Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rusko přitvrzuje: Za terorismus bude hrozit doživotí

Autor: ČTK, sou - 
24. června 2016
17:28

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, v pátek definitivně schválila balík protiteroristických zákonů. Schválené novely počítají mimo jiné s uložením až doživotního trestu za mezinárodní terorismus, s tresty za veřejné výzvy k násilnému svržení vlády a k útoku na velvyslanectví, jakož i za neoznámení chystaného teroristického činu. Snižují také věk pro trestní odpovědnost za terorismus na 14 let.

Ještě dříve z „protiteroristického balíku“ vypadl nejvíce kontroverzní návrh zbavovat teroristy ruského občanství, jakož i bod, který by umožňoval úřadům zakázat ruským občanům, o které se zajímá tajná služba, odcestovat do ciziny, a to ještě před rozhodnutím soudu. 

Ruské tajné služby odhadují, že v řadách Islámského státu bojují stovky extremistů s ruským občanstvím, především ze severního Kavkazu.

Pod pojmem mezinárodního teroristického činu novela chápe útok v cizině, který ohrozil ruské občany. Za to může hrozit deset až 20 let vězení, anebo doživotí. V případě úmrtí se trestní sazba zvyšuje na nejméně 15 let. Za neoznámení chystaného zločinu má hrozit až rok za mřížemi. Zákon také zavede tresty za financování mezinárodního terorismu. 

Zákony, které mají ještě schválit ruští senátoři a podepsat prezident, také uloží operátorům po tři roky uchovávat údaje o uskutečněných spojeních a zaslaných textových zprávách a po šest měsíců uchovávat jejich obsah. V případě poskytovatelů internetového připojení byla lhůta pro uchovávání údajů snížena z třech na jeden rok, pod vlivem kritiky proti „zhoubnému zákonu“, jehož splnění by vyžadovalo miliardové investice. 

Páteční zasedání dumy bylo posledním před zářijovými volbami, z nichž vzejde nová sněmovna.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 24. června 2016 18:44 )

Takže Putler dostane doživotí!!!!

Zobrazit celou diskusi