Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Islámský stát uprostřed Evropy: Bosnu trápí džihádistické vesnice

Autor: mb - 
18. dubna 2016
18:30

Islamisté zapustili kořeny v Evropě a nejedná se o imigranty. Německá média navštívila vesnici radikálů v Bosně, kteří otevřeně podporují ideje Islámského státu. Taková vesnice bohužel není v zemi jediná, v Bosně jsou jich desítky.

„Samozřejmě že chceme, aby muslimové žili pohromadě v zemi, která je jen pro nás – muslimy,“ bez ostychu přiznává reportérům Edis Bosnic, lídr vesnice Gornja Maoča, která je baštou komunity salafistů (radikální směr sunnitského islámu).

Vesnice má něco málo přes dvě stě obyvatel, ale policie ji monitoruje každý den. Loni se ve vesnici objevily vlajky Islámského státu a před čtyřmi lety se Mevlid Jašarević vydal z Gornje Maoče do Sarajeva, kde vyzbrojen kalašnikovem zaútočil na ambasádu USA. Útočníka bezpečnostní složky zneškodnily a Jašarević byl odsouzen k 18 letům vězení.

Muezín (muž, který svolává k modlitbě) Hajrudin Ribic však odmítá nálepku teroristické vesnice: „Jde nám o to, abychom mohli své děti vychovávat v pokoji,“ tvrdí Ribic, dle kterého je okolní svět zkažený. „V ostatních částech Bosny je to těžké, většina populace vyznává falešnou verzi islámu,“ domnívá se Hajrudin Ribic, který paradoxně poznal „pravý islám“ v Německu, kde byl léčen ze svých zranění, která utrpěl během válek po rozpadu Jugoslávie.

Vesnice Gornja Maoča je pouze jedna z desítek salafistických komunit v Bosně, kde jsou děti de facto izolovány od okolního světa a odmalička je jim vštěpována radikální verze islámu. Úřady občas sice uzavřou nelegální mešitu, ale radikálové obratně balancují na hraně zákona. „Neuznáváme stát a jeho zákony, nerespektujeme je. Aspoň tedy v našich srdcích,“ říká starosta vesnice Edis Bosnic.

hanka666 ( 19. dubna 2016 07:28 )

Takže islamizace Evropy začala už rozpadem bývalé Jugoslávie. A my jak blbci jsme nad to koukali v televizi, jak se bombarduje Srbsko. Na Balkáně bude ještě hodně horko, Srbové si budou chtít vzít Kosovo zpět, jen čekají na ten správný okamžik.

dumik ( 18. dubna 2016 19:21 )

tak o se celé jižní Evropě a patrně i nám znovu vyplatí rozbití bývalé Jugoslávie podporou odštěpeneckých tendencí, zejména pak muslimských, díky, NATO

Zobrazit celou diskusi