Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejoblíbenějším hejtmanem je Čunek, Zimolova náhradnice spadla až na dno

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    13. 7. 2017
    05:20

    Osm měsíců už uběhlo od krajských voleb a ne všichni hejtmani se udrželi u kormidel. Jihočeského šéfa Jiřího Zimolu (ČSSD) nahradila Ivana Stráská (ČSSD). V Olomouckém kraji zase Oto Koštu (ANO) vystřídal Ladislav Okleštěk (ANO). Možná i proto oba náhradníci skončili v průzkumu popularity hejtmanů společnosti Phoenix Research na chvostu. Nejoblíbenějším hejtmanem je zlínský Jiří Čunek (KDU-ČSL) s podporou 31,5 %, zároveň ho ale 29 % obyvatel „nemusí“. Nejblíbenější ženou je pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která skončila celkově čtvrtá.

  • 1.Jiří Čunek, Zlínský kraj

    S přehledem je nejoblíbenějším hejtmanem Česka Jiří Čunek (KDU-ČSL), je ale zároveň také tím nejkontroverznějším.  Svoji reputaci si vysloužil už před více než 10 lety, kdy nechal přestěhovat 36 romských rodin z centra Vsetína na okraj města. Čelil kritice, že dal vzniknout romskému ghettu. Byl také obviněn z přijetí půlmilionového úplatku, případ byl přes řadu nejasností zastaven. Čunka má aktuálně v oblibě 31,5 % lidí, 29 % ho naopak „nemusí“. Od posledního měření si pohoršil o 1,5 procentního bodu.

    Červnový průzkum popularity hejtmanů: Nejoblíbenější je Čunek, propadli náhradníci Stráská a Okleštěk. Červnový průzkum popularity hejtmanů: Nejoblíbenější je Čunek, propadli náhradníci Stráská a Okleštěk. | Phoenix Research

    Video  Debata Blesku ze Zlína: Proč vymírají ševci a zkrachuje kraj kvůli mrtvé zóně Holešov?  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 2.Martin Netolický, Pardubický kraj

    Druhé místo patří Martinu Netolickému (ČSSD), který se tak stal po odchodu Jiřího Zimoly nejoblíbenějším hejtmanem za sociální demokracii. Populární je u 25,5 % obyvatel. Naopak 21 % lidí mu nefandí. I jeho popularita o 1,5 procentního bodu poklesla.

    Video  Záznam debaty lídrů Pardubicka: Kdo zavinil dopravní kolaps v kraji?  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 3.Martin Půta, Liberecký kraj

    Třetí místo drží stabilně populární hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN). A to i přes obvinění z korupce, za kterou mu v případě prokázání hrozí pět až deset let vězení. Případ souvisí s rekonstrukcí kostela kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Půta měl přijmout statisícový úplatek, jakkoli to odmítá. A v oblibě ho má stále čtvrtina lidí, každý pátý ho pak „nemusí“. Ale i Půta si pohoršil, a to dokonce o 3,5 procentního bodu.

    Video  Záznam debaty z Liberce: Jak moc kraj špiní korupce a co bude s Ještědem?  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 4.Adriana Krnáčová, Praha

    Krajské volby se jí jako jediné netýkaly, i proto jí mandát pražské primátorky končí už za dva roky. Praha primátorku a hejtmanku v jednom. Adriana Krnáčová (ANO) se těší podpoře každého čtvrtého Čecha. Zhruba stejné množství lidí ji ale v průzkumu označilo za neoblíbenou, celkem 26 %. Její popularita klesla o téměř dva procentní body, nejhůř na tom byla ale v červnu 2015, kdy se pohybovala hluboko pod 20 procenty.

    Video  Kdo vyhrál ve vašem kraji? Výsledky voleb přehledně  - redakce Blesk
    Video se připravuje ...

  • 5.Jaroslava Pokorná Jermanová, Středočeský kraj

    V soupeření žen skončila druhá hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Celkově jí v popularitě patří páté místo. Jako jedna z mála si ale oproti poslednímu měření polepšila, a to hned o 4,5 procentního bodu. Nyní ji má v oblibě 24 % lidí, jako neoblíbenou ji naopak označilo pouze 20 % dotazovaných. Jermanová musela v poslední době řešit například čachry před jejím hejtmanstvím s pořadím ve frontě na kotlíkové dotace nebo dlouhodobý problém s dojížděním Středočechů do hlavního města a s tím spojený nedostatek parkovacích míst. I ji samotnou pak překvapilo, že její manžel má dítě, o kterém jí neřekl.

    Video  Záznam debaty s lídry Středočeského kraje: Jak se zbavit špíny po Rathovi a modrých zón?  - redakce Blesk
    Video se připravuje ...

  • 6.Jiří Běhounek, Vysočina

    Za Jermanovou skončil hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (za ČSSD). Ten se může chlubit jedním z nejnižších čísel v „neoblíbenosti“. Stojí proti němu jen 15 % lidí, zatímco 23,5 % lidí ho podporuje. V popularitě si pohoršil jen o půl procentního bodu. Běhounek slouží už své třetí volební období v čele hornatého kraje z pomezí Čech a Moravy.

    Video  Záznam debaty z Vysočiny: Uprchlíci, jaderný odpad a tragická D1  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 7.Josef Bernard, Plzeňský kraj

    Nevalně dopadl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD). Nejen, že skončil až sedmý, ale především je jeho obliba menší než „neobliba“. Vadí 24 % lidí, podporuje ho pouze 21 % účastníků průzkumu. Bernard si pohoršil v posledních měsících o jeden procentní bod. Hejtmanem se stal, přestože ČSSD v kraji volby nevyhrála. Spojila se ale s třetí ODS a uskupením Starostové a Patrioti s podporou Svobodných a Soukromníků. Bernardovi možná někteří mohou vyčítat také minulost, kdy byl šéfem Škody Transportation. Firma se pod jeho vedením soudila s českým státem a vyhrála. České dráhy, státní podnik, tak musely jeho Škodě zaplatit třičtvrtě miliardy korun.

    Video  Krajské volby 2016: Záznam debaty s kandidáty z Plzeňského kraje  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 8.Oldřich Bubeníček, Ústecký kraj

    V minulosti vždy velmi oblíbený ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) si také vysvědčení agentury Phoenix Research za rámeček nedá. Oblíbený je u 20 % lidí, 17 % ho naopak „nemusí“. Oproti poslednímu průzkumu si ale o 1,5 procentního bodu polepšil.

    Video  Záznam debaty lídrů Ústecka: Vláda náš kraj posílá na druhou kolej  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 9.Bohumil Šimek, Jihomoravský kraj

    Vše v pořádku zřejmě není ani na jižní Moravě. Hejtman Bohumil Šimek (ANO), s nímž bylo spjato velké očekávání poté, co sesadil „pučistu“ Michala Haška, lidi zatím nepřesvědčil. Populární je u 18,5 % obyvatel, 23 % má ale opačný názor. A jeho popularita má klesající tendenci.

    Video  Záznam debaty lídrů z Brna: O pančování vína, přesunu nádraží a falešné mluvčí kraje  - Blesk.cz
    Video se připravuje ...

  • 10.Jana Vildumetzová, Karlovarský kraj

    Ač stojí v čele Asociace krajů, ani Jana Vildumetzová (ANO) nepatří mezi nejoblíbenější šéfy krajů. 27 % lidí, tedy více než každý čtvrtý, považuje hejtmanku Karlovarského kraje za neoblíbenou. Podporu má pouze u 16 % dotazovaných.

    Video  Krajské volby: Podívejte se na debatu z Karlovarského kraje  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 11.Propadli náhradníci i hejtman z Ostravska

    Mezi poslední čtveřici se zařadili dva náhradníci - Ladislav Okleštěk (ANO), který nahradil v Olomouckém kraji Oto Koštu (ANO), a Ivana Stráská (ČSSD). Ta to bude mít jako nástupkyně Jiřího Zimoly velmi obtížné. Zimola byl totiž jediným sociálnědemokratickým hejtmanem, který obhájil v podzimních volbách své místo. Ke dnu ho ale poslala aféra se stavbou domu na Lipně. Na Stráskou nemá třičtvrtě lidí zatím žádný názor. To Okleštěk už se stihl znelíbit a stojí proti němu 28 % lidí.

     

    Čtveřici doplňují hejtmani Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (nestr. za ANO) a Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD). Jejich oblíbenost se pohybuje kolem 15 %. Štěpán to vyrovnává neoblíbeností „jen“ u 11 % lidí. Vondrákovi se to ale nedaří a stojí proti němu 22 % dotazovaných. Navíc si pohoršil o 3,5 procentního bodu.

    Rozdíly v popularitě hejtmanů oproti poslednímu měření. Rozdíly v popularitě hejtmanů oproti poslednímu měření. | Phoenix Research

moiaza ( 13. července 2017 08:23 )

To je v našem Kocourkově docela normální. Politik, který podvádí a korumpuje, je nakonec neoblíbenějším hejtmanem. Člověk, který si nedokáže vzpomenout jak přišel velkým penězům a lže, ten je oblíbený. To mi hlava nebere. Velký kamarád s modrou strakou Topolánkem, nemůže být slušný a poctivý. Ve Zlínském kraji je něco shnilého.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa