Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem na zámku rvou břečťan. Už jsme tu byli v hospodě

Autor: Mii, Tonda Tran - 
14. srpna 2018
16:00

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický popisuje své pocity z koupě zámku v Osečanech na Příbramsku. Stropnický, jenž si sídlo pořídil společně se svým partnerem, hercem Danielem Krejčíkem, z peněz od své maminky, přiznává, že mu objekt nejspíš lidé budou závidět. Podle něj ale není co. Například teď tráví celé dny na zahradě trháním břečťanu, u čehož jej „načapaly“ Blesk Zprávy.

Celé to začalo láskou. Jednak mezi Stropickým a Krejčíkem, ale hlavně jejich společnou láskou k hradům a zámkům. Chtěli se přestěhovat na venkov, a když viděli inzerát na opuštěný zámek nedaleko Příbrami, rozhodli se pořídit si ho.

Dokonce se jim podařilo usmlouvat cenu z původních 15 milionů na 12 milionů korun. I tak to ale byla spousta peněz, které neměli, pomohla tak rodina. „Zkoušeli jsme si půjčit u banky, ale banky do zámku nešly. Tak jsme nakonec přemluvili moji mámu, aby prodala byt, který v Praze pronajímá, a budeme jí to splácet z toho. To znamená, je to takový domácí úvěr, dá se říct,“ řekl Stropnický Blesk Zprávám.

Redaktor jej s partnerem zastihl přímo v pracovním nasazení – pár měl nasazeny pracovní rukavice a se zjevnou námahou se snažil vytrhat břečťan, kterým je celý zámek porostlý. „Břečtan je náš veřejný nepřítel číslo jedna,“ přiznal pražský zastupitel. Podle něj je třeba se parazitní rostliny zbavit, aby kvůli němu stará budova nenavlhla.

Žádné hraní si na panstvo, ale spousta práce

Nejen množství břečťanu, ale opadaná omítka i množství prachu podle Stropnického ukazují, že zámek si s Krejčíkem nekoupili, aby si hráli na panstvo. Kdyby si koupili nový byt v Praze, měli by to mnohem jednodušší. Ostatně cena by byla podobná. „Když si můžete vybrat, je to prostě větší výzva. A taky je to něčím užitečné,“ vysvětloval Stropnický, proč zvolili těžší variantu.

Politik přiznává, že lidé jim zámek asi budou závidět. Podle něj ale není co. „Ano, vypadá to jako zámek, je to fakticky zámek, ale uvnitř je to vybydlená stará budova, která bude potřebovat spoustu práce, spoustu financí a spoustu našeho času,“ řekl bývalý šéf Strany zelených.

Snahu o rekonstrukci zámku vnímá jako službu veřejnosti. „My sem jdeme udělat něco prospěšného. Zachránit něco, část našeho kulturního dědictví,“ popisoval Stropnický a dodal, že kdyby si někdo chtěl udělat brigádu a pomoci s pracemi na zámku, bude jenom rád.

Do práce na zámku chtějí zapojit Stropnického staršího

Zatím se mladý pár do velkých opravných prací pustit nemůže. Budova je památkově chráněná a čeká se na stavebněhistorický průzkum. Může tak zatím alespoň plánovat. A plány má velké – chce jej zpřístupnit veřejnosti. „Pokusíme se z toho udělat malé kulturní centrum. Uvidíme,“ nastiňoval budoucnost politik. Podle něj je možné, že by se to dalo stihnout už příští rok.

Čas na to mít rozhodně bude. Stropnický se rozhodl, že v říjnových komunálních volbách kandidovat nebude. Z politiky neodchází, jen dává si pauzu. Navíc záchrana zámku je podle Stropnického také druh politiky. „Akorát se dělá víc rukama a méně pusou,“ řekl.

Do tohoto „jiného druhu politiky“ chce zapojit i svého otce, herce a exministra obrany Martina Stropnického, který měl v posledních měsících problémy s krční páteří. „Byl se tu podívat, ale zatím se do ničeho nepustil. Musíme mu to vymyslet jako formu rekonvalescence,“ uvedl Stropnický, který se jako jeden z mála českých politiků otevřeně přihlásil k homosexuální orientaci.

flora ( 15. srpna 2018 14:48 )

V této zemi pak jsou ještě důchodci, do kterých se ovšek opírá nějaká blbá doktorka v jiném článku. Pryý jsou tlustí a nevzdělaní. Oni ale makali celý život a dřeli vlastníma rukama a za nuzný důchod si můžou tak akorát pořídit jídlo a ještě i ten kus žvance jim vyčítají. Tihle stropničtí a spol. budou už jiní důchodci....

flora ( 15. srpna 2018 14:43 )

Poprvé v životě se ohnul k fyzické práci a hned se u toho nechal vyfotit. Te´d už jen sežene granty, bude pronajímat nádvoří na nablblé free hrátky a má to v kapse. Základ je mít milionářského dědečka.

willi48 ( 15. srpna 2018 08:40 )

To opravdu v této zemi není nikdo jiný než rodiny Stropnickožilkovstí, Stropnickokrejčíkovští, případně Vodnráčkoplekanští ? Přestaňte už s těmito exoty otravovat, to opravdu chcete sledovat jejich život krok po kroku ? A mimochodem, pokud hošánci nechtějí nechat zavlhnout zdi zámku, pak odstranění břečťanu je pěkná pitomost. Zdi vlhnou od základů a základy břečťan odvodňuje. Tohle věděli už naši předkové, toto rádoby panstvo však o praktickém životě ví kulový.

mckartny ( 14. srpna 2018 22:13 )

 Pořádně narvanej to dá zabrat ještě že kluci maj praxi v ohýbání kolik týdnu teď plesk nás bude krmit těmi homodeji

alumno ( 14. srpna 2018 20:25 )

Já klukům fandím, ten zámek má úžasnou energii, vybrali si prima místo. A je sympatické, že do toho jdou s takovým nadšením, navíc to prospěje dobré věci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa