Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Losos za 240?“ Poslancům přišly obědy v bufetu drahé, tak si je zlevnili

Autor: Mii - 
5. června 2018
15:46

Jen necelý půlrok poté, co zdražilo jídlo ve sněmovních restauracích, opět dojde k jeho zlevnění. V úterý si to odhlasovali poslanci. Vadí jim, že kvůli zdražení o 40 až 50 procent nemají možnost se „normálně“ najíst a některá jídla jsou nyní moc drahá. Jako losos za 240 korun. Tiskový odbor Sněmovny krok ve vyjádření pro server Novinky.cz vysvětlil tak, že jde o reakci na zdražení surovin – a ceny jídel se reálně sníží jen o pár korun.

Zdražení jídel ve sněmovních restauracích prosadili v únoru letošního roku Piráti. Týkalo se hlavně nápojů a studené kuchyně, kde položky zdražily až o 50 procent. Byť to působí jako enormní zdražení, v reálu tak drastické nebylo – například káva zdražila z 11 korun na 15 korun, velká točená plzeňská dvanáctka z 27 korun na 38 korun.

I přesto ale Stálá komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny minulý týden navrhla, aby jídlo opět zlevnilo o deset procent. Důvod? Poslední zdražení bylo podle jejích členů moc velké.

„Vznikl tam názor, že se to přehnalo, takže navýšení by mělo být 40 procent, ne 50. Nechápu, proč by se mělo po krátké době o deset procent slevovat,“ řekl pro Novinky.cz poslanec František Elfmark (Piráti), který hlasoval proti zlevnění. Jeho kolegové podle něj nutnost zlevnit vysvětlovali tím, že kvůli vysokým cenám „musí“ chodit do restaurací mimo Sněmovnu.

Vepřová plec za 50 korun

Podle Romana Žambocha, ředitele tiskového odboru Sněmovny, se plánované zlevnění nebude týkat celé nabídky. Je směřováno hlavně na studenou kuchyni, polévky, přílohy, moučníky, snídaňová jídla a nápoje. Ceny hlavních jídel zůstanou stejné. Zlevnění je podle Žambocha hlavně reakcí na zdražení surovin, a proto zůstává řádově o pár korun.

Takže káva, která ještě loni stála 11 korun a nyní stojí 15 korun, bude od července stát 14 korun. Snídaňová šunka s vejci je k dostání za 38 korun, nová cena bude 32 korun. A například pečená vepřová plec se zelím a knedlíky zlevní o dvě koruny na 50 korun.

Změna byla podle poslankyně a členky komise Heleny Langšálové (TOP 09) potřeba proto, že značná část jídel začala být ve sněmovních bufetech dražší než v okolních restauracích na Malé Straně. Vysvětlovala to na příkladu s lososem. „Když si dáte plátek lososa, tak zaplatíte 240 korun. Není to úplně normální, aby v rámci obědové nabídky bylo jídlo přes dvě stě korun. To mi přijde zvláštní, když v komerčních subjektech je to levnější,“ uvedla pro Novinky.

„Ať jdou jíst jinam“

Ne všichni členové sněmovní komise však sdílejí názor. Jan Čižinský (KDU-ČSL) například nechápe, že když jsou jídla v okolních restauracích levnější, proč je takový problém do nich chodit. „Nebylo to od začátku na programu schůze, bylo to zařazeno v době různé. Kdybych tam byl, hlasoval bych proti. Dražší jídla jsou v pořádku. Jestli někomu něco přijde přemrštěné, může se najíst jinde. Nevidím v tom žádný problém,“ řekl.

Exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) ovšem problém vidí. „Jsme tam od rána do večera, 12 až 15 hodin denně, i poslanci by měli mít šanci se najíst za normální ceny,“ komentovala, proč jsou podle ní nízké ceny podstatné. Jako ideální částku vidí 100 až 150 korun za oběd.

11karel11 ( 13. června 2018 15:39 )

Chudí poslanci nemají na obědy, proto je mají tak levné, levnější než ve školní družině. Hlavně, že po r. 19789 kritizovali komunisty, ale oni jsou ,mnohonásobně horší. Je to hnus. Na to, co se tam děje, by jich stačilo 50 %. Zadarmo drazí.

hejhej ( 7. června 2018 10:34 )

Poslanci, senátoři mají zbytečně vysoké platy + náhrady z daní pracujících a ještě jim to nestačí- chtějí žrát zadarmo, v tom jsou ty zrůdy politické naprosto jednotní, stejně, jako u přidávání na platech.

ellenic ( 5. června 2018 23:03 )

Už nevědí, čím lidi naštvat, chudáci . Pobírají desetitisíce, mnozí mají ještě spoustu dalších příjmů, někteří pobírají ze státního dva platy, protože sedí výhodně na dvou židlích a silně pochybuji, že odpracují POCTIVĚ každý den 16 hodin plné práce . A nyní jim přišli jejich hodně levné obědy drahé. Měli by se stydět , prostě jsou u koryt, která sypou. Je dobře, že někteří už tam nejsou, už si dost nahrabali .

zkzkz ( 5. června 2018 21:15 )

Hovada nenažraný

jajas ( 5. června 2018 21:10 )

Ti blbci fakt netuší, co to je se najíst za "normální" ceny? Ty ceny co tam mají oni by většina občanů brala bez keců! Prostě pořád platí, že ti co mají nejvíce, jsou největší držgrešle! Přitom jídlo tvoří, kromě nájmu, největší finanční položku v každé rodině! Měli by se probrat, vylézt mezi lidi a zkusit se najíst a napít v běžné restauraci! Čuměli by, kolik stojí jen to blbé kafe! Prý za 14 Kč! Oni jsou fakt mimo mísu a chtějí rozhodovat o našem životě, přitom netuší o běžném životě naprosto nic!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa