Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Babiš už čeká jen na pokyn z Thajska. Na záchranu chlapců z jeskyně je nový plán

Autor: nkov, kal - 
5. července 2018
13:15

Osud 12 malých fotbalistů a jejich trenéra uvězněných v thajské jeskyni sleduje celý svět. Na záchranu čekají už dva týdny a možná budou muset čekat ještě další čtyři měsíce. Nejnovější plán by je ale mohl z jeskynního komplexu vysvobodit dřív. Počítá s tím, že chlapci, kteří neumí plavat, dostanou na cestu ven doprovod a plovací vesty. Předtím je ale potřeba odčerpat tolik vody, aby děti nemusely mít potopenou hlavu. A s tím by mohla pomoci i česká čerpadla, která Thajsku nabídl premiér Andrej Babiš (ANO). Jak potvrdil Blesk Zprávám, teď už jen čeká na odpověď thajské strany.

Podle serveru ABC News odvolávajícího se na vedoucího záchranné operace zvažují záchranáři počkat na to, až voda opadne natolik, že mezi hladinou a stropem jeskyně vznikne škvíra dostatečně velká pro hlavu. Chlapce by následně v plovací vestě doprovodili jeskyněmi dva příslušníci Navy Seals. Podle ABC News se chtějí vyhnout potápění, pokud to bude možné.

Zdravotní stav uvězněného chlapeckého týmu je podle lékařů dobrý. Chlapci jsou sice pohublí a zesláblí, ale na skupině se zatím uvíznutí psychicky výrazně nepodepsalo. Udržení dobré psychické kondice je nyní klíčové.

„Pokud by jediný z nich začal panikařit, mohl by vystresovat všechny ostatní,“ říká Mike Timpon z univerzity z Portsmouthu, který se zabývá lidskou fyziologií v extrémních podmínkách.

K případu se pro web televize CNN vyjádřili i odborníci, kteří v roce 2010 pomáhali se záchranou 33 chilských horníků, kteří v zasypaném dole strávili celých 69 dní. Podle specialisty na sportobvní medicínu Dr. Jeana Christopha Romagnoliho je kromě nutnosti zachovat chlapce v klidu a psychické pohodě i potřeba, aby stres neprojevovali ani záchranáři. „V této ožehavé situaci je třeba, aby chlapci zůstávali veselí a hraví. Záchranný tým tedy udělá dobře, pokud na chlapce nepřenese strach, stres nebo strach způsobený celou operací,“ uvedl.

Babiš: Z Thajska chceme zprávu neprodleně

Český premiér Andrej Babiš (ANO) nabídl Thajsku na záchranu chlapců s trenérem výkonná česká čerpadla společnosti Sigma Group. Správa státních hmotných rezerv je schopná je poslat do několika hodin na letiště, řekl její předseda Pavel Švagr.

„Mluvil jsem s majitelem Sigmy Milanem Šimonovským. Naše čerpadla jsou nejlepší na světě, po povodních mají státní hmotné rezervy na skladě čtyři kusy s výkonem 400 litrů za sekundu, naši hasiči je zvládají perfektně. Volal jsem thajskému chargé d'affaires a nabídl pomoc vlády chlapcům uvězněným v thajské jeskyni,“ napsal Babiš ve středu.

Ve čtvrtek pro Blesk Zprávy přidal další podrobnosti. „Dnes ráno thajského času byla thajské straně prostřednictvím naší ambasády v Bangkoku zaslána nabídka (společně s technickou specifikací čerpadel) české vlády poskytnout velkokapacitní čerpadla společnosti Sigma,“ uvedl premiér.

„Thajská strana byla vyzvána, aby s ohledem na logistickou náročnost přepravy informovala českou stranu neprodleně, zda tuto nabídku přijme. Naše ambasáda je s thajskou vládou v této záležitosti v úzkém kontaktu. Co se přepravy týče, je zvažováno více variant, nyní ale potřebujeme hlavně impuls thajské strany,“ dodal Babiš.

„Naše ambasáda je v kontaktu jak s úřadem premiéra, tak s ministerstvem zahraničí, vnitra i guvernérem příslušné provincie. Prostě stojíme na značkách. Možnou komplikací je, že čerpadla jsou velmi těžká a půda v místě je podmáčená,“ připojil Andrej Babiš další novinky ve čtvrtek po 13. hodině.

Na místě jsou zapojeny stovky čerpadel, ale zatím stále dost vody odčerpat nestačila, podle zástupce společnosti Sigma jsou málo výkonná. Za poslední dny se podařilo odčerpat 40 procent vody, a zpřístupnit tak úsek o délce 1,5 kilometru z nesnadné cesty, jíž se mladí fotbalisté mohou dostat ven. Den co den jsou z jeskyně odčerpány desítky milionů litrů vody. Hladina klesá v průměru o centimetr a půl za hodinu, od středu klesla o 40 centimetrů, napsal zpravodajský web BBC.

Záchranáři doslova bojují s časem - vodu z únikové cesty musejí podle listu The Guardian odčerpat do víkendu, kdy meteorologové předpovídají prudké monzunové deště na celém severu země, které podle nich potrvají až do příštího čtvrtka.

Zázrak z jeskyně Tcham Luang

Uvíznutou skupinku objevil tým pod vedením britských potápěčů Johna Volanthena (47) a Ricka Stantona (56) a jejich otázka „Kolik vás tam je? Třináct? Výborné!“ vejde do historie stejně věta Henryho Mortona Stanleyho: „Doktor Livingstone, nemýlím-li se,“ když v roce 1869 v Africe narazil na zmizelého misionáře Davida Livingstona.

jajas ( 6. července 2018 09:22 )

nějaký cholerik, což? Se šetři, bacha na vysoký tlak! Ale vzalo tě to......

strejda777 ( 6. července 2018 07:53 )

Teď jsem četl na Seznam.cz, že tam zahynul potápěč, který jim dopravoval kyslík....takže to nevypadá dobře. Snad z toho nebude tragédie. Teď je každá pomoc dobrá......

strejda777 ( 6. července 2018 06:34 )

Nikdo tě nenutí v to věřit! Si dělej co chceš! Babiš, jako premiér Česka pomoc jen nabídl. A i já věřím, že kluci budou zachráněni, ať už kýmkoliv. Nevím, co tě tak rozčiluje? Prostě si zvykej, Babiš je tady a bude tady ještě nějakou dobu, tak aby tě z toho nekleplo!

strejda777 ( 6. července 2018 06:27 )

Haló! Už je po volbách! Nechej si tu agitku na příště!

jajas ( 6. července 2018 06:22 )

Tak to jsi toho v životě viděl ještě málo!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa