Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rozhovor se Špidlou: Babiš je součást přírody. ČSSD by měla řešit jiné věci

Autor: Zuzana Štíchová - 
15. března 2017
05:47

Spokojeností a optimismem oplýval na konci sjezdu ČSSD její bývalý předseda, expremiér a eurokomisař Vladimír Špidla. Aby také ne, jeho současný zaměstnavatel Bohuslav Sobotka si sjezd pohlídal a počtvrté se stal předsedou strany. Špidla tak s největší pravděpodobností do října zůstane na Úřadu vlády jako šéf premiérových poradců. V rozhovoru pro Blesk.cz ale přiznal, že ČSSD potřebuje akci. Bude někdejší Zemanův ministr práce volit současného prezidenta i pro druhé období?

Tradičně na krátko ostříhaný, uvolněný, s úsměvem a neodmyslitelným batůžkem na zádech se Vladimír Špidla pohyboval většinu času po brněnském výstavišti, kde se konal 39. sjezd sociální demokracie.

Pětašedesátiletý politický matador je i přes klesající preference ČSSD optimista. Pokud má stát za Bohuslavem Sobotkou, tak jím vlastně být musí. Co ale odmítá, je, že by měla strana nějak zvlášť reagovat na Andreje Babiše (ANO). Mezi premiérem a ministrem financí to přitom v poslední době hodně jiskří.

„Strana se musí zabývat tím vyhrát volby. Jedna osobnost, byť zajímavá, nerozhoduje o politické situaci v zemi, jako je Česká republika. Babiš je součást přírody a jak se říká, když jsme hráli kuličky, příroda hraje. Tak je třeba ho brát v úvahu, nic víc,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz během druhého dne sjezdu. Podívejte se na celý rozhovor s bývalým premiérem:

Zároveň ale přiznal, že konfliktům by se ČSSD také vyhýbat neměla. Už proto, že vedení volá po větším pochopení u lidí. „Srozumitelnost vzniká akcí. Znamená to být naprosto věcný, jít do konfliktů, nebýt příliš plachý a použít nějaký rozumný marketing. Ale co je rozumný marketing, to je na mě moc,“ poznamenal někdejší eurokomisař.

Špidla má favorita na Mládkův post

Vladimír Špidla také vysvětlil, v čem spočívá jeho současná práce coby ředitele Odboru poradců a poradkyň předsedy vlády. „Poskytujeme premiérovi odbornou podporu ve věcech, o kterých rozhoduje, nebo kde se na rozhodování podílí. Analyzujeme vládní materiály, připravujeme případně změny a návrhy. Kromě toho mu pomáháme kdykoliv, když přijde nějaký problém, například teď OKD,“ přiblížil svou každodenní pracovní náplň. 

„Jsme dlouholetí spolupracovníci, příležitostně diskutujeme i věci, které nejsou čistě úřední,“ přiznal také na dotaz, zda za ním Sobotka chodí i pro jiné rady. Třeba o budoucnost ministerstva průmyslu a obchodu, které je prozatimně bez ministra, to prý ale není, i když Špidla by svého favorita na uvolněný post po Janu Mládkovi měl.

„Nějakou představu bych měl. Když na to přijde, tak ji řeknu,“ nechtěl prozradit Špidla žádné jméno. S ministerským vakuem na ministerstvu průmyslu a obchodu tak trochu souvisí také konec státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy. Právě o něm se totiž nejčastěji mluvilo jako o Mládkově nástupci. Místo toho se ale poroučel i z dosavadní pozice v Sobotkově týmu. Špidla pro něj má přesto jen slova chvály.

Viděl jsem ho jako mimořádně zdatného člověka, současně jsem už několikrát zažil, že lidé přicházejí a odcházejí. Je to zdatný člověk,“ nechtěl záležitost Špidla příliš komentovat. Prouza oficiálně odešel sám kvůli nabídce ze soukromého sektoru. Mluvilo se ale také o tom, že nemá potřebnou bezpečnostní prověrku. Končí k poslednímu březnu.

