Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Nejdu žebrat.“ K šéfovi státní kasy šli další ministři. Kvůli suchu i zdraví

Autor: ČTK, base - 
2. srpna 2017
11:08

Pro další peníze do svých rozpočtů vyrazili i ve středu za ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) další jeho kolegové ze Sobotkova kabinetu - ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Ten dopředu hlásil, že nejde žebrat. Podle něj se ostatně šéf státní kasy „má o každou kačku prát jako eskymácký pes“.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) chtěl po ministerstvu financí navýšení rozpočtu na příští rok o 280 milionů korun proti ministerskému návrhu. Peníze by šly hlavně na program péče o krajinu. Dlouhodobě pak Brabec prosazuje i opatření týkající se boje se suchem. I tady by nějakou tu korunu navíc užil.  

„Nejdu tam žebrat, včera jsem slyšel nějaké zmínky o tom, kdo si jde pro nějaké zlaťáky. Správný ministr financí se má o každou kačku prát jako eskymácký pes, což si myslím, že dělal pan Babiš, dělá to i pan Pilný,“ hlásil dnes Brabec.

Brabec dojednal 210 milionů

Brabec dnes s Pilným dojednal navýšení rozpočtu svého resortu nakonec o 210 milionů korun. Podle něj je výsledkem jednání rozumný kompromis. O chybějících 70 milionů korun se zkrátí investiční nebo provozní náklady podřízených organizací, jako je Český hydrometeorologický ústav nebo Česká inspekce životního prostředí.

Přidané peníze chce ministr využít hlavně na dotační program péče o krajinu. V něm jsou podle něj tisíce malých projektů, například na ruční kosení vzácných luk.

Další peníze použije jako kompenzace pro státní podniky nebo i zemědělce, kterým je hospodářská újma kvůli ochraně přírody hrazena státem. Například státní podnik Lesy ČR chce podle dřívějších informací roční náhradu újmy zhruba 72,5 milionu korun, další peníze chodí Vojenským lesům a statkům.

Ludvík chtěl takřka 4 miliardy, snížil to na dvě

V úterý jednalo s ministrem financí o rozpočtu na příští rok pět ministrů. Před ministrem Brabcem jednal dnes s Pilným ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík(ČSSD), který přišel s požadavkem na navýšení rozpočtu zdravotnictví na příští rok o 3,708 miliardy korun proti prvnímu návrhu. Požadavky snížil nakonec na dvě miliardy korun, částka ale ještě není dohodnutá.

Peníze by měly jít do nemocnic, které jsou přímo řízeny ministerstvem, na strategické investice a na dotační programy. „Samozřejmě jsme to museli předjednat. Protože já nemám ve zvyku dát dvojnásobné cifry a čekat polovinu. My to máme všechno zdokladované,“ řekl Ludvík.

Ministerstvo zdravotnictví potřebuje dofinancovat všechny dotační programy, od dotací na rezidenční místa pro mladé lékaře, přes program prevence HIV a perinatální péči, dodal.

V prvním návrhu bylo pro zdravotnictví 6,947 miliardy korun, o 311 milionů méně než letos. Návrh podle Ludvíka nepočítal ani se schválenými investicemi přes deset miliard korun.

Ministerstvo prostřednictvím úhradových vyhlášek rozhoduje o tom, kolik zaplatí zdravotní pojišťovny lékařům a nemocnicím za léčení. Z těchto peněz pak hradí zdravotnická zařízení i platy a mzdy. Letos by mělo ze zdravotního pojištění být rozděleno na úhradu péče 270,3 miliardy, v roce 2018 celkem 278,5 miliardy a v roce 2019 pak 287 miliard korun.

Rozpočet ministerstva zdravotnictví se posledních několik let pohybuje kolem sedmi miliard korun. Výrazně vyšší byl v roce 2015, kdy hospodařilo s 8,53 miliardami korun.

VIDEO: Miloslav Ludvík mluví o majetku nemocnic

sores ( 2. srpna 2017 11:58 )

Pilný miliardář nikdy nemůže nás 70% čechů pochopit bídu a nedostatek,nejraději by prý dědek zrušil důchody. jasně on má víc než může utratit a druzí ať zdechnou,že.

petr11 ( 2. srpna 2017 11:51 )

.....peníze a zase peníze a hodnoty jsou v kelu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa