Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Osud Petra Kramného drží v rukou známý soudce: Rodinné spory plné násilí a krve jsou jeho specialitou

Autor: dce, ČTK - 
8. května 2016
10:14

Případ Petra Kramného se od Okresního soudu v Ostravě přesunul do Olomouce. Odvolání odsouzeného bude řešit místní Vrchní soud a s ním i jeho místopředseda Václav Čapka (53). Ten za úsek trestního práva soudil už mnoho násilníků a mezi nimi i ženu, která zavraždila svého manžela; nebo mladíka, který chtěl zabít vlastního otce.

Václav Čapka působí u olomouckého Vrchního soudu už mnoho let, v současnosti zastává post místopředsedy soudu a řeší případy v úseku trestního práva. Například v lednu letošního roku potvrdil tresty dvěma mužům, kteří v Opavě zbili dva opilé mladíky. Dle Čapkova mínění, ale byly tresty nepřiměřeně nízké, jenže státní zástupce se neodvolal a odvolací soud tak tresty zvýšit nemohl.

V roce 2007 řešil Čapka velmi závažný případ z Vyškovska. Potvrdil výjimečný trest ve výši 22 let ženě, která v afektu zabila svého druha a pak i teprve pětiletého synka.

Svého partnera nejprve ubodala třinácti ranami nožem. Po dvou dnech zapálila dům, ve kterém rodina bydlela. Chtěla tak zavraždit svého syna a sama spáchat sebevraždu. Chlapec se udusil, ženu našli záchranáři v zakouřeném podkroví objektu. 

„Nejprve bezdůvodně zavraždila svého muže. Poté zákeřně v nočních hodinách založila požár, který usmrtil jejího syna. Její jednání bylo naprosto racionální,“ podotkl předseda senátu Čapka. Poukázal i na to, že chlapec byl před vlastní smrtí vystaven šoku, když spatřil svého mrtvého otce. Žena si totiž nejprve lehla s dítětem k mrtvému muži do postele.

O pouhý rok dříve Čapka opět potvrdil trest soudu prvotní instance za násilný trestný čin. Jedenadvacetiletý mladík z Kroměříže po hádce zaútočil na svého otce a začal do něj sekat mačetou. Muž přežil jen díky rychlé lékařské pomoci. Okresní soud mladíka poslal na osm let do vězení a Čapka se svým senátem trest potvrdili.

Pokus o vraždu řešil Čapka u Vrchního soudu i v roce 2005 – tentokrát se jednalo o muže, který bodl do břicha svou přítelkyni v osmém měsíci těhotenství. Čepel nože tehdy prošla nenarozenému dítěti mozkem! 

Chlapec se narodil císařským řezem a ihned podstoupil neurologickou operaci. Přežila i jeho matka. Čapka v tomto případě dokonce změnil kvalifikaci trestného činu na pokus o vraždu dvou osob! Viník dostal trest ve výši 14 let.

metafora ( 11. května 2016 12:06 )

Tolik tě to jaro volá?

Jussa ( 11. května 2016 00:57 )

Hynku!Viléme!!Jarmilo!!!

Jussa ( 11. května 2016 00:52 )

Jusa trhej!!!Vrrrr!!!

Jussa ( 11. května 2016 00:49 )

Poslední slovo budu mít JÁ!!! A kdo se naposledy směje,směje se nejdýl.Háhá.

Jussa ( 11. května 2016 00:47 )

Jenom to tu kontroluji a vidím že zde nikdo zájem o kauzu Kramný nemá. Samé nepodstatné bláboly. Na vás opravdu nemám!!! A kampak jste schovali Eivu alias bumbalku alias slizoun Kapsa? Nabírá sílu kdybych se náhodou přes den objevila na diskusi? Máte smůlu, i kdyby jste mě prosili na kolenou, NE! Nepříjdu!!!Jen si čtěte bláboly kopírovačky zastuPIČKY Eivy.

Zobrazit celou diskusi