Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Špidla: EU je na křižovatce. Uprchlické kvóty jsou od začátku chyba

Autor: simao - 
29. dubna 2016
20:45

Tváří v tvář uprchlické krizi není Evropská unie efektivní a navrhuje i chybné kroky. Jako třeba trvalé uprchlické kvóty. Myslí si to bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla, který je nyní šéfporadcem premiéra Bohuslava Sobotky (oba ČSSD). Špidla však také coby někdejší šéf sociální demokracie reagoval v České televizi na dotaz ohledně stamilionového dluhu advokátovi Altnerovi.

Expremiér nejprve mluvil v pořadu Interview ČT24 o malé důvěře Čechů v EU. „Hlavní důvod je skutečně ten pocit, že Evropská unie je neefektivní například tváří v tvář migrační krizi,“ připustil Špidla, který ale kritizoval i chyby české pravice. „Osm let nejméně byly pravicové vlády u moci, které měly značně euroskeptický postoj, včetně prezidenta republiky Václava Klause,“ uvedl.

Evropská unie je podle Špidly na křižovatce. „Podle mého názoru je ten stav, který má Unie, nestabilní a bude se měnit,“ pokračoval. Za důležitý moment, podle kterého se do budoucna v Evropě „přehodí výhybky“, označil červnové referendum o setrvání Velké Británie. S úsměvem pak ale zmínil i to, že EU není jen projektem, o který upadá zájem. Ale že pro některé země je naopak velmi přitažlivá a chtějí se do ní dostat.

„Evropa bude muset udělat krok k vyšší míře integrace,“ míní Sobotkův šéfporadce. „Problém je, že Unie je lidský výrobek, lidský produkt. Ona nedělá všechno správně. Jsem celkem přesvědčen o tom, že je nutné evropské řešení, že bez společného evropského úsilí se migrační krize nezvládne, ale nemyslím si, že všechny myšlenky, které se teď diskutují a které jsou produktem např. Evropské komise jsou správné,“ upozorňoval v České televizi Špidla.

„Trvalé kvóty považuji od začátku za chybu,“ dodal Špidla s tím, že Česko není jediným ze států, kterým se kvóty nezamlouvají. Zmínil i země V4 a také Francii. 

Špidla: Smlouvu s Altnerem podepsal Zeman

Sociální demokracie řeší problém s obřím dluhem svému někdejšímu advokátovi Zdeňku Altnerovi, který ji zastupoval ve sporu o Lidový dům. Altner v roce 2000 pomohl ČSSD spor vyhrát, od té doby však vedl se stranou vlastní spor o vyplacení částky 18,5 milionu korun, která se kvůli smluvní pokutě „nafoukla“ na více než 300 milionů korun.

„Proces s Altnerem není ukončen. My jsme podali dovolání a částečně platíme ty věci, které se záležitostí souvisí a používáme právo jako každý jiný právní subjekt. Problém je logický. Chceme, aby se rozhodlo v situaci, kdy budou ty peníze, o kterých si myslíme, že nakonec soud rozhodne trochu jinak, než rozhodl doposavad, aby byly v jurisdikci České republiky,“ řekl Špidla v Interview ČT24 jako někdejší šéf ČSSD.

Další z expředsedů sociálních demokratů Miloš Zeman však upozorňoval, že na vině jsou kvůli vysoké smluvní pokutě hlavně jeho nástupci v čele ČSSD. Tedy Stanislav Gross, Jiří Paroubek či právě Vladimír Špidla. Kvůli tomu, že roky s kauzou nic nedělali a nechali penále nabíhat do astronomických výšin.

„Byli jsme toho názoru, že požadavek právníka je neoprávněný a proti tomu jsme použili běžné právní prostředky. Postupoval jsem jako každý, kdo vede nějakou organizaci, jestliže je přesvědčen, že je nespravedlivě  vystavena tlaku,“ hájil se Špidla.

Při dotazu, zda za dluh cítí odpovědnost, reagoval slovy: „Smlouvu podepsal Miloš Zeman a já cítím odpovědnost, kterou jsem měl jako předseda, to znamená postupovat řádně.“ Špidla tvrdí, že řádně postupoval.

Video Miloš Zeman o ČSSD a kauze Altner - redakce Blesk
Video se připravuje ...

marais ( 30. dubna 2016 12:35 )

no a sametový převrat nás stál 4 biliony prošustrovaného majetku státu a 2 biliony dluhu a 500 tisíc lidí bez práce tomu...!

marais ( 30. dubna 2016 12:33 )

eu je na křižovatce, kterou někdo zavinil svou neschopností!

ivoadler ( 30. dubna 2016 09:30 )

Všichni předsedové ČSSD včetně Zemana stály za ho vno. Jsme vládnoucí strana, dluhy se platit nemusí. Podepsat takovou smlouvu byla blbost (Zemana) a nic s ní celé roky byla taky blbost (jeho nástupců). Zeman je takový - podepíšeme smlouvu (třeba na výstavbu dálnice ze soukromých prostředků) a pak se uvidí.

tgbg ( 30. dubna 2016 08:16 )

Ještě, že nám USA pomohly se zbavit ruských okupantů-imigrantů, kteří nás stáli bilióny KČS.

reiner ( 30. dubna 2016 07:27 )

A pořád se drží koryta i když z Bruselu pobírá královské "odstupné". I díky takovým poradcům jsme tam, kde jsme. Něco podobného, jako luft-Jarda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa