Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Letadlo jsme sundali plechovkou, chlubí se ISIS bombou v limonádě. Co, experti?

Autor: shp - 
18. listopadu 2015
19:40

To je ona, bomba, která zabila 224 lidí na palubě ruského airbusu, který se z Egypta vracel do Petrohradu. Teroristé z ISIS se pochlubili snímkem zachycujícím plechovku s limonádou a rozbuškou, kterou v ní schovali. Džihádisté tvrdí, že právě s ní vyhodili letadlo s nevinnými lidmi na palubě do vzduchu.

Snímek bomby byl otištěn v posledním čísle magazínu Dabiq, který je určen všem extremistům. ISIS tvrdí, že přesně takovou bombu propašoval jeden z jeho členů do letadla, které se podle vyšetřovatelů rozpadlo ve vzduchu.

Stroj se zřítil nad Sinají a nikdo z 224 lidí na palubě nepřežil. Bomba na palubě byla nakonec uznána jako příčina pádu letadla. I ruští vyšetřovatelé se k ní přiklánějí. Výbušnina v plechovce by přitom skutečně mohla být snadno přenesena do letadla i skrze bezpečnostní opatření na letišti.

Generál Šedivý: Bomba v plechovce v letadle? Někdo musel spolupracovat

Možnost bomby ukryté v plechovce limonády okomentoval pro Blesk.cz armádní generál v záloze a bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. „Kdyby probíhaly normální bezpečnostní kontroly na letišti a v letadle, tak takovouto bombu musel každý odhalit. Tím neříkám, že se tam nemohla dostat právě proto, že někdo splnil „úkol“ od teroristů,“ uvedl. Podívejte se na video:

Video  Bezpečnostní expert Jiří Šedivý o bombě, která podle ISIS znamenala smrt více než 200 lidí na palubě letadla z Egypta.  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Bomba je velmi primitivní, nevěřím, že byla v letadle. Spíš to působí dojmem výbavy sebevražedného atentátníka. Je na ní vidět přepínač na zdroj energie, což znamená, že by nálož musel někdo odpálit. Do plechovky by se vešlo až 0,5 kg plastické trhaviny. To způsobí už velký výbuch, který při šikovném uložení nálože jistě dokáže proděravět trup letadla,“ řekl nejmenovaný bezpečnostní expert Blesk.cz.

Magazín Dabiq navíc tvrdí, že má pasy obětí z letadla. Pokud je to pravda, znamenalo by to, že má ISIS své poskoky i v Egyptě a že se dostali přímo na místo havárie. Z organizovanosti ISIS mrazí v zádech…

ssjs ( 19. listopadu 2015 05:25 )

Turci.

tymitaky ( 18. listopadu 2015 20:30 )

Jedna z věcí, které jsem nechápal byla proč IS neničili penězovody, v Libyi také vesele obchodují s ropou, bylo by dobré vědět kdo od nich tu ropu kupuje.

kkkastr. ( 18. listopadu 2015 20:01 )

v klonu vyslovíš lehce kdejakou pííííííííččččččččovinu

tgbg ( 18. listopadu 2015 19:44 )

K*rvy komunisti, h*jzli STB, zk*rvený socialismus! Nikdy bych nevěřil že to někdy vyslovim!

eliska963852 ( 18. listopadu 2015 19:37 )

Nevěřila jsem, že je něco takovýho možný, ale evidentně je.

Zobrazit celou diskusi