Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sobotka chce Česko bez Babiše i Zemana. Babiš: Já konec Sobotky a Kalouska

Autor: vei - 
27. května 2017
17:55

Vize premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je jasná: Česká politika bez Andreje Babiše (ANO) a Miloše Zemana. V rozhovoru pro sobotní deník Právo navíc premiér přiznal, že mu nedělají radost předvolební průzkumy. V předvolební kampani chce proto představit svou vizi České republiky a v příštím roce udržet slibovaný schodek rozpočtu 50 miliard korun. Šéf ANO Babiš v reakci pro Blesk.cz kontroval, že sní o zemi bez „zkorumpovaného dua“ Sobotka - Kalousek.

„Jsem rád, že vláda už nebude zatěžovaná skandály a podnikatelskou minulostí ministra financí a místopředsedy vlády,“ uvedl po odvolání Babiše Sobotka. Dnes už bývalý ministr financí ale bude mít více času na volební kampaň. Na rozdíl od premiéra může v klidu objíždět města a potkávat se s lidmi. Průzkumy i po vládní krizi navíc nejsou k ČSSD příliš přívětivé.

Neradostná pozice v průzkumech

„Nejsem spokojen s pozicí, jakou sociální demokracie v průzkumech má. Máme před sebou velký kus práce, ale věřím, že program, se kterým přijdeme, by mohl získat podporu,“ zmínil Sobotka, který věří, že se veřejné mínění usadí. Největší zápas prý svedou sociální demokraté v příštích měsících především o nerozhodnuté voliče. Sobotka proto slibuje další valorizaci penzí, vyšší minimální mzdu, zálohové výživné a udržet schodek státního rozpočtu. Podle původního plánu Andreje Babiše, tedy na 50 miliardách korun.

„Hlavní linka debaty s občany bude postavena na sociálním programu, na tom, co jsme připraveni udělat pro zaměstnance, seniory a rodiny s dětmi, ale i na naší představě o svobodné demokratické společnosti. Hlavním motivem bude růst životní úrovně, mezd a platů,“ prohlásil pro Právo Sobotka. Dodal, že programové priority představí sociální demokraté v polovině června.

Podívejte se, jaké úkoly dostal nový ministr financí Ivan Pilný od premiéra Bohuslava Sobotky: 

Nový ministr financí Ivan Pilný (ANO) ale od samého začátku tvrdí, že bude lakomý. Řada ministrů ale už teď není spokojená s prvními mantinely rozpočtu – čeká se tedy tuhý boj v předvolební době. „Návrh připravil ještě Andrej Babiš a trvám na tom, že je šitý horkou jehlou. Problémy jsou i u lidovců, u ministrů ANO. Bude potřeba, aby se rozpočtem vláda pečlivě zabývala. I pan Pilný musí respektovat usnesení vlády, platné zákony, na jejichž základě je potřeba některá opatření profinancovat,“ řekl Sobotka.

Země bez Zemana a Babiše

Právě hnutí ANO bude největším soupeřem ČSSD v předvolební kampani. A Sobotka chce, aby se v příštím půlroce rozpadl tandem Zeman – Babiš. „Moje vize České republiky je vize země, kde nevládne mocenská dvojice Andrej Babiš a Miloš Zeman. V takové České republice by se dýchalo daleko volněji,“ říká premiér.

I proto v ČSSD podle Sobotky stále intenzivněji řeší, jak se sociální demokraté postaví k příští volbě prezidenta. Jako možné stranické kandidáty vidí premiér buď předsedu Senátu Milana Štěcha, nebo ministra zahraničí a stranického místopředsedu Lubomíra Zaorálka. Z těch, kteří už oznámili kandidaturu – tedy textaře Michala Horáčka i z bývalého předsedy Akademie věd, si prý Sobotka vybírá velmi těžko. A sám svou kandidaturu také odmítá.

Smát se bude v roce 2017 zřejmě Andrej Babiš, předpokládá statistik Jan Herzmann. Spolu s ním možná i Miloš Zeman. Zato premiér Bohuslav Sobotka to bude mít těžké. Smát se bude v roce 2017 zřejmě Andrej Babiš, předpokládá statistik Jan Herzmann. Spolu s ním možná i Miloš Zeman. Zato premiér Bohuslav Sobotka to bude mít těžké. | Blesk.cz - Aneta Schürgerová

„To jsou spekulace, které se míjejí s realitou. Mým cílem to není a nechystám se k něčemu takovému. Byl bych ale rád, kdyby se nějaký další prezidentský kandidát našel,“ tvrdí Sobotka.

Babiš Sobotkovi připomněl Haška a korupci

„Sobotka zapomněl, kdo mu umožnil, aby se stal premiérem. Kdybych tenkrát kývl na nabídku jeho stranického kolegy (Michala) Haška, který chtěl Sobotku podrazit, na politiku a svoje podivné vize už by dávno mohl zapomenout. Ať to nechá na lidech. Pořad má plnou pusu demokracie, tak by se podle toho měl chovat,“ uvedl v reakci pro Blesk.cz Andrej Babiš.

„Demokracie je pro něj zaklinadlo na krytí klientelistického systému a korupce v řadách ČSSD. Já taky sním o zemi, kterou už nebude obtěžovat mocenské zkorumpované duo Sobotka Kalousek. Proto až do voleb budu hodně mluvit s lidmi, abych jim vysvětlil, jak tenhle pakt ve Sněmovně úžasně funguje,“ dodal Babiš.

Boj na jihu Čech se Zimolou

V příštím týdnu čeká sociální demokracii také zřejmě další kolo jednání o jihočeské kandidátce. Vedení totiž vyškrtlo z posledního místa bývalého hejtmana Jiřího Zimolu, což se Jihočechům nelíbí. Poukazují mimo jiné na to, že Zimola nebyl z ničeho obviněn, na rozdíl od spolupracovníků končící ministryně školství Kateřiny Valachové. Ta sice podala rezignaci, na druhém místě středočeské kandidátky ale zůstává. A podle Sobotky je to tak správné.

„Něco jiného je, když se bez vašeho vědomí stane ve vašem okolí trestný čin a exces, a něco jiného je asistovat u vytvoření takového systému, a ještě do toho vplout tím, že si od jednoho z vyvolených necháte stavět chatu. To je problém. Divím se, že to sám Jiří Zimola necítí,“ dodal na adresu svého stranického souputníka Sobotka v Právu.

Sobotka: Svolat rozhodčí řízení kvůli Zimolovi neumožňují stanovy. Sobotka: Svolat rozhodčí řízení kvůli Zimolovi neumožňují stanovy. | ČTK, Archiv CNC

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

va45 ( 29. května 2017 10:56 )

Ještě bych Sobotko dodal.ČSSD při volbách slibovala,že dá do pořádku cirkevní restituce,které hodně lidem vadili.Nic v tom ČSSD neudělala.Jako osel odkývala vše.

va45 ( 29. května 2017 10:52 )

Sobotko já zase chci Česko bez Sobotky.Synek z Horní Dolní se vtělil do boha.Ty osobně jsi nevolitelný.

salto ( 29. května 2017 09:20 )

Kloním se k názoru p. Babiše

Nezadat ( 29. května 2017 08:56 )

http://svobodnenoviny.eu/skandal-premiera-v-italii-ma-z-prodeje-okd-3-hotely/

hejhej ( 29. května 2017 07:30 )

Štvanice na pana Babiše od polické zrůdy Sobotky nepřestává. A co tak Sobotko veřejně přiznat 3 hotely v Itálii za 10milionů, které získal prodejem OKD a jejich bytů pod cenu za pomoci svého kamaráda , právníka Pokorného. Socany nevolit, stejně jako podrazáky KDUČSL s přisávkou STAN, ODS a TOP09. Volím a celá naše rodina a známí ANO!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa