Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hrad „zprznil“ svátek, míní Schwarzenberg. A zpochybnil metál pro Hůlku

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. října 2016
05:00

Situace kolem (ne)vyznamenání Jiřího Bradyho přijde rivalovi Miloše Zemana z prezidentské volby absurdní. Čestný šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg pro Blesk.cz vzpomenul při té příležitosti i mistra absurdního dramatu Václava Havla, který svého času čelil kritice, že vyznamenával své věrné. Podle knížete je to však u Miloše Zemana jiné. A pozastavil se i nad metálem pro zpěváka Daniela Hůlku.  

Kauza Jiřího Bradyho, který měl být podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) původně vyznamenán, ale nestane se tak, děsí i Karla Schwarzenberga.

„Oni mu původně volali, jak je to protokolárně zvyklost, poněvadž když chcete udělit někomu vyznamenání, tak musíte nejdřív objasnit, jestli to vůbec přijme, za druhé jak je zdravotně pohromadě a podobné věci. Takže mu nejdřív zavoláte. To se očividně stalo. A pak se na Hradě změnila nálada a zrušili to,“ říká čestný předseda TOP 09.

Proč k tomu podle Schwarzenberga došlo? Při dotazu, zda to podobně jako Herman vnímá tak, že to mohlo být v souvislosti s Hermanovou schůzkou s dalajlamou, která nebyla Zemanovi po vůli, exministr pro Blesk.cz s úsměvem prohlásil: „U soudu bych řekl, že velmi silné indicie o tom svědčí.“

Video  Brady dostal klíč od Prahy. „Pravda je jen jedna,“ vzkázal Zemanovi.  - Daniel Vitouš, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kvůli nevyznamenání Bradyho přitom řada politiků odmítla 28. října na Hrad přijít. Také Schwarzenberg tam bude chybět. 

„Já tam také nebudu, budu v Bratislavě a popravdě řečeno – já bych se tam rděl studem. Mně je to velice líto. Je to náš národní svátek. Já se ještě narodil v první republice, pro mě vznik Československa a 28. říjen byl vždy velice, velice důležitý. A teď je to tak zprzněno, že se mi tam nechce,“ uvedl kníže.

Situací kolem předávání vyznamenání se však baví i falešný Karel Schwarzenberg na Twitteru. 

Hůlka? Podivné vyznamenání, míní Schwarzenberg

Tomu reálnému Karlu Schwarzenbergovi přijde celá situace kolem letošního 28. října absurdní. „Celé to tak je, s odpuštěním. Tak divokou fantazii Václav Havel vůbec neměl,“ vzpomněl Schwarzenberg i na prvního českého prezidenta. A to v návaznosti na svůj status na sociální síti:

„Václav Havel je v zahraničních článcích a často i v Čechách označován jako mistr absurdního divadla a autor nejlepších absurdních divadelních her. Já si nemohu pomoci, a už svého času jsem měl toto podezření, ale teď když se dívám, co se u nás dělo po prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, vše, co se toho času týká Pražského hradu a vyznamenání 28. října, mám spíše dojem, že Havel byl prorocký mistr českého realismu. To, co jinde vnímají jako absurdní divadlo, je u nás tvrdá realita.“

Zatímco Jiří Brady, který přežil nacistickou vyhlazovací mašinerii, Terezín i Osvětim, vyznamenán nebude, mezi laureáty by neměl chybět zpěvák Daniel Hůlka. 

„On (Zeman) už v minulosti vyznamenával některé lidi záslužně, což jsem ocenil, a některé lidi, kde jsem se také divil. Je to v řadě těch spíše podivných vyznamenání, ale pamatujme si, že on Hůlka ho podpořil v kampani, tak dostane teď za to metál, no,“ okomentoval pro Blesk.cz Schwarzenberg Hůlkovu nominaci.

Video  Brady: Smrt rodičů mě zdrchala. Rozhodl jsem se být úspěšný.  - Daniel Vitouš, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Schwarzenberg: Havel oceňoval zaslouženě

I Václav Havel dekoroval některé své známé včetně signatářů Charty 77. Ocenil i svého kamaráda „Lanďáka“ Pavla Landovského. „Pavel Landovský byl spoluzakladatel Charty 77. Estébáci mu zlomili, jak známo, na Karlově mostě, když se ho pokoušeli hodit do Vltavy, nohu. Ten měl opravdu zásluhy o svobodné Československo,“ reaguje Schwarzenberg.

„Václav Havel byl někdy až příliš šetrný se svými vyznamenáními, někdy lidi za jeho doby nebyli vyznamenáni, o kterých jsem si myslel, že by měli, ale nepamatuji si někoho, kde bych řekl: Ten to dostal nezaslouženě,“ dodává kníže.

Karel Schwarzenberg byl v srpnu hostem ve Studiu Blesk. Podívejte se:

Video  Studio Blesk s Karlem Schwarzenbergem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

suov ( 28. října 2016 12:35 )

konecnik- není to ten co nemá na pořádné dlouhé kalhoty?

suov ( 28. října 2016 12:33 )

Šišlavý blekota by se rdil studem? Na tom jeho hnusným šklebicím se ksichtě by to vůbec nebylo vidět, jedině že vedle něho stojící alkoholik Kalousek by nám to formou přeložil ,,,

hejhej ( 28. října 2016 10:27 )

Co to mele ten dementní šišla ??? O znevážení významu 28.října se postaral ti, co to předem plánovali: Herman, který nastrčil strýce z druhého kolena, Horáček, Halík, skomírající TOP09, zlodějská ODS a ODS, odporná prolhaná KDUČSL spolu s některými hloupými zpěváky a herci( vévdí Kraus, Štěpánová, Isová Mádl).

suov ( 27. října 2016 19:21 )

animko- že tě blekota požádál o ruku?

suov ( 27. října 2016 19:19 )

repelos:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa