Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohřeb oblíbeného faráře, který se zřítil do rokle: Loučily se s ním stovky věřících

Autor: sč - 
16. července 2018
09:55

Měl rád přírodu a kempování a to se mu stalo osudným. Oblíbený kněz Josef Pelc (†46) z Uherského Hradiště se minulý týden nešťastně zřítil a zemřel na dně šedesátimetrové rokle na Třebíčsku. S mužem, který utěšoval a dodával sílu při pohřbech pozůstalým, se o víkendu rozloučili věřící i jeho přátelé.


Takový pohřeb Uherský Brod nezažil. Poslední sbohem přijela páterovi dát stovka kněžích včetně tří biskupů. Celebrantem byl arcibiskup olomoucký Jan Graubner.

Zpráva o smrti oblíbeného kněze přišla minulé úterý. Rád jezdil s přáteli kempovat. Tentokrát chtěli spát pod širákem nad údolím řeky Oslavy u obce Sedlec na Třebíčsku. V blízkosti vyhlídky a altánu Gloriet.

„Seděli jsme večer všichni a povídali si, když se vzdálil. Snad si chtěl odskočit, snad natáhnout bolavá záda. Když se dlouho nevracel, šli jsme ho hledat,“ promluvil v kostele jeho kamarád kněz Petr Karas z Dolních Bojanovic.

Kamarádi ho hledali celou noc. Ráno se obrátili na policii. „Před polednem jsem ho našel já. Byl v nepřístupném terénu. Smrt nastala podle lékaře v okamžiku. Byl jsem rád, že jsem se u něj mohl pomodlit,“ řekl páter.

Josef asi ve tmě nešťastně uklouzl a zřítil se do strže o hloubce asi 60 metrů. Tělo museli vyprostit hasiči-lezci s pomocí vrtulníku.

Ministranti nezapomněli

Z Lipníku nad Bečvou, kde dříve páter Josef působil, mu přijeli dát poslední sbohem ministranti Jeník Trpák (21, vpravo) a Jakub Aseem (23). „Byl skvělý. Jezdil s námi na tábory. Dokázal vymyslet takové programy, aby zaujaly a sjednotily malé děti i větší. Hrál na kytaru,“ vzpomínali.

Mistr rychlých odchodů

„Byl to mistr rychlých odchodů. Na akcích se nezdržoval dlouho, vždy pospíchal zpět, měl pořád co řešit. Ale netušil jsem, že tak rychle odejde z toho světa. Opakoval s láskou nebudeme se programovat negativně. Na nic si nehrál. Svým humorem a pohostinností udělal vždy domáckou atmosféru,“ vyjádřil své pocity kněz Pavel Macura.

Pouť Josefa Pelce

Pocházel ze Vsetína. Vystudoval bohosloveckou fakultu v Olomouci. Ve 3. ročníku odjel do Texasu v USA, kde jako dobrovolník pracoval v katolické škole. Po návratu studoval i teologii a dělal novináře. V roce 1996 byl vysvěcen na jáhna a působil v Přerově, poté v Holešově, ve Velkých Opatovicích, Lipníku nad Bečvou a nyní osmý rok v Uherském Brodě. Jezdil na skútru, cestoval, miloval výtvarné umění a zajímal se o dějiny 2. světové války.

VIDEO: Igor Bareš zavzpomínal na Gabrielu Vránovou: Hrála mi maminku, která umírala.

Video  Igor Bareš zavzpomínal na Gabrielu Vránovou: Hrála mi maminku, která umírala.  - Hana Höschlová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

mazd ( 21. července 2018 14:57 )

Chudáku mdlého rozumu.

jity ( 16. července 2018 20:23 )

Já jsem také k žádné víře nebyla vychována a ani nejsem křtěná, ale tak nějak ctím slušnost ty kyde.

jity ( 16. července 2018 13:34 )

Neochránil a ještě ho k sobě povolal.

jity ( 16. července 2018 13:26 )

Tak to by museli být ti lidé úplně praštění kdyby se měli smát. Tomu nevěřím, zkrátka když vidím pohřeb a od kdy jsou pohřby fraška? Někdo ho dělá jiný ne, je to každého věc.

deratizater ( 16. července 2018 11:53 )

Na jeho pohřbu bylo více duchovních než věřících .Proč ho pánbůh neochránil jako svého služebníka?

Zobrazit celou diskusi