Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišova hejtmana má „dorazit“ alkohol. Na Koštu přišel centrále ANO hanopis

Autor: Jakub Veinlich - 
13. února 2017
11:10

Hnutí ANO se chce zbavit svého hejtmana v Olomouckém kraji. Oto Košta podle členů hnutí Andreje Babiše neplní své hejtmanské povinnosti na sto procent a navíc má prý problémy s alkoholem. Právě o tom píše 1. místopředsedovi ANO Jaroslavu Faltýnkovi i jeden z členů hnutí, který se dostal s Koštou do konfliktu. Hejtman situaci nepopírá. Pro Blesk.cz ale odmítl, že by s alkoholem nějak zápasil. 

Vraťme se do 19. ledna letošního roku. V Brně se na veletrzích cestovního ruchu potkali radní Jihomoravského kraje Petr Hýbler a také hejtman Olomouckého kraje Oto Košta. Oba jsou z hnutí ANO. Pro Hýblera to ale nebylo setkání příjemné, s Koštou měl konflikt. S téměř třítýdenním zpožděním, až 8. února a v době, kdy se začala třást pod Koštou židle, o něm napsal 1. místopředsedovy hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi. Nazval ho jako Stanovisko k incidentu na veletrzích cestovního ruchu v Brně. Redakce Blesk.cz má text k dispozici.

Silná podnapilost a ztráta orientace?

Po prohlídkách expozic seděl prý Petr Hýbler s několika dámami u společného stolu. S nabídnutou polévkou si přisedl také hejtman Olomouckého kraje Oto Košta. A z ničeho nic Hýblera slovně zaútoči.

„(Pravděpodobně si mne spletl s nějakým novinářem) Vy p..e novinářský. Jediný, co Vám řeknu, resp. ukážu, je moje vizitka s mým jménem a funkcí. Z jeho artikulace a vyjadřování bylo zcela zřejmé, že je silně podnapilý a nedokáže se orientovat v čase ani prostoru,“ popisuje situaci Hýbler s tím, že přítomné dámy na hejtmana nevěřícně zíraly, později prý podobně zaútočil i na ně.

„V ten okamžik jsem panu hejtmanovi Koštovi řekl, že je hulvát, který bezdůvodně uráží všechny okolo,“ hned poté prý Hýbler expozici opustil. „Pan hejtman přecenil své možnosti, neodhadl situaci a poškodil nevhodným vystupováním nejen svou osobu, ale i hnutí,“ uzavřel jihomoravský zastupitel dopis adresovaný Faltýnkovi.

Hanopis vznikl až v době, kdy členové hnutí v Olomouckém kraji začali svého hejtmana obviňovat ze špatné práce. A po třech měsících, co je ve funkci, navrhují jeho odvolání. Hýbler Blesk.cz řekl, že list nevznikl náhodou…

„Já jsem to stanovisko psal na vyžádání krajské předsedkyně Ťaťány Malé, abych panu předsedovi Faltýnkovi k tomu poslal nějaké vyjáření,“ řekl Hýbler Blesk.cz s tím, že viděl hejtmana Koštu poprvé v životě a jeho chování ho pohoršilo.

Alkohol v hlavní roli

Hejtman Košta vzniklou situaci v obsáhlém hovoru s redaktorem Blesk.cz nerozporoval. „Došlo tam k neverbálnímu konfliktu mezi mnou a tím mužem. Tam by asi seděla ta orientace k tomu útoku, protože v tu dobu já jsem měl konflikt s jedním člověkem (kvůli autorizaci rozhovoru, pozn. redakce), který patřil mezi novináře,“ zavzpomínal na Region Tour hejtman a dodal, že si Hýblera skutečně mohl s tímto člověkem splést.

Celý den byl podle Košty náročný a při procházení veletrhů prý občas dostal na ochutnání nějaký regionální i alkoholický nápoj. Místní pivo si prý dal i s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (ANO).

„Takže já neříkám, že jsem ten večír nepožil, jen říkám, že to bylo po celém dni, ten prostor byl uzavřený – a (alkohol) mohl sehrát roli v tom, že asi bych takto ostrý v uvozovkách nebyl,“ řekl Košta. Po celém incidentu prý Košta nakonec zvedl telefon a zavolal Hýblerovi s omluvou. Ten ji prý přijal.

Dva večírky a pak do televize

Incident na brněnském veletrhu nebyl jediným výstupem hejtmana Oto Košty pod vlivem alkoholu. Osmého prosince tak vystoupil v ČT v pořadu Události, komentáře. Při svém vystoupení občas špatně artikuloval. Blesk.cz přiznal, že před tím, než šel do televize, absolvoval dva vánoční večírky.

„Nicméně já jsem do té televize šel s tím, že není důvod, proč bych tam nešel. Hromadně mi teď lidé píší smsky a maily s tím, že obsah byl v pořádku,“ vrátil se ke svému vystoupení Košta.

I proto šéf Olomouckého kraje prý ztratil důvěru hnutí ANO, za které kandidoval. A i proto, prý vznikl dopis jeho kolegy Petra Hýblera, který adresoval 1. místopředsedovi hnutí Faltýnkovi.

„Já to řešil z té celostátní pozice, protože jsme nechtěli, aby nám udělal ostudu pan hejtman,“ dodal Faltýnek. Hnutí se hodlá svého hejtmana Oto Košty, který je ve funkci teprve tři měsíce, zbavit. On sám rezignovat nehodlá. Zastupitelé proto o jeho odvolání budou hlasovat na schůzi 27. Února.

„Na mě se pořádá safari – je to hon z vrtulníku a chtějí to kosit samopalama. Normální slušný a seriózní lovec jde s nožem, se šípem a maximálně s kopím. Ale to je jiná válka,“ uzavřel celou situaci Košta.

paralenka ( 13. února 2017 16:09 )

 Vzhledem k pověsti Faltýnka v Prostějově a okolí je za tím rozhodně něco jiného. Vždyt kdejaký mejdan a průšvih si navzájem kryjí, tohle je zástupný problém. Ale tady jde o koryto pro poslušnější a manipulativnější osobu. Takže kdo? Okleštěk nebo Feranec...??? Koštu jsem nevolila, ANO mi nic neříká, ale ta stoka, která teď Olomoucí protéká, je ke zvracení! Aby se jeden bál přiblížit k nádru, špína přesáhla budovu kraje! Ale je fakt, že Košta moc mluví, čím víc lejno rozmazává, tím víc to tady smrdí!

mamlas ( 13. února 2017 13:33 )

Tak to je opravdu moc smutné

eda22 ( 13. února 2017 13:10 )

Jurečka a nemá důvod zastávat se Babiše? Víte, co je to Agro2000? Proboha! Navíc Jurečka je jednoznačně nejslabší ministr celé vlády, zrovna on by neměl někoho mistrovat.

mamlas ( 13. února 2017 12:11 )

A Babiš zase čerpá a optimalizuje ve velkém.

1pravda1 ( 13. února 2017 11:51 )

Jurečka, který je ve sporu nestranný a nemá důvod se zastávat Babiše, řekl v tv, že on by Koštu vyhodil už po prvním jednání zastupitelstva kraje!!! Kdo viděl Koštu na tiskovce v čt, 45 minut opileckého blábolení, tak si názor udělal. Netřeba zase vše házet na Babiše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa