Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Teror v Bruselu ONLINE: Belgičané o útocích prý věděli, jednoho útočníka propustili přes varování

Autor: shp, ČTK, kal - 
23. března 2016
08:30

Dva sebevražední atentátníci, kteří se v úterý odpálili na letišti v Bruselu, byli bratři Khalid a Brahim El Bakraouiovi z belgické metropole. Uvedla to belgická televize RTBF s odvoláním na policii. Oba měli už kriminální minulost, ba co víc – policie je minulý týden zadržela při rozsáhlé razii ve městě. Jenže proti nim nevznesla žádné obvinění a 16. března je zase propustila. Dění opět sledujeme online.

++ V Belgii došlo v úterý ke dvěma teroristickým útokům. Na letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek zahynulo 34 lidí. Zemřeli i dva sebevražední útočníci.

++ K útokům se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Nadále hrozí útoky Belgii i dalším zemím, které proti radikálům bojují. V Belgii je od středy vyhlášen třídenní smutek.

++ Nejvýznamnějším podezřelým je muž, který doprovázel dva další muže na letišti Zaventem. Jmenuje se Najim Laachraoui a belgická média již přinesla zprávu, že měl být zadržen. Později ji však dementovala.

++ Intenzivněji se spekuluje, že atentátníci měli vazbu na dopadeného francouzského občana s marockými kořeny Salaha Abdeslama, který je podezřelý z účasti na listopadových teroristických útocích v Paříži.

++ Veškeré dění v úterý jsme sledovali ONLINE.

Terorismus v Bruselu: Den druhý
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
 
23:30
23. 3. 2016

To je pro dnešek vše, vážení čtenáři. S novými informacemi z Bruselu se vrátíme i zítra.

 
23:21
23. 3. 2016

Krajně pravicová skupina podpálila mešitu v Madridu jako protest proti bruselským útokům. Baner vyvěšený na budově hlásal: "Dnes Brusel, zítra Madrid?"

 
23:01
23. 3. 2016

Na jednotce intenzivní péče je po úterních útocích mimo jiné i teprve desetileté dítě. Nejmladšímu zraněnému je teprve šest let.

 
22:41
23. 3. 2016

Brusel je stále vylidněný, jen na několika málo místech se lidé shromažďují, aby uctili památku obětí.

 
22:12
23. 3. 2016

Bratři Khalid a Brahim El Bakraouiovi byli policii dobře známí - oba strávili nějakou dobu za mřížemi kvůli násilným trestným činům. Brahim byl v roce 2010 odsouzen na 9 let do vězení za ozbrojené přepadení. Od loňska byl na útěku, poté co porušil podmínky podmínečného propuštění. Khalid dostal pět let za loupež auta.

 
21:50
23. 3. 2016

Taxikář, který vezl teroristy na bruselské letiště, je stále pod ozbrojeným dohledem. Na policii se ozval sám poté, co mu došlo, že teroristy odvezl právě on. Dvojice ho nenechala naložit svá zavazadla do auta sama a nadávala, že má příliš malý kufr, kam se jejich věci nevejdou. Jedno zavazadlo museli nechat doma.

 
21:26
23. 3. 2016

Belgický ekonom odhadl výši škod způsobených teroristickými útoky belgickému hospodářství na 400 milionů eur (10,8 miliardy Kč).

 
21:10
23. 3. 2016

Radikální organizace Islámský stát (IS) vyslala do Evropy nejméně 400 bojovníků, aby páchali teroristické útoky podobné těm z Paříže a Bruselu. S odvoláním na zdroje z evropských a blízkovýchodních tajných služeb o tom dnes informovala agentura AP. Úkolem islamistů je prý vybrat si čas, místo a způsob útoku tak, aby způsobili co největší krveprolití.

 
20:30
23. 3. 2016
 
19:57
23. 3. 2016

Podle úřadu belgické ministryně zdravotnictví Maggie De Block zahynulo při teroristických útocích 31 lidí a tři sta bylo zraněno. Zhruba 150 ještě zůstává v nemocnici.

 
19:29
23. 3. 2016

Bruselské letiště zůstane zavřené nejméně do pátku.

 
19:13
23. 3. 2016

Druhým sebevražedným atentátníkem z bruselského letiště je podle listu De Standaard Najim Laachraoui. Dosud se soudilo, že z místa činu uprchl.

 
19:05
23. 3. 2016

Praha vyjádřila Belgii symbolickou podporu. Petřínská rozhledna se rozzářila v barvách belgické trikolory.

 

Černá, žlutá, červená. Petřínská rozhledna září barvami belgické vlajky

 
18:40
23. 3. 2016

Islamista, kterého Turci loni v červnu vyhostili, byl Brahim El Bakraoui. Podle BBC to uvedl úřad prezidenta Erdogana.

 

Podle tureckého prezidenta byl radikál zatčen loni v červnu v jihotureckém Gaziantepu u syrské hranice. Následně ho úřady vyhostily. Belgii prý 14. července varovaly, že jde o "zahraničního teroristického bojovníka". Navzdory tomu byl prý ale loni v červenci propuštěn na svobodu. Brahim se v úterý odpálil na bruselském letišti.

 

Teroristu Belgičané pustili na svobodu! Turci ho kvůli ISIS vyhostili

 
18:30
23. 3. 2016

Islamisté oslavují teroristické útoky v Bruselu. Bojovníci ISIS v ulicích syrského města Dajr az-Zaur rozdávají sladkosti místním a dětem.

 
18:26
23. 3. 2016

Bezpečnostní opatření v Česku: Kvůli zajištění bezpečnosti po úterních teroristických útocích v Belgii hlídkují ode dneška v českých městech kromě policistů také vojáci. Armáda vyčlenila na základě úterního nařízení vlády 550 vojáků, kteří pomáhají na letištích, nádražích a dalších místech se zvýšenou koncentrací lidí. Kvůli útokům bylo dnes zrušeno všech pět zpátečních letů mezi Prahou a bruselským letištěm Zaventem. Praha večer vyjádří Belgii symbolickou podporu tím, že nechá rozzářit Petřínskou rozhlednu v barvách belgické trikolory.

Vojáci hlídají Česko: Se zbraněmi procházejí obchodní centra i nádraží


 
17:50
23. 3. 2016

Polská premiérka Beata Szydłová oznámila, že její země po bruselských útocích nebude přijímat další migranty! Doposud její konzervativní a euroskeptický tým souhlasil s přijetím asi 7000 migrantů, tedy s respektováním závazku, který na sebe vzala předchozí polská vláda.

"Dvacet osm zemí EU se dohodlo, že problémy se vyřeší přemístěním. Ale já jasně říkám: Momentálně není možné povolit migrantům vstup do Polska," řekla podle agentury Reuters televizní stanici Superstacja.

"Jsme povinni především zajistit bezpečnost našich občanů," zdůraznila premiérka. Zároveň vyzvala k odmítnutí přijmout v Evropě "tisíce migrantů, kteří sem přišli jen proto, aby si vylepšili své životní podmínky". A mezi těmito migranty "jsou také teroristé", dodala.

 
17:47
23. 3. 2016

Turci zadrželi a deportovali zpět do Belgie jednoho z bruselských atentátníků v červnu 2015. Řekl to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Belgické úřady ale podle něj radikála pustily na svobodu, a to navzdory varování, které o něm z Turecka dostaly.

 
17:44
23. 3. 2016

Belgické tajné služby prý obržely varování před útoky. Tvrdí to izraelský list Haaretz. Podle něj zpravodajci obdrželi varování, že se v Bruselu téměř s určitostí plánují teroristické útoky, jejichž cílem bude letiště a nejspíš metro.

 

Podle Haaretz byly útoky naplánovány v baště islamistů, syrské Rakce. Útoky byly prý uspíšeny po zatčení Salaha Abdeslama, protože se džihádisté obávali, že jejich plány budou odhaleny.

 
17:30
23. 3. 2016

Na 400 milionů eur (10,8 miliardy Kč) se podle předběžných odhadů vyšplhají škody, které belgickému hospodářství způsobily úterní teroristické útoky. S odvoláním na ekonoma Petera Vanden Houtea o tom dnes informoval list L'Avenir. Hospodářské ztráty prý mohou v závislosti na vývoji situace ještě vzrůst. Jen uzavřené letiště stojí Belgičany až deset milionů eur denně.

 
17:15
23. 3. 2016

Po teroristických útocích v Bruselu se ve čtvrtek mimořádně sejdou ministři zemí Evropské unie zodpovědní za spravedlnost a bezpečnost. Oznámilo to dnes nizozemské předsednictví EU. Evropská komise dnes dala najevo, že by kvůli terorismu měly členské země a europarlament zrychlit přijímání těch protiteroristických návrhů, které unijní exekutiva už navrhla.

 
17:02
23. 3. 2016
 
16:50
23. 3. 2016

Strojvedoucí metra, ve kterém se odpálil sebevražedný útočník a zabil 20 lidí, je stále v šoku. Bruselané ho považují za hrdinu. "Udělal jsem, co jsem mohl. Nic se mi nestalo, neutrpěl jsem žádná zranění. Jednal jsem podle předpisů," sdělil skromný muž belgické televizi RTBF. Strojvedoucí po výbuchu vlak ihned zastavil a začal pomáhat cestujícím. Zprvu si myslel, že jde o technickou závadu, ale pak uviděl těla. "Když vidíte mrtvoly, vpálí se vám to do paměti," sdělil.

 
16:44
23. 3. 2016

Bezpečnostní opatření v Česku: Vojáci spolu s policisty hlídkují na letištích, nádražích i v obchodních centrech.

Vojáci hlídají Česko: Se zbraněmi procházejí obchodní centra i nádraží

 
16:32
23. 3. 2016

"Nevím, co mám dělat. Musím spěchat. Jsem na útěku. Lidé mě všude hledají. A když se vzdám, skončím v base," stojí v dopise na rozloučenou, který napsal Brahim El Bakraoui. Policisté ho našli při domovní razii. Dopis ležel u 15 kg podomácku vyrobených výbušnin, vlajky ISIS a útočné pušky AK-47. Brahim se v úterý odpálil na bruselském letišti.

 
16:25
23. 3. 2016
 
16:09
23. 3. 2016

Evropská komise prosazuje, aby po úterních teroristických útocích v Bruselu členské země a europarlament rychle pokročily se schvalováním kroků, které unijní exekutiva v rámci boje proti terorismu dosud navrhla. Předseda komise Jean-Claude Juncker dnes v Bruselu na společné tiskové konferenci s francouzským premiérem Manuelem Vallsem zmínil potřebu vzniku evropské "bezpečnostní unie".

 

"Musíme uvažovat o těsnější spolupráci mezi různými našimi službami," podotkl Juncker. Podobně se už po poledni vyjádřil eurokomisař pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitris Avramopulos, který unijní státy vyzval, aby začaly v bezpečnostní oblasti kooperovat bez předsudků a nedůvěry.

 
16:00
23. 3. 2016

Belgický král Filip uctil památku obětí bruselských útoků a poděkoval záchranářům za jejich nasazení.

 
15.37
23. 3. 2016

Situace je stále zmatečná. Policisté uvedli, že na letišti se odpálil Brahim El Bakraoui a neznámý sebevražedný atentátník (na snímku vlevo). Brahimův bratr Khalid se posléze odpálil v metru.

 
14:41
23. 3. 2016

Mourad Laachraoui je bratr teroristy Najima Laachraouiho a svého radikálního bratra se zřekl. Belgii reprezentuje v taekwondu a v tomto bojovém umění je velmi dobrý. Na světovém šampionátu v Jižní Koreji získal stříbrnou medaili v kategorii 54 kg. „O Najimovi jsme neslyšeli asi tři roky,“ řekl otec obou mužů a dodal, že rodina je zostuzena činy teroristického syna.

Více čtěte zde:

Bratr bruselského teroristy je vrcholový sportovec! Za Najima se hluboce stydí

 
15:12
23. 3. 2016

Podle federálního prokutátora uvedl Brahim El Bakraoui v poslední vůli, že je stále na útěku, že neví, co dělat, neboť po něm všude pátrají, že se již necítí v bezpečí, a že pokud bude dále vyčkávat, skončí ve vězení. Poslední vůli našli vyšetřovatelé během razií, a to v počítači vyhozeném v kontejneru na odpadky.

 
14:20
23. 3. 2016

Zpěvačka Adele poslala na koncertě tetoristům vulgární vzkaz. Více zde.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
13:52
23. 3. 2016

Toto jsou teroristé, kteří jsou zapleteni do útoků.

 
13:32
23. 3. 2016

V bruselském metru útočil Khalid El Bakraoui, jeho bratr Brahim se odpálil na letišti, uvedl belgický prokurátor. Policie našla Brahimovu závěť.

 
13:05
23. 3. 2016

Belgičané drží spolu.

 
12:29
23. 3. 2016

Podle BBC belgická média stáhla zprávu o tom, že byl zadržen terorista Najim Laachraoui. Ten byl identifikován jako třetí radikál na letišti.

 
12:27
23. 3. 2016

Letiště Zaventem bude uzavřeno po úterních útocích i po celou středu.

 
12:05
23. 3. 2016

Belgie minutou ticha uctila památku více než tří desítek obětí úterních teroristických útoků. Vlajky vlají na půl žerdi, země drží tři dny smutku.

 
12:01
23. 3. 2016

Na belgickém Place de la Bourse jsou zakryté odpadkové koše.

 
11:36
23. 3. 2016

Tváře sebevražedných útočníků. Takto vypadali bratři Khalid a Brahim El Bakraouiovi.

 
11:20
23. 3. 2016

Belgická televize RTBF uvedla, že dva ze tří útočníků z letiště byli bratři Khalid a Brahim El Bakraouiovi. Později ale stanice oznámila, že na letišti se v úterý odpálil možná jen jeden z bratrů, druhý pak o hodinu později zaútočil v metru.

 
10:55
23. 3. 2016

Belgická policie v Anderlechtu podle médií zadržela Laachraouia, který je považován za třetího útočníka z letiště v Bruselu. Jeho stopy míří i do Paříže.

 
10:46
23. 3. 2016

Žena v potrhaném žlutém saku, zkrvavená a pokrytá prachem, která s šokovaným výrazem sedí na černé sedačce na bruselském letišti Zaventem, se stala jednou z tváří úterních teroristických útoků v belgické metropoli. Identifikována byla jako indická letuška a matka dvou dětí Nidhi Čáphékar. Útoky přežila a nyní se zotavuje v nemocnici. Čáphékar pracuje již 15 let pro leteckou společnost Jet Airways a je jedním ze dvou zaměstnanců těchto aerolinií, kteří byli atentáty zasaženi. „Čekala, až bude moci nastoupit na let z Bruselu do amerického Newarku, který měl startovat v 10:15. Je to členka palubního personálu,“ uvedl mluvčí Jet Airways. „Nemáme podrobné zprávy o rozsahu jejích zranění. Ale víme, kde se nachází – je v nemocnici v péči lékařů,“ dodal. Podle britského deníku The Sun se ženě „daří dobře“.

 
10:45
23. 3. 2016

Bezprostředně po informování o bombových útocích v Bruselu začali Češi hromadně rušit své letenky do Bruselu a Paříže. Blesk.cz to řekl ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. „V rámci této paniky byly rušeny i cesty do New Yorku nebo Dubaje. Druhý den je již situace klidná a prodej se dostává do normálu,“ řekl Trejbal. Více zde.

 
10:25
23. 3. 2016

Hrdinou bruselských útoků se stal zaměstnanec letiště Alphonse Youla. Dvěma zraněným pomohl do bezpečí. Více zde.

 
10:14
23. 3. 2016

Mapa světa od AFP ukazuje velké útoky islamistů od ledna 2015.

 
09:55
23. 3. 2016

„EU musí po teroristických útocích v Bruselu neprodleně zavést do praxe připravovaný registr cestujících v letecké dopravě. Je nezbytné posílit vnější hranice EU,“ řekl podle AFP francouzský premiér Manuel Valls.

 
09:05
23. 3. 2016

 

Daily Mail uvedl, že maskovaný terorista z letiště je hledaný Najim Laachraoui.

 

 
08:51
23. 3. 2016

Slovensko po útocích v Belgii zvýšilo stupeň teroristického ohrožení země na druhý z dosud nejnižší úrovně. Ministr vnitra Robert Kaliňák tak rozhodl s platností ode dneška, informovalo slovenské policejní prezidium. Přímá hrozba teroristického útoku zemi podle ministerstva vnitra ale nehrozí.

 
08:40
23. 3. 2016

Fotografie z evakuovaného francouzského letiště Tolouse-Blagnac.

 
08:18
23. 3. 2016

Teroristy, kteří zabíjeli na letišti, poznal taxikář, který je nevědomky vezl na letiště Zaventem. „Nabídl jsem jim pomoc se zavazadly, ale odsekli mi, abych se jich vůbec nedotýkal,“ vypověděl podle belgického deníku HLN taxikář. Byl velkým pomocníkem, jelikož dal vyšetřovatelům adresu, kde je nabíral. Na předměstí Schaerbeek nyní probíhá razie. Útok mohl být ještě lítější, protože se teroristům do taxíku nevešlo jedno zavazadlo, v němž byla nejspíš taktéž bomba.

 
08:13
23. 3. 2016

Celkem 550 vojáků od rána pomáhá policii při ostraze letišť, nádraží a dalších strategických míst. V Praze je 350 vojáků, v Ostravě a Brně po stovce.

 
08:05
23. 3. 2016

Ve Francii z bezpečnostních důvodů evakuovali letiště Toulouse–Blagnac. Přesná příčina není jasná, spekuluje se o souvislostech s atentáty v Bruselu.

 
08:03
23. 3. 2016

Belgická veřejnoprávní televize uvedla, že sebevražední atentátníci na letišti byli bratři, o kterých věděla policie. Jedná se o Khalida a Ibrahima El Bakraoui, po nichž již v minulosti pátrala policie.

 
07:32
23. 3. 2016

Takto zachytil bruselské ráno ve středu poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský.

 
07:17
23. 3. 2016

Bezpečnostní složky stále pátrají po podezřelém muži, kterého zachytily na letišti kamery. V současnosti jde o jednoho z nejhledanějších lidí světa.

 
07:15
23. 3. 2016

Letiště Zaventem zůstává mimo provoz. Neočekává se jeho brzké zprovoznění.

 
07:05
23. 3. 2016

V Belgii začíná třídenní státní smutek – památku obětí mají dnes v poledne lidé uctít minutou ticha. V noci uctívaly památku zesnulých stovky Belgičanů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

arne127 ( 24. března 2016 05:22 )

Kalafuna jestli je tady někdo debil tak to jsi jedině TY!!!

arne127 ( 24. března 2016 05:19 )

juuuhele.Samozřejmi že se najsou magoři jako jsi ty kteří do všeho namočí Židy a Amíci.Prostě je vidět tvoje ubohá inteligence frajírku.Běž někam a zrovna si dvě vypalaby jsi se probral

Pink ( 24. března 2016 03:40 )

Vždy se musím smát,když až po teroristickém útoku,se tajné služby začnou předhánět,kdo toho víc o pachatelích věděl,ale nic proto,aby se tomu zabránilo vcelku nedělali.

juuuhele ( 24. března 2016 02:47 )

A od koho to Židové věděli, co? V Izraeli vládnou Židé, ale vládnou i USA.

pavlik_prca_psy ( 24. března 2016 01:07 )

Jedna dvě... džihád jde, tři čtyři....už se blíží.....pět šest...kříž dej v pěst, bububu..... Koukám, že se jim daří vás vyburcovat k tomu, co je jejich cílem. A mimochodem, ty dvojčata jsou práce amíků nebo muslimů? Já jen, že každou chvíli nadáváte na něco jiného, paka.

Zobrazit celou diskusi