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza se rozhodl odejít ze svého postu. Spekulovalo se o něm přitom jako o nástupci Jana Mládka. Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza se rozhodl odejít ze svého postu. Spekulovalo se o něm přitom jako o nástupci Jana Mládka. | Profimedia/Mafra - Petr Topič

Překvapení byla Barcelona, ne Zeman

Vladimír Špidla také okomentoval oznámení Miloše Zemana, že bude znovu kandidovat na prezidenta. Sám by měl být jako bývalý ministr Zemanovy vlády současné hlavě státu nakloněn, to ale není tak jisté. Veřejně jeho podporu totiž vyhlásit nechtěl.

„Uvidíme, až se rozběhne stranické referendum, tak nepochybně využiji svůj hlas jako člen strany,“ mlžil Špidla a nechtěl prozradit, zda jeho hlas připadne právě Zemanovi. Prý nechce nikoho ovlivňovat. To ministr vnitra Milan Chovanec deklaroval Zemanovi podporu už několikrát.

„Ne, to opravdu není překvapení. Jsou jiná překvapení, jako třeba, že Barcelona vyhrála, ačkoliv předtím o dost prohrávala,“ poznamenal pak se smíchem k oznámení Zemanovy kandidatury, a narážel tak na senzační obrat katalánského fotbalového velkoklubu, který smazal proti Paris Saint-Germain v Lize mistrů čtyřgólové manko. Povedlo se jim to jako prvním v historii soutěže.

iFender ( 15. března 2017 14:42 )

Nic jineho v hlave nemaji nez "antibabis" program a Kalousek to same.

mart33 ( 15. března 2017 09:41 )

Špidla je zločinec. Jednak s Teličkou vyjednali při vstupu do Eu platby na hektar a ne normy na produkci. Což vedlo ke kolapsu zemědělské výroby potravin u nás a ke stvoření miliardáře Babiše, který už tehdy měl přes 100 000 ha půdy. A dále Špidla otevřeně podporuje teroristy v Evropě.

zaka ( 15. března 2017 08:46 )

jak může ,,zdroje jsou''dělat někomu poradce.Dokud bude radit špidlismus tak Babiš může být klidný protože mu vyhraje volby.

Samo ( 15. března 2017 08:06 )

Není pochyb o tom, že Babiš nechal vydat korunové dluhopisy své firmy za 1,5 miliardy s účelem, aby se vyhnul placení daní. A neznám žádného politika, který by byl po právu spojován s tolika finančními aférami jako Babiš. A takového člověka nechal Sobotka dělat ministra financí, takže udělal kozla zahradníkem a teď se diví, že má vypleněnou zahradu. Osobně si myslím, že Babiš nemá ve vysoké politice co dělat a pokud bych mu jako premier dal nějakou ministerskou funkci, tak by to bylo Ministerstvo bez portfeje nebo sned Ministerstvo kultury. Tam by nemohl udělat asi žádnou škodu. Všude jinde by se choval jako škodná, protože to škodná je. On byl k tomu vychováván a vzdělán. Komunisti a tuplovaně estébáci měli heslo- Čím hůř, tím líp a Babiš se podle toho chová. Dostal se do politiky pod heslem Ano, bude nám líp. A podle toho to vypadá. Za svého působení v křesle ministra financí vyinkasoval ročně přes 5 miliard státních dotací a jeho firmy vyhrály 85 % tendrů na státní zakázky. Vyhýbal se placení daní na všech frontách, což je patrné i z auditů, které si nechal udělat. V daném období prodal své firmě Agrofert 2 firmy neznámého původu (není známo, jakým způsobem je nabyl) za 748 milionů Kč. Tímto způsobem fiktivně vytáhl peníze z firmy, která si tímto způsobem ponížila daňový základ. A takových případů je v praktikách jeho firem neúrekom. Říká se tomu optimalizace daní.

joudajoudovy ( 15. března 2017 07:20 )

spidla je tez soucasti prirody... bez referenda nam nacpal do eu, aby sam zde usednul a najednou trdi, ze dnes se objevil pripad s OKD. starce, navlec si ksandicky od batuzku a odejdi nebo odklusej do hlubokych lesu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa