Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministryně Malá končí. O vedení spravedlnosti se hlásí stíhaný premiér Babiš

Autor: ČTK, Jakub Veinlich - 
9. července 2018
18:56

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) po 13 dnech končí ve vládě. Čelila obvinění z plagiátorství ve svých diplomových pracích. Novinářům v pondělí po jednání výboru hnutí ANO řekla, že kritiku považuje za mediální kampaň a trvá na tom, že nepochybila, přesto se rozhodla rezignovat. Premiér a šéf ANO Andrej Babiš předpokládá, že nyní požádá prezidenta Miloše Zemana, aby ho dočasně pověřil řízením ministerstva spravedlnosti místo Malé. Proti tomu, aby resort spravedlnosti vedl trestně stíhaný Babiš, se ostře ohradila opozice.

Zatím bude hledat jiného kandidáta na ministra. Babiš předpokládá, že demisi Malá oficiálně dostane v úterý.

„Díky této kampani, která je proti mně vedena, já už prostě nechci, aby bylo hnutí dál poškozováno, ani nově vznikající vláda,“ řekla Malá novinářům. Dodala, že nicméně trvá na tom, že při psaní svých diplomových prací se žádného pochybení nedopustila.

Premiér Babiš k tomu uvedl, že výbor vyjádřil Malé podporu a vedení hnutí je přesvědčeno o tom, že nepodváděla. Zachovala se podle něj statečně. „Je jasné, že pokud by nerezignovala, tak samozřejmě od rána do večera by to poškozovalo nejen hnutí, ale i vládu, která má dostat důvěru ve středu,“ uvedl. Dodal, že nepřepokládá, že by se kvůli demisi ministryně měl posunout termín hlasování.

Prezidentovi Babiš navrhne, aby řízením ministerstva pověřil jeho do doby, než se za Malou najde náhrada. O tom, kdo by to mohl být, premiér odmítl spekulovat.

Andrej Babiš je v současné době trestně stíhaný kvůli údajnému zneužití dotací na farmu Čapí hnízdo. Malá v minulosti proslula mimo jiné výroky, že by se Babišovo stíhání mohlo zastavit, do doby, než skončí volební období. 

Prezident Miloš Zeman byl o vzniklé situaci podle všeho informovaný dopředu. S Babišem se zatím potkat podle všeho nechystá. „Setkání se neplánuje. Jediné co mohu nyní sdělit, je, že pan prezident plánuje vzniklou situaci řešit. S panem premiérem už byl v kontaktu,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí Hradu Jiří Ovčáček

Předseda opoziční ODS Petr Fiala rezignaci Taťány Malé uvítal. Jiné východisko ani neviděl. „Vzhledem k závažným informacím, které se v posledních dnech objevily, je rezignace ministryně Malé jediným možným řešením. Zodpovědnost za tento stav nese i premiér Babiš, který Taťánu Malou do funkce navrhl,“ zareagoval Fiala. 

Předseda SPD Tomio Okamura mluví o blamáži. Plnou odpovědnost za vládu podle něj nese především Andrej Babiš, který podle Okamury selhal. 

„Je to neuvěřitelná blamáž a je to obrovské selhání Andreje Babiše, který ani po devíti měsících není schopen dojednat funkční vládu. V současné době už budou dva členové vlády, kteří budou zastávat několik funkcí, aby vůbec tento slepenec mohl vzniknout. I odstoupení ministryně Malé je důkaz toho, že Andrej Babiš nevybírá ministry na základě kvality, ale na základě jiných mocenských zájmů,“ reagoval Okamura, který nabízel Babišovi společné vládnutí. 

„Opravdu bude trestně stíhaný člověk řídit resort spravedlnosti? Pokud se skutečně stane to, co je v civilizovaném světě nemyslitelné, zařadíme se mezi ty nejbizarnější země světa! Co na to ČSSD?“ ptá se na twitteru předseda hnutí STAN Petr Gazdík. 

Druhá vláda Andreje Babiše tak bude žádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu zřejmě bez dvou plnohodnotných ministrů. Kromě neobsazeného křesla na Ministerstvu spravedlnosti, není ani ministr zahraničí. Miloš Zeman odmítl jmenovat Miroslava Pocheho, místo něj vede úřad šéf ČSSD Jan Hamáček. ČSSD přitom po pondělním jednání grémia strany na nominaci Pocheho stále trvá. 

marmat ( 10. července 2018 12:22 )

A místo abyste si za tu dobu udělal radši třeba nějaké dítě...tak si tu 9 měsíců děláte OSTUDU a tu si hezky osmajlíkujete!

marmat ( 10. července 2018 12:17 )

Nepříčetnost trpasličích stran i jimi placených trollů začíná hraničit s posedlostí, která se dříve vymýtala.........Ale tady nepomůže ani svěcená voda...nejlépe nad těmi chudáky zlomit kříž !!!

marmat ( 10. července 2018 12:14 )

Hodil mediím a DEMOBLOKU dýmovnici, aby se nám předvedli a joooooooooo ! Fungovala senzačně...Krásně se nám předvedli. On v pauzičce vybíral mezi Vondráčkem a Kněžínkem .Ale chápu...tohle je pro trolly VYSOKÁ DIPLOMATICKÁ !

marmat ( 10. července 2018 11:48 )

Tiskovky stran jsou z nejzoufalejšího soudku závisti, intrik a vzteku !!!

marmat ( 10. července 2018 11:46 )

Prostředního vytáhnul DEMOBLOK...a PAK HO JEŠTĚ RÁNO SÁM ZLIKVIDOVAL......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa