Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Protiuprchlického štváče Bartoše obvinili. Z činů proti lidskosti

Autor: simao, ČTK - 
29. dubna 2016
16:00

Strávil noc v policejní cele a v pátek byl propuštěn poté, co dal kriminalistům slib, že nebude pokračovat v páchání trestné činnosti. Jeden z organizátorů protiuprchlických demonstrací v Česku Adam B. Bartoš (36) byl po výslechu obviněn hned ze třech trestných činů proti lidskosti. Jeho zatčení souvisí i s jeho ostrými řečmi proti migrantům, které často označoval za „vetřelce“. A přál si i „trest nejvyšší“ pro „zrádné“ politiky.

Předseda krajně pravicové Národní demokracie (ND) Adam B. Bartoš byl zatčen, vyslýchán a následně propuštěn. Pražská policie to potvrdila na svém webu v textu „I svoboda slova má své mantinely“. „Byť je toto právo zaručeno Ústavou České republiky, tak není neomezené. To si možná neuvědomil dnes už obviněný pan Bartoš,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

„Pan Bartoš byl obviněn především pro obsah jím vydávaných knih a jiných písemností, a pro obsah jeho veřejných projevů. V rámci těch měl úmyslně hanobit a podněcovat k nenávisti vůči osobám židovského národa, nebo židovského vyznání. Obdobně si měl ale počínat i vůči imigrantům,“ pokračuje Hulan.

Zatímco při čtvrtečním dotazu Blesk.cz ještě pražská policie zásah u Bartoše nepotvrdila, v pátek se situace změnila. Zásah se odehrál, stejně jako Bartošovo zadržení, které ve svém prohlášení už ve čtvrtek zmiňovala Národní demokracie. 

Bartošovi hrozí až tři roky vězení

Bartošovci si na svém webu stěžovali na „bezprecedentní útok režimu“ a uvedli, že strana „neúnavně kritizuje současný vlastizrádný režim a upozorňuje na síly stojící v pozadí polistopadové frašky a současné vetřelecké krize“.

Za „vetřelce“ označoval Bartoš uprchlíky při svých vystoupeních pravidelně. Nezdráhal se však zacházet ještě dál, navrhoval např. jejich „koncentrování“ v Terezíně.

„Je v tuto chvíli obviněn ze třech trestných činů proti lidskosti. Jedná se konkrétně o Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a Popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia,“ upřesnil Hulan. 

Bartoš může skončit v případě odsouzení ve vězení až na tři roky. Hulan potvrdil, že kriminalisté provedli domovní prohlídku u Bartoše a také prohlídku „jiných prostor“ na základě soudem vydaných příkazů. Zajistili při nich prý celou řadu tiskovin, jiných písemností a datových nosičů.

Popsaných trestných činů se měl Bartoš „dopustit v rozmezí od května roku 2013 do dubna roku 2016,“ uvedl Hulan, z čehož je jasné, že Bartoše sledovali kriminalisté dlouhodobě.

Vazbě se vyhnul, dal slib vyšetřovatelům

Že Bartoš strávil noc ze čtvrtka na pátek v cele předběžného zadržení, potvrdil i právník strany Miroslav Timura. K návrhu na vzetí Bartoše do vazby nakonec nedošlo. „Pan Bartoš učinil protokolárně před vyšetřovateli a právními zástupci slib, že nebude v protiprávním jednání pokračovat. Z toho důvodu byl v pravé poledne propuštěn ze zadržení,“ vysvětluje policejní mluvčí Hulan. 

Policie přitom bude mít již o víkendu šanci si Bartošův slib ověřit. Národní demokracie se totiž v Praze šikuje k prvomájovému pochodu „Proti vlastizrádcům“.

Činy Bartoše a Národní demokracie se policie zabývala v minulosti již několikrát. Na březnové demonstraci proti islamizaci vyzval např. Bartoš k potrestání politiků „trestem nejvyšším“ a byl zatčen, po propuštění žádal hlavu ministra vnitra Milana Chovance. Loni na podzim svolal Bartoš protest dokonce i přímo před pražský byt premiéra Bohuslava Sobotky, jehož vyzýval k demisi. Právě na akci Bartošovců se objevily i šibenice.

„Je to samozřejmě politický proces na politickou objednávku, další z pokusů, jak tu opozici, která je jediná skutečná opozice proti tomuto systému, jak jinak poškodit,“ postěžoval si Bartoš během zatýkání na videu, které se objevilo na YouTube.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa