Teroristické útoky, které v úterý 22. března provedl na letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek Islámský stát, vzaly život 31 lidem. Belgie se zahalila do smutku. Dnešní den začal minutou ticha.

Podporu a tu nejhlubší soustrast Belgičanům projevuje celý svět. Eiffelova věž v Paříži se už včera zahalila do barev belgické vlajky.

I nejznámější pamětihodnost Berlína Braniborská brána zářila v barvách černé, žluté a červené. 

Pozadu nezůstala ani Burdž Chalífa, nejvyšší budova světa v Dubaji.

Petřínská rozhledna září

Praha jako gesto solidarity s Bruselem a oběťmi úterních teroristických útoků nasvítila Petřínskou rozhlednu v barvách belgické vlajky. 

„To, co se stalo v Bruselu, je otřesné, ohavné a naprosto zbabělé. Vyjadřuji tu nejhlubší soustrast všem pozůstalým a věřím, že všichni ti, kdo za těmi šílenými útoky stojí, budou co nejdříve dopadeni a souzeni. Evropa musí v těchto chvílích demonstrovat sílu a jednotu a ukázat, že nechce žít v neustálém strachu z terorismu,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová a dodala: „Vím, že nasvícení Petřínské rozhledny je jen symbolické gesto, ale i to má svůj význam.“

Pražský radní Jan Wolf ke slovům primátorky připojil: „Tváří v tvář terorismu, který v současné době zraňuje Evropu, musíme projevit nejen soucítění s oběťmi, ale i odhodlání stát za svými hodnotami, za svým způsobem života. Rád bych, aby dnes všichni, kteří mají možnost, vzhlédli po setmění směrem k Petřínské rozhledně, kterou jsme se rozhodli nasvítit státními barvami Belgie, a věnovali pietní myšlenku všem obětem tohoto hrůzného činu.“

Fotogalerie
23 fotografií