Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sobotka se nakonec pohřbu Perese zúčastní. Do Izraele letí světové špičky

Autor: ČTK - 
29. září 2016
17:48

Pátečního pohřbu bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese se zúčastní i český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Potvrdili to pracovníci Úřadu vlády. Sobotka již dříve uvedl, že Česko bude na pohřbu zastupovat také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ze zahraničních státníků bude na pohřbu například americký prezident Barack Obama. Český prezident Miloš Zeman na pohřeb nepřijede.

Peres zemřel ve středu ve věku 93 let. Od čtvrtečního rána byla před budovou izraelského parlamentu vystavena rakev s jeho tělem a pohřeb se koná v pátek dopoledne. Očekává se příjezd 80 státníků z celého světa.

Na smuteční ceremonii přijedou kromě Obamy třeba kanadský premiér Justin Trudeau, německý prezident Joachim Gauck, francouzský nejvyšší představitel François Hollande či rumunský prezident Klaus Iohannis. Do Izraele už ve čtvrtek dorazil bývalý americký prezident Bill Clinton a zájem zúčastnit se pohřbu projevil také palestinský vůdce Mahmúd Abbás, který nebyl na oficiální návštěvě v Jeruzalémě několik let.

Český prezident Zeman do Izraele nepřijede, protože bude v době pohřbu na pracovní návštěvě Řecka. Zeman se totiž na řeckém ostrově Rhodos účastní konference Dialog civilizací, kterou pořádá ruský podnikatel a spolupracovník ruského prezidenta Vladimir Jakunin.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa