Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

NATO by se mohlo přidat k útokům proti Islámskému státu, řekl Carter

Autor: ČTK, tmp - 
11. února 2016
20:41

Severoatlantická aliance jako celek by se mohla zapojit do útoků proti Islámskému státu. Oznámil to šéf americké obrany Ashton Carter. Za rozhodnutním je prý vedení generálního tajamníka NATO Jense Stoltenberga. Informovala agentura AFP.

Severoatlantická aliance zvažuje účast v koalici, která v Sýrii bojuje proti radikálům z Islámského státu (IS). Řekl to dnes podle agentury AFP v Bruselu americký ministr obrany Ashton Carter. Aliance jako celek dosud do koalice přímo vstoupit odmítala, ačkoli se do ní různým způsobem zapojilo 28 členských států NATO.

"Díky vedení generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga zvažujeme možnost, že by se NATO přidalo ke koalici jako řádný člen," uvedl šéf Pentagonu.

Letecké údery proti pozicím IS zahájily v září 2014 Spojené státy a některé arabské země (Jordánsko, Bahrajn, Katar, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty). K operaci se postupně připojila i Kanada, která však s útoky končí, Británie, Francie nebo Turecko. Loni na podzim začalo s nálety v Sýrii také Rusko.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi