Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sobotka vábil do Česka švédský kapitál. Jde mu o energetiku, obranu i výzkum

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a jeho český protějšek Stefan Löfven
Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a jeho český protějšek Stefan Löfven  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, kal - 
3. listopadu 2016
15:20

Prohloubení spolupráce v oblasti průmyslu, obchodu, ale i obrany bylo hlavním tématem čtvrtečního jednání premiérů Česka a Švédska Bohuslava Sobotky a Stefana Löfvena. Sobotka severské království označil za jednoho z nejvíce perspektivních obchodních a investičních partnerů. Ministerští předsedové jednali také o budoucnosti Evropské unie, která je podle nich zárukou stability.

Česko a Švédsko se chtějí soustředit na rozvoj spolupráce především v oblasti výzkumu, digitalizace a inovativních technologií. Důležité je také prohloubení spolupráce v energetické oblasti, konstatovali premiéři ve společném prohlášení.

„Švédsko je pro ČR nejvýznamnějším severským obchodním partnerem. Celkově se řadí do první dvacítky našich největších obchodních partnerů a objem obchodní výměny mezi oběma zeměmi trvale roste v obou směrech,“ uvedl Sobotka. Do Česka by premiér chtěl přilákat také nové švédské investory.

Evropa má být soudržná a spolupracující, míní Sobotka

Sobotka a Löfven se shodli na potřebě zachování Evropské unie jako záruky stability, prosperity a bezpečnosti na kontinentu. Evropa musí být podle českého premiéra „soudržná a spolupracující“.

Rozhodnutí Británie opustit evropský blok činí spolupráci v rámci Evropy ještě naléhavější, uvedli premiéři. Klíčový je podle sociálně demokratických předsedů vlád otevřený a svobodný obchod. Zvláštní pozornost chtějí věnovat také situaci mladých v EU.

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a jeho český protějšek Stefan Löfven Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a jeho český protějšek Stefan Löfven | ČTK

Šéfové obou vlád podporují i prohloubení spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany. Löfven ale uvedl, že Švédsko nepodporuje myšlenku společné evropské armády.

Švédsko a Česko se shodly také na nutnosti pokračovat v podpoře projektu takzvaného východního partnerství, v jehož rámci EU spolupracuje se šesticí východoevropských států: Arménií, Ázerbájdžánem, Běloruskem, Gruzií, Moldavskem a Ukrajinou.

agfor ( 3. listopadu 2016 16:48 )

Švédové budou mít brzy na vývoz jen imigranty.

lug70 ( 3. listopadu 2016 16:29 )

Sobotka se asi jel spíš přiučit, jak po vzoru vlády Švédska odsunout volby do parlamentu v příštím roce a zabetonovat se tak ve funkci premiéra na několik dalších let. Ve Švédsku se vládní establischment spojil s opozicí, spolu zrušili plánované volby a pro jistotu odložili všechny ostatní volby až do roku 2022 aby se vyhnuli totální prohře ve volbách, které by jinak vyhrála nová protiimigrantská strana.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa