Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Byli jsme to my! K atentátům ve Francii se přihlásil Islámský stát

Autor: ČTK - 
14. listopadu 2015
12:25

K pátečním teroristickým útokům spáchaným v Paříži se přihlásila v prohlášení organizace Islámský stát (IS). Krátce předtím Islámskému státu atentáty připsal francouzský prezident François Hollande. Atentát nepřežilo 128 lidí a mezi asi dvěma sty raněnými je osm desítek lidí ve vážném stavu.

IS v prohlášení tvrdí, že osm jeho bojovníků vybavených automatickými puškami a pásy s výbušninami zaútočilo v různých částech srdce francouzské metropole, které si dobře prostudovali.

Účelem prý bylo ukázat Francii, že zůstává hlavním cílem, pokud bude pokračovat ve své dosavadní politice. V prohlášení se také uvádí, že útoky byly reakcí na urážky muslimského proroka a na nálety na území Islámského státu.

Krátce předtím skupina zveřejnila nedatované video, na němž hrozí útoky specificky Francii. „Dokud budete bombardovat, nebude žít v klidu. Budete se bát vyrazit i na nákup,“ říká arabsky muž s plnovousem obklopený dalšími muži.

Vyzývá také muslimy, kteří nemohou odjet do Sýrie, aby útočili ve Francii. „Máte přikázáno bojovat proti bezvěrcům, kdekoli je najdete. Nač čekáte? K dispozici jsou zbraně a automobily a připraveny jsou také cíle. K dispozici je také jed, tak otravte vodu a jídlo aspoň jednomu z nepřátel Alláha,“ říká mluvčí.

Francouzské letectvo je zapojeno do bojů proti této skupině v Iráku i v Sýrii.

Hollande po krizové schůzi vlády atentáty označil za válečný akt, který byl naplánován a zorganizován v zahraničí s pomocí poskytnutou ve Francii.

IS loni vyhlásil chalífát na části Sýrie a Iráku. Do boje proti němu se postupně zapojilo na šest desítek zemí. Nejnověji do nich vstoupilo v Sýrii Rusko.

11karel11 ( 14. listopadu 2015 16:53 )

Zrůdy se hojí na nevinných lidech. A odvolávají se na Boha. Všechny utečence mužského pohlaví vyhnat z EU, nechat jen matky s dětmi. Postavte hranice i kolem ČR. Vlastně jste je neměli nikdy bourat. Bývalo tu bezpečno.

Zobrazit celou diskusi