Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejméně 27 mrtvých. Teroristé s granáty zaútočili na hotel plný cizinců

Autor: ČTK, mb, simao - 
20. listopadu 2015
15:50

Ozbrojenci napojení na al-Káidu v pátek přepadli hotel Radisson Blu v hlavním městě Mali. Zajali 170 lidí. Propustili ty, kteří dokázali citovat z koránu. Rozjela se rozsáhlá záchranná akce, do které se zapojila maliská armáda za pomoci zahraničních jednotek. Agentura Reuters s odvoláním na příslušníky mírových sil OSN píše o 27 mrtvých.

Ozbrojenci napojení na al-Káidu v pátek napadli hotel Radisson Blu v Bamaku, hlavním městě Mali. Zajali 170 lidí. Propustili ty, kteří dokázali citovat z koránu. Vedle toho se rozjela rozsáhlá záchranná akce, armáda zabila podle posledních informací 5 teroristů. Agentura Reuters s odvoláním na příslušníky mírových sil OSN píše o 27 mrtvých. Podle tamního ministra bezpečnosti už zásah skončil.

Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/356638/nejmene-27-mrtvych-teroriste-zautocili-na-hotel-v-mali-se-spoustou-cizincu.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy
Ozbrojenci napojení na al-Káidu v pátek napadli hotel Radisson Blu v Bamaku, hlavním městě Mali. Zajali 170 lidí. Propustili ty, kteří dokázali citovat z koránu. Vedle toho se rozjela rozsáhlá záchranná akce, armáda zabila podle posledních informací 5 teroristů. Agentura Reuters s odvoláním na příslušníky mírových sil OSN píše o 27 mrtvých. Podle tamního ministra bezpečnosti už zásah skončil.

Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/356638/nejmene-27-mrtvych-teroriste-zautocili-na-hotel-v-mali-se-spoustou-cizincu.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

Hotel, který byl řazen k nejbezpečnějším budovám v Bamaku, využívají hlavně cizinci. Podle prvotních informací útočníci přijeli k budově ve vozech s diplomatickými značkami. Maliské ministerstvo vnitřní bezpečnosti nicméně oznámilo, že útočníci využili chvíle, kdy do objektu vjíždělo auto s diplomatickou značkou, dostali se dovnitř a začali střílet.

K útoku se přihlásily skupiny, které jsou napojeny na Al-Káidu, oznámila agentura Reuters. Ta s odkazem na příslušníky mírových sil OSN uvedla, že je na místě nejméně 27 těl a prohledávání hotelu pokračuje.

Agentura Reuters přinesla i fotografii, kde Malijci ukazují vlajku, která džihádistům patřila. Vedle toho citovala vojáky OSN, kteří v přízemí hotelu objevili 12 těl a v prvním patře dalších 15. Maliské speciální jednotky vysvobozovaly rukojmí "patro po patře", uvedl armádní velitel Modibo Nama Traoré.

Útok na hotel Radisson Blu v hlavním městě Mali: Vlajka útočníků Útok na hotel Radisson Blu v hlavním městě Mali: Vlajka útočníků | Reuters

Svědci tvrdí, že útočníci u sebe měli pušky a granáty. Podle jednoho ze zaměstnanců křičeli „Alláhu akbar“ (Bůh je velký). Kufry s granáty v pátek večer ukázali vyšetřovatelé veřejnosti.

Útok na hotel Radisson Blu v hlavním městě Mali: Kufry s granáty džihádistů Útok na hotel Radisson Blu v hlavním městě Mali: Kufry s granáty džihádistů | Reuters

Samotná osvobozovací akce již u konce, oznámilo v 17:24 tamní rádio Mikado FM s odkazem na maliského ministra bezpečnosti Salifa Traorého. Po smrti by měla být i dvojice teroristů, zprávy o dalších ozbrojencích zatím nebyly oficiálně potvrzeny. Spekuluje se, že mezi jejich oběťmi jsou občané Francie a Belgie. Podle BBC zahynul i belgický diplomat Geoffrey Dieudonne.

Podívejte se na video ze zásahu:

„Stalo se to brzy ráno, zjevně jim šlo o to vzít rukojmí,“ popisoval v pátek dopoledne člen ochranky hotelu. Mezi zajatými bylo mnoho cizinců, potvrzeni byli Francouzi, Belgičané, Turci, Číňané i Američané. Server Maliactu.net dál zmiňuje občany Alžírska, Německa, Kanady, Pobřeží slonoviny, Španělska, Indie, Maroka, Ruska, Senegalu a Turecka. USA potvrdily, že někteří z jejich zachráněných rukojmích byli těžce zraněni.

Video z okna hotelu v době zásahu:

Podle agentury Reuters islamisté později začali propouštět ty, kteří prokázali znalost koránu. Teroristé takto propustili až dvě desítky lidí. Maliská armáda a policie hotel obklíčila, do protiteroristické operace se zapojili i specialisté americké a francouzské armády.

Teroristický útok na hotel Radisson Blu v Mali: Záchranná akce Teroristický útok na hotel Radisson Blu v Mali: Záchranná akce | ČTK

Radisson je jeden z nejluxusnějšího hotelů ve městě, leží západně od městského centra. Snímky ze záchranné akce uveřejnila televize ORTM. Zachytila mj. důstojníka, dávajícího instrukce maliským jednotkám, dále pak vyděšené propuštěné hosty. Krátce po půl páté agentura AFP s odvoláním na maliského ministra bezpečnosti uvedla, že v zajetí ozbrojenců již nikdo není. 

Na teroristický útok zareagovala už v jeho průběhu společnost Rezidor Hotel Group, která hotel vlastní. „Dle našich informací dva teroristé drží jako rukojmí 140 hostů a 30 zaměstnanců hotelu,“ uvedla v pátek firma.

Mezi rukojmími se ocitli zaměstnanci tureckých aerolinek i společnosti Air France. Jeden ze zaměstnanců médiím prozradil, že islamisté vzali rukojmí do podzemních prostor hotelu, které se dají lépe bránit před policejními jednotkami.

Útok na hotel v Mali: Záchrana rukojmích Útok na hotel v Mali: Záchrana rukojmích | epa

Teroristé údajně nahnali hosty i zaměstnance do podzemního parkoviště a skladových prostor. Podle jiných informací se teroristé zabarikádovali v 7. patře hotelu.

Jeden ze zachráněných popsal hrůzu, která v hotelu panovala: Je tam hodně lidí, viděl jsem ležet mrtvoly přímo v hotelové lobby. Já se schovával v mém pokoji, dokud nedorazily policejní jednotky a nezachránily mne.

Nejbohatší muž Afriky je v pořádku

Některé zprávy mluvily o tom, že jedním z rukojmích je i nejbohatší muž Afriky, nigerijský miliardář Aliko Dangote. To ovšem Dangote na sociální síti Twitter vyvrátil: „Zprávy o tom, že jsem v hotelu, jsou falešné. V Mali jsem byl včera. Děkuji za vaše sympatie, modlím se za ty, kteří jsou drženi jako rukojmí.“

Podle Al-Jazeery zaútočila na hotel skupina džihádistů Al-Mourabitoun, napojená na al-Káidu a operující v Mali, Nigeru a Libyi. U jejího zrodu stál známý jednooký terorista Mochtár Belmochtár, v dubnu 2014 francouzské speciální jednotky zabily jejího šéfa Egypťana al-Masriho.

Mali má za sebou dlouhý boj proti islámským radikálům, kteří v roce 2012 začali obsazovat sever země. Jejich postup k Bamaku se podařilo zastavit kromě jiného také díky intervenci francouzské armády.

Hotel vyjádřil solidaritu s Paříží, v zemi jsou i čeští vojáci

Po nedávných teroristických útocích v Paříži řekl francouzský prezident François Hollande (61), že Francie bude s teroristy bojovat po celém světě až do jejich zničení a že kromě Sýrie to bude také v Iráku a v Mali. Samotný hotel vyjádřil před pár dny solidaritu s oběťmi teroristických útoků v Paříži tímto příspěvkem na sociální síť Twitter:

Z Paříže se do Bamaka vydalo 50 členů francouzské elitní jednotky. Prezident Hollande kvůli útoku na hotel v Mali vyzval Francouze k opatrnosti.

V Mali působí pod patronací mise Evropské unie také česká armáda, která se podílí na výcviku místních vojáků a na ostraze velitelství mise v Bamaku. Všichni čeští vojáci působící v Mali jsou po pátečním útoku v Bamaku v pořádku. Oznámil to generální štáb české armády. V Mali je 38 vojáků z ČR.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině