Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřela hraběnka Eleonora Dujková (†89): Za komunistů myla nádobí

Autor: red - 
2. července 2018
13:43

Velmi smutná zpráva přišla o víkendu ze zámku Doudleby nad Orlicí. Ve věku 89 let náhle zemřela hraběnka Eleonora Dujková z českého šlechtického rodu Bubnů z Litic.

O úmrtí hraběnky informoval zámek Doudleby nad Orlicí. "S hlubokou lítostí a zármutkem oznamujeme, že v pátek 29. 6. 2018 nás ve věku 89 let navždy opustila paní hraběnka Eleonora Dujková, roz. Bubna-Litic, naše milovaná Lorinka," stojí v jejich zprávě.

"Kdo jste paní Eleonoru znali, věnujte jí, prosím, modlitbu či tichou vzpomínku. Odešla, aby tu s námi byla napořád. Máme ji v srdcích," píše se dále s tím, že termín posledního rozloučení bude oznámen později.

Eleonora se narodila 24. dubna 1929 ve Vídni Mikulášovi z Bubna-Litic a Rakušance Marketě Hanse a jméno dostala po babičce. Její táta se později stal protektorátním ministrem zemědělství, za což byl po válce zatčen a obviněn z kolaborace. Po 14měsíčným pobytu v pankrácké věznici spolu se synem Adamem emigroval do Rakouska a v roce 1949 byl rodině zkonfiskován a zestátněn zámek v Doudlebech. Eleanora byla donucena opustit gymnázium a absolvovala kurz pro zdravotníky. Později pracovala v jídelně, kde myla nádobí, a jako prodavačka v prodejně novin Svobodného slova v pasáži u kina Lucerna.

„Někoho původ těší a dělá mu to dobře, je rád, že je ze šlechtického rodu, ale já jsem ráda nebyla. I když si myslím, že šlechta mohla ze své pozice hodně udělat a také udělala pro češství a pro stát. Vezměte si jen, co stojí zámků a kostelů. To je hodně odvedené práce a Češi mají díky tomu ohromné bohatství. Jako dívce mi to nepřipadalo důležité. Chtěla jsem mít maminku se šátkem, se zástěrou, to by se mi líbilo. Nechtěla jsem nikdy vyčnívat a už jako mladé dívce nebo dítěti mi vadilo, že jsem měla trochu neobyčejné jméno. Teď postupem času už to člověk bere jak to je, ale nemívala jsem to ráda," prozradila hraběnka před pěti v rozhovoru pro Deník.

Eleanora se v roce 1948 provdala za valašského lesního inženýra Petra Dujku, se kterým vychovala čtyři děti. Nejstarší syn Petr momentálně spravuje zámek v Doudlebech. Její muž zemřel v roce 1996 a je pohřben v rodinné hrobce Bubnů-Litic u severní zdi kostela Nejsvětější Trojice v Horním Jelení.

Historie rodu Bubna-Litic

Páni z Bubna pochází z Plzeňska. Rodovým sídlem byl hrad Buben, dnes zřícenina nedaleko Plzně. Zmínky o rodu sahají do 14. století v souvislosti se Stachem z Bubna, purkrabím na hradu Potštejn. V 16. století zakoupil Mikuláš starší z Bubna pozemky v okolí Doudleb a nechal též postavit zámek v Žamberku. O jeho bratrovi Heřmanovi z Bubna se traduje dobrodružná legenda. Kdysi při cestách v "dalekém kraji mouřenínů" prý přemohl lva, který poslušně lehl k jeho nohám. Od 17. století má rod v erbu v levém poli buben a v pravém poli hlavu lva.

 

yourhero ( 2. července 2018 15:42 )

Kdyz tak ctu nektere diskuzni zblitky, je mi cimdal vic lito, ze jsme vas vy rudy kreatury v 89tym vsechny nepovesili

mazliva.samicka ( 2. července 2018 15:34 )

bonbony)

funebrak ( 2. července 2018 15:17 )

Práce ji vyšlechtila.

laserpin ( 2. července 2018 15:03 )

vždyt si nestěžovala

krista2018 ( 2. července 2018 14:45 )

myla nádobí? no a co. Aspoň se nepřežírala a neměla dnu a dožila se vysokého věku. Práce cti neubírá.

Zobrazit celou diskusi