Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Souboj o brexit přitvrzuje: Deník The Sun vyzval k odchodu z EU

Autor: zst - 
14. června 2016
13:50

Redakce velmi populárního britského deníku The Sun se přiklonila na stranu brexitu. Článkem nesoucím titulek „Sun nabádá své čtenáře, aby věřili v Británii a hlasovali pro odchod“ tlačí na Brity, aby nevěřili premiérovi Davidu Cameronovi. Evropská unie je podle deníku chamtivá a neschopná řešit krize.

Průzkumy mezi Brity, zda odejít, či neodejít z Evropské unie, jsou jako na houpačce. V některých vyhrávají stoupenci EU, v jiných mají zase převahu odpůrci. Svou úlohu se rozhodl sehrát také britský deník The Sun. V Česku by byla pobdobná názorová manifestace označena za neobjektivní, v Británii se deníky běžně staví na stranu labouristů nebo konzervativců. Sun podpořil konzervativní stranu, tedy brexit.

„Je to naše poslední šance, jak se vymanit z nedemokratické bruselské mašinérie. Je na čase se jí chopit,“ píše deník v článku, který je podepsaný jménem redakce. Jedná se tak o jednotné stanovisko a přesvědčení novinářů v The Sun. „Chystáme se učinit největší politické rozhodnutí našich životů. Deník Sun naléhá na všechny, aby volili odchod,“ stojí tučným písmem v úvodu.

Na titulní straně použil nejprodávanější britský deník, který vychází denně v nákladu 1,8 milionu výtisků, slovní hříčku ze spojení believe (veřit) a leave (odejít).

Názor deníku také patrně odráží přesvědčení jeho majitele, kterým je mediální magnát Rupert Murdoch. Ten je považován za jednoho z nejvlivnějších lidí světa a může tak ručičku vah značně ovlivnit. Vzhledem k tomu, že The Sun má proto ve formování názorů Britů hlavní slovo, se na jeho stanovisko s napětím čekalo.

Novináři deníku také připomínají, že před krachem nestojí jen Řecko, ale že problémy bude mít brzy také Itálie. Ve Španělsku je 45 % mladých lidí po ukončení studia bez práce a „řada ještě chudších a hůře spravovaných zemí do EU nadále vstupuje“. Členství v EU byla prý obrovská historická chyba.

Pokud zůstaneme, Británie bude během několika málo let pohlcena neustále se rozpínající Německou spolkovou republikou. Přes všechno bezduché utěšování Davida Camerona budou naše hodnoty a síly slábnout,“ agituje za vystoupení deník.

Proti kampani se postavil britský premiér David Cameron, který napsal, že „brexit by znamenal méně peněz na veřejné služby, protože ekonomika se změnšuje“. Cameron je zastáncem setrvání.

O brexitu mluvila ve Studiu Blesk také britská velvyslankyně Jan Thompson:

Video  Velvyslankyně UK brexit  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Murdochova doporučení v minulosti

Majitel The Sun Murdoch se proti členství v EU stavěl dlouhodobě. Nepřesvědčily ho ani jeho obchodní zájmy, které by vystoupením z osmadvacítky mohly utrpět. Jeho názor má navíc velkou váhu, deník stál na vítězné straně v minulosti už několikrát.

Tradičně bývá na straně konzervativců, v minulosti se ale nečekaně postavil i na druhou stranu barikády. V roce 1997 podpořil labouristu Tonyho Blaira. S jeho odchodem se ale The Sun opět vrátil "do starých kolejí".

V roce 2010 agitoval za Davida Camerona, který je konzervativec. Jedině moderní a pozitivní strana mohla podle deníku zachránit Británii před labouristickou pohromou. V otázce brexitu se ale od Camerona odklonil.

V nedávném referendu o odtržení Skotska se na poslední chvíli postavil za setrvání země v rámci Spojeného království. Ani v této otázce deník nestál na straně poražených.

Murdochovi kritici upozorňují na to, že mediálnímu magnátovi nejde jen o prosazení jeho zájmů, které se dotýkají byznysu, ale snaží se i ovlivňovat veřejné mínění a prosadit tak osobní názory.

gabreta ( 14. června 2016 15:46 )

Setrvání Británie v EU je jasný dopředu, ještě před referendem a nezabrání tomu ani Murdoch se svým vlivem na občany. Po zkušenostech s Rakouskýma volbama je jasný, že rozhodne korespondenční hlasování a s tím se smiřte. Brusel si nenechá Anglány odejít, protože by postupně následovaly další země. A kdo by asi štědře živil Bruselskou nenažranou chátru? Rakouský příklad ukázal, že veškerý volby v EU budou dopředu připraveny tak, aby nic nepoložilo oligarchy z EU. To je ukázkový příklad Havlovo "Vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí"!!

1pepan ( 14. června 2016 14:45 )

twl 2x n? opr: deník

1pepan ( 14. června 2016 14:43 )

Denník THE SUN

gemino ( 14. června 2016 14:35 )

Moc se mi líbí toto vyjádření v článku: "Svou úlohu se rozhodl sehrát také britský deník The Sun, který se v rozporu s pravidly novinářské objektivity jasně postavil na stranu Brexitu a lobbuje za něj u svých čtenářů".. Ještě jednou - V ROZPORU S PRAVIDLY NOVINÁŘSKÉ OBJEKTIVITY... Najednou někdo volá po novinářské objektivitě? Kde je toto volání v případech zatajování znásilňování a dalších trestných činů páchaných imigranty? Kde je volání k odpovědnosti policejních orgánů, které bagatelizují oznámení okradených a znásilněných žen? Divná měřítka máte v Blesku...

lug70 ( 14. června 2016 14:32 )

 http://***.com/zp4w4uz

Zobrazit celou diskusi