Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Brady pod tíhou medailí: Sobotka a Hamáček mu předali další ocenění

Autor: ČTK, Mii - 
27. října 2016
11:20

Pamětník holokaustu Jiří Brady ve čtvrtek převzal z rukou vysokých ústavních činitelů dvě ceny. První, pamětní medaili Karla Kramáře, mu věnoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a druhou, pamětní medaili a list Sněmovny, získal při slavnostním shromáždění dolní komory od jejího předsedy Jana Hamáčka (ČSSD). Jedná se o další z řady ocenění, která Brady obdržel poté, co se objevily informace, že byl údajně vyškrtnut ze seznamu osob, které obdrží 28. října státní vyznamenání.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který je Bradyho příbuzný, minulý týden uvedl, že mu prezident Miloš Zeman řekl, že pokud se Herman setká s tibetským duchovním dalajlamou, státní vyznamenání Bradymu nedá. Herman se dalajlamou přesto setkal a Brady se druhý den na seznamu oceněných předloženém premiérovi ke spolupodpisu neobjevil. Hrad tuto spojitost popírá. Oslavy svátku na Hradě se kvůli případu nezúčastní řada politiků.

Sobotka: Bradymu vyjadřuji úctu 

Sobotka celou situaci označuje za nešťastnou. Předal mu proto medaili Karla Kramáře, jejíž udělování za zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka přísluší českému premiérovi. Medaile byla vytvořena při příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády a pojmenována po prvním předsedovi československé vlády.

Chvíli po Sobotkovi ocenila osmaosmdesátiletého Bradyho Sněmovna. Pamětní medaile a list jsou za jeho celoživotní postoje a neúnavný boj za lidská práva. Podnětem k uspořádání slavnostního shromáždění, které je z hlavy poslankyně Miroslavy Němcové (ODS), byla taktéž aféra se státním vyznamenáním Miloše Zemana. 

Celá řada ocenění

Bradyho po jeho víkendovém příletu do ČR ocenila řada institucí. Převzal již například Klíč od obce pražské na Staroměstské radnici od pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) či cenu Prix Irene Židovské obce Praha. Ve čtvrtek dopoledne ho plánuje na slavnostním shromáždění ocenit i Poslanecká sněmovna.

Rodák z Nového Města na Moravě Brady prošel během druhé světové války koncentračními tábory v Osvětimi a Terezíně. Jeho sestra byla zavražděna v plynové komoře. V roce 1949 emigroval do Kanady, kde se mimo jiné významně angažoval v pomoci krajanům. Přednášel po celém světě a vydával svědectví o německé zrůdnosti během druhé světové války a hrůzách holokaustu.

ČTĚTE VŠE O KAUZE BRADY 

hejhej ( 28. října 2016 09:09 )

Šaškárna, kterou tato republika ještě nezažila a zároveň zneúctění významu 28.října, o kterou se postaral Herman se svými kumpány. Přitáhli kanaďana, jako chudáčka, kterému prezident pdmítl dát medaili.Herman jako člen vlády by měl znát postup od nominací kandidátů až po definitivní schválení. Blbci politiic začali cizinci rozdávát plech, jak na běžícím pásu.Děda bude spokojený, že je "ověšený" jak vánoční stromeček. Díky Gazdíkovi, Horáčkovi, ubohých komediantů je znevážený státní svátek. Vypadá to, že ta jejich šaškární akce posílí v další volbě Zemana. Cokoliv propagují herci a zpěváci mě naopak odpuzuje.

NEHermann ( 28. října 2016 01:47 )

Bude sranda se dívat na tu mobilizaci proti Zemanovi na staromaku,treba tam bude Kalousek rozdávat parky zdarma a Hermann aintopff

NEHermann ( 28. října 2016 01:24 )

Moje jastna volba po tyhle komediji je Miloš Zeman,pekne se odkryli nenávistni intrykani,Her Herman by aji český zapomněl kdyby mu za to něco kaplo od přátel z Německa.Ale něco se jim musí přiznat,sou dobře organizovaní a snazi se vzbudit dojem většiny k zastrašení ostatních

Judita ( 28. října 2016 00:43 )

Že se nestydíte,zavalíte staříka medajlema a myslíte si ,že to je nějaké hrdinství.Komu tady co chcete ukazovat?Jak bude na Vás vzpomínat v Kanadě?Odjede ,ale Vy tady zůstáváte.Copak předvedete příšte?

marcela47 ( 27. října 2016 23:24 )

Sobotko neboj se u voleb Ti to národ spočítá. Těš se, Jsi kde vítr tam plášť.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa