Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Paroubek o politickém návratu: ČSSD bych pomohl, ale žena nadšená není

Autor: Vera Renovica - 
3. prosince 2016
05:20

Sociální demokracie pod vedením premiéra Bohuslava Sobotky (45) je podle expředsedy Jiřího Paroubka (64) v problémech. Jako blanický rytíř teď zvažuje, že po šesti letech přispěchá na pomoc, k čemuž ho přemlouvají některé místní organizace ČSSD. O možném návratu dekády promluvil pro Blesk.

Proč teď uvažujete o návratu k socialistům?

Rád dělám užitečné věci. Takže teď se věnuju obchodování s komoditami, s akciemi, poradenské činnosti. Ale není mi jedno, kam se ubírá moje bývalá strana. Letošní krajské a senátní volby a předtím ty evropské a komunální dopadly debaklem. Reálný výsledek ČSSD byl kolem 15 procent i méně, a pokud teď vedení strany nic neudělá, mohou se před volbami do Sněmovny dostat na 10–12 procent. Rád bych, aby to tak nebylo.

Jak chcete přispět?

Můžu být voličem, což stejně jsem. Můžu být členem, což by byla idealistická volba. Jak jsem se dozvěděl, existuje ustanovení, podle kterého bych mohl být kandidátem či funkcionářem ČSSD až 4 roky po vstupu protože jsem mezitím byl v jiné straně. A samozřejmě pak záleží na vedoucích funkcionářích ČSSD, zda by si přáli z mé strany angažmá. Pokud ano, tak to zvážím velmi seriózně a rychle.

Jak váš návrat do politiky vnímá rodina?

Moje žena není z té možnosti nadšená. To říkám ještě slušně, protože nám se žije dobře. Myslím po osobní stránce. A to by samozřejmě narušilo tu rodinnou pohodu. Ale pokud bych to viděl jako svoji povinnost, musí se vždycky něco obětovat.

Cítíte povinnost?

Cítím ji, protože bych chtěl zabránit tomu, aby tuto zemi ovládl jeden člověk, jedno hnutí. Aby má bývalá strana začala hrát roli druhé ODS. Kdybych byl o 10 let mladší, tak bych v takovém případě asi šel hledat štěstí do jiné země.

S kým ze současných špiček ČSSD mluvíte?

Já nekomunikuji pravidelně s nikým.

A jaký máte vůbec názor na vedení ČSSD?

Tak já jsem řekl svoje svoje výhrady, ale to může někdo vidět jako výhrady toho, kdo je mimo, kdo je zhrzený. Já bych to dělal jinak. Já bych se snažil vedení strany udělat mnohem pluralitnější. Rád bych tam viděl více osobností.

Konkrétně koho?

Myslím, že takový pan Starec (místopředseda ČSSD, pozn. red.) nemá žádnou přidanou hodnotu, co se týče voličského přínosu. A určitě ve vedení není sám. Já jsem se vždycky snažil o to, aby tam byl vedle Sobotky i Škromach, aby tam byl Onderka, aby tam byly prostě viditelné figury.

To je, jako kdybyste obsazoval muzikál.

Jasně, ta politika je něco podobného. Tak to dělá koneckonců teď Donald Trump. Bere si k sobě i lidi, kteří se o něm během kampaně vyjadřovali pohrdlivě. Po mém odchodu se strana rozdělila na dvě poloviny, a pak jedna polovina vyřadila z vedení tu druhou, což není šťastná praxe. Aspoň když srovnáme volební výsledky…

Vy jste působil v době, kdy neexistovalo Babišovo hnutí ANO, které láká voliče ze všech stran.

A Mirek Topolánek, Václav Klaus, byli slabší soupeři?

To netvrdím, ale byli jasně pravicoví.

Já jsem přišel do vysoké politiky v situaci, kdy ČSSD měla 10 procent volebních preferencí a ODS 36 procent. A během roku to bylo pro sociální demokraty 33 procent. Ano, za těch 10 let se společnost změnila. Ale převést to zpět do střetu pravice–levice je možné.

Vám se po politice evidentně stýská, píšete takřka každodenně komentáře. Co když se to nepovede?

Tak mi to taky vadit nebude. Určitě jste si všimla, že se nevěnuji jenom politice, ale píši ekonomické analýzy. A ty komentáře mě nutí, abych na sobě pracoval. To není jenom proto, že se připravuji jako Napoleon na Elbě k návratu. Potřebuju to k práci, kterou dělám.

Předpokládám, že teď si vyděláte víc než v politice. Jaká je tedy hlavní vnitřní motivace? Ego? Že byste mohl všechny poučit?

Já nemusím nikoho poučovat. Od toho jsou statistiky. Samozřejmě že je vždy co dokazovat sám sobě.

Jak si myslíte, že by na vás veřejnost reagovala nyní, kdybyste měl za ČSSD kandidovat? My víme, v jaké atmosféře jste odcházel, jak po vás lidé házeli vajíčka.

Jestli si někdo objednal klaku, která napadala naše mítinky, to je jiná věc. Tihle Bakalové věděli, že jakmile bych se stal předsedou vlády, dostanou těch 44 tisíc hornických bytů nájemníci. A těch zájmových skupin byla celá řada.

Jak na vás reagují lidé na ulici?

Já myslím, že dobře. Ale proč by měli také reagovat špatně? Já jsem nic neukradl, já jsem odešel po volebním vítězství, které z mého hlediska bylo slabší, než jsem očekával, a po štvanici, která se týkala mé rodiny víc než mě. Na Donalda Trumpa byly bezprecedentní útoky a je zvoleným americkým prezidentem. Kdybych se do politiky vrátil, lidé by si museli přebrat, co byla pravda z toho, co vůči mně uplatňovali protivníci. Jako ty botičky od Diora za 60 eur, co mojí dceři na křest koupila její kmotra. Je úsměvné, že na tom se dokumentovala naše rozmařilost.

To bylo ale symbolické. Vypadalo to, že už nejste blízko lidem tak, jak by se od sociálního demokrata očekávalo, že už nejste autentický.

Média se mě snažila izolovat od lidí, ale myslím, že pro voliče levice jsem pořád tu autenticitu měl, i jestli jsem se slušně oblékal. Já nevím, jestli Hollande nebo Schröder nebo Blair chodili jako od táboráku. To byla umělá představa sociálního demokrata, který by měl snad chodit v laptích a v pytlovině. To já dělat nebudu.

Dobrovolné odcházení

Paroubek »seknul« s ČSSD roku 2010 poté, co sice jeho strana volby vyhrála, ale se skóre, které by jí nedovolilo vytvořit koalici. Odchod ohlášený hned poté, kdy promluvily výsledky, na pódiu stranického štábu české politiky šokoval. Vedení strany se ujal její místopředseda Bohuslav Sobotka. Politický »buldozer« se pak snažil neúspěšně prorazit se stranou NS-LEV 21, dnes to přičítá bojkotu ze strany médií. V současnosti vydělává na burze, prý s milionovými zisky.

ctenar ( 3. prosince 2016 11:28 )

Paroubku, JDI a pošli Sobotku, Chovance do ř.ï.t.i. Ještě nejsi tak starý.

gjim ( 3. prosince 2016 10:54 )

Dochází mu asi prašule, nebo ho svrbí pytlík na novou ženskou.

odol ( 3. prosince 2016 10:29 )

Limonádový Joe:Se mnou přichádzí zákon!!!! P.S:kde jsou ty časy když prodával v RAJi buřty??

amd.zeleny ( 3. prosince 2016 10:25 )

V mozku je třeba mít místo i na rozum,v sexy mozku už ale žádné místo nezbylo.

6010 ( 3. prosince 2016 09:56 )

Paroubku, seď raději doma a hlídej si svoji mladou ženu.Již stačilo, již jsi předvedl, co v tobě dříme.Nevím, kam se chceš zase štrachat.Přebíháš od jedné strany ke druhé, nevíš čí jsi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa