Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Paroubka lanaří zpět do ČSSD. Připravuje se jako Napoleon na Elbě

Autor: Vera Renovica - 
30. listopadu 2016
17:40

V Lidovém domě si o tom šuškají už nejen straníci, ale snad i uklízečky. Někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek (64) se možná vrátí do „své“ partaje. Podle informací Blesk.cz s ním o tom komunikuje i nejmenovaný člen vedení strany. Co on na to? „Nevadilo by mi to,“ řekl sám Paroubek.

„Už dva týdny o tom s ním jedná člen vedení sociální demokracie, takže o tom ví nepochybně i předseda strany Sobotka,“ prozradil Blesk.cz o Paroubkově návratu zdroj, který si nepřál být jmenován. Sám expremiér a exšéf „oranžových“ toto nevyvrátil. Dokonce potvrdil, že ho o vstup žádají místní stranické organizace – mluví se o Liberci i Praze 5.

„Určitě by mi to nevadilo. Na druhou stranu, když to nebude, tak mi to taky vadit nebude. Není nakonec žádným tajemstvím, že některé místní organizace mi nabízejí členství. A samozřejmě pak už záleží na vedoucích funkcionářích ČSSD, zda by si to vůbec přáli a zda mi něco takového nabídnou. Pokud ano, tak to zvážím velmi seriózně a rychle. Pokud ne, tak budu dělat dál ty svoje věci, které dělám,“ řekl Blesku o svém návratu do vrcholné politiky.

Na komoditách „trhnul“ milion jen za letošek

A jako příprava to vypadá i na jeho sociální síti. V poslední době takřka denně publikuje komentáře domácí politické scény. „To není jenom proto, že se připravuji jako Napoleon na Elbě k návratu, ale je to i proto, že to potřebuju k práci, kterou dělám. Potřebuji orientaci v tom světovém ekonomickém dění, a to souvisí s politikou,“ tvrdí. V posledních letech totiž investuje do komodit a jen letos na tom dle vlastních slov trhnul miliony korun.

Jiří Paroubek se možná vrátí do řad ČSSD, které dříve šéfoval. Jiří Paroubek se možná vrátí do řad ČSSD, které dříve šéfoval. | Blesk - Zbyněk Pecák

Paroubek z čela sociálních demokratů odešel ze Sněmovny v roce 2010, kdy oproti vyššímu očekávání jeho strana získala jen 22 procent a kvůli malému koaličnímu potenciálu proto jako premiér nemohl sestavit vládu. Postupně odešel i ze stranické organizace Prahy 5, kterou vedl, a neúspěšně se pokoušel prosadit s novou partají NS LEV 21 – dnes už není jejím členem.

Návrat do ČSSD kvůli Babišovi?

Svůj návrat do ČSSD, které několikrát vyhrál volby, by bral jako povinnost. Poslední výsledky jejího současného šéfa Bohuslava Sobotky v krajských a senátních, a dokonce předtím evropských volbách totiž vnímá jako „debakl“.

Nevylučuje ale, že ho k tomu žene i obava z nárůstu hnutí ANO Andreje Babiše.
„Chtěl bych zabránit tomu, aby tuto zemi ovládl jeden člověk, jedno hnutí. Aby má bývalá strana byla řekněme oslabena natolik, že by začala hrát roli druhé ODS. Kdybych byl o 10 let mladší, tak bych v takovém případě šel asi hledat štěstí do jiné země, třeba do Vídně,“ řekl Blesku. Upřímně ale mluví o tom, že by jej k případnému návratu na vrchol motivovalo i ego a potřeba dokončit kdysi dávno započatou práci.

Šéfka liberecké ČSSD: Energický muž by se nám hodil

„My máme desítky místních organizací, takže to nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit. Ale vzhledem k tomu, že jsem to jen dnes slyšela z několika stran, předpokládala bych, že to bude pravdivá informace,“ uvedla Lenka Kadlecová, předsedkyně krajské organizace ČSSD v Liberci. „Určitě bych na to měla pozitivní názor, my máme malou členskou základnu a Jiří Paroubek je energický muž, který by byl schopen lidi motivovat. Navíc má obrovský přehled,“ dodala Kadlecová.

Cesta na vrchol by ale ani v případě, že by se stal opět členem ČSSD, nebyla jednoduchá. Respektive musely by se změnit stanovy, podle nichž v současnosti platí, že ten, kdo byl mezitím členem jiné strany, může v sociální demokracii zastávat stranickou funkci až po čtyřech letech.

Komentář Lidového domu redakce Blesk.cz zjišťuje.

Čtěte v pátečním Blesku: Exkluzivní rozhovor s Paroubkem o návratu do politiky i o tom, proč mu brání manželka Petra.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dzery ( 1. prosince 2016 17:43 )

No nevím,já když sem vlezu tak ten trotl je vždy tady.

odlisny ( 1. prosince 2016 02:04 )

a já myslel, že si válí šunky na Ithace a dál píše svoje bestsellery ze kterých má miliony

prezny ( 30. listopadu 2016 23:24 )

Vedle prudí jako pinie

prezny ( 30. listopadu 2016 22:34 )

Liháč si už šušká a já to tu píšu od léta , možná bude i kandidovat na Hrad.

hejhej ( 30. listopadu 2016 19:34 )

mirkazam: Nejvíc by se viditelňovala jeho žena. Připomíná silně Veškrnovou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa