídla na cestu, který v detenci obdrží, a s penězi, které ze zákona dostávají od policie, tedy 400 korun. „Tyto prostředky jsou ale zredukovány koupí jízdenky do Prahy, a tak po cestě z Drahonic nebo Vyšních Lhot mají u sebe propuštění maximálně 100 až 200 korun. Většinou ani to ne, protože poslední peníze investují například do koupě sim karty, aby mohli navázat kontakt s rodinou,“ upřesnila Polášková. 

Reakce na útok, který se odehrál během pondělní noci v Německu, zatím žádný nezaznamenali. „Momentálně pracujeme v terénu dost nenápadně, nemáme informační stánek ani arabské cedulky na krku, a tak jsme zcela mimo pozornost veřejnosti. A tak je to lepší nejen pro naše bezpečí, ale i pro bezpečí osob, kterým pomáháme,“ vysvětluje Polášková. 

Mezi uprchlická nejtypičtější zavazadla patří malý batoh, igelitka, oblečení, telefon. Kromě peněz od policie pak většinou nedisponují žádnou jinou hotovostí.

Teprve sedmnáctiletý útočník byl věřící sunnitský muslim, nevykazoval ale žádný náboženský zápal. K jeho radikalizaci prý mohla přispět zpráva o úmrtí jeho přítele, který zůstal v Afghánistánu:

prycsnima ( 20. července 2016 00:22 )

 Byl to Pákistánem a fingoval poute nezletilost.oblbnul pouze hloupé naivní němce. Takže ta jeho německá sluníčkovská Familie u které se nechal vych caně vydržovat si může vzít zase nového,,17ti"letýho,a možná že se povede že tentokrát budou mít sekyru v jejivh vy jebané hlavě oni sami.

Zobrazit celou diskusi