Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Luxusní vilka a půlmilionový autopark: Tady bydlí muž, který napálil Ransdorfa

Autor: Vera Renovica, Marcel Mihalik, poe - 
12. prosince 2015
05:00

Na Berounsku tento muž žije krátce. Sousedi vědí, že má rád zahrádku a že má jednu ruku kratší. Nikoliv však, že to je Vladimír Huněk (46) – muž, který zřejmě napálil Miloslava Ransdorfa (62, KSČM).

Krásná vilka obložená dřevem je v novější části Libomyšle. Baráček zdobí opečovávaná zahrádka, před ní parkují dva luxusní automobily a přívěs na koně. Nepatří Huňkovi – je psán na firmu, za níž stojí několik osob z ruské Kazaně.

I tak jde o nadstandard vzhledem k tomu, že se za záclonami schovává člověk, nad nímž visí 14 exekucí za 2,2 milionu korun. Pro místní však z průměru nevybočuje. „Je tady asi rok, ale moc se tu nezdržuje. Nepamatuji si jeho jméno, ale vím, že je handicapovaný,“ říká nám jeden z jeho sousedů.

Velké bankovky

Další dodává, že je to milý pán, který rád zahradničí. Křivého slova o něm neřekne ani pošťačka. „Bydlí tam s přítelkyní. Nedávno se vrátil z nemocnice, kde byl kvůli té ruce. Oba jsou fajn,“ tvrdí. Se smíchem vzpomíná, jak chtěl v malinké obci Huněk za dobírku platit pětitisícovou bankovkou. Když pak místním řeknete, že ten štíhlý holohlavý tichošlápek je onen „fantom“ V. H., který bude ještě dlouho ve snech strašit europoslance Ransdorfa, jsou v šoku.

Má další problém

Huňkovi období anonymity pomalu, ale jistě končí. Charismatický muž, na jehož přesvědčovací schopnosti dodnes vyšetřovatelé vzpomínají, byl už za podvody odsouzen dvakrát. A mají na něho políčeno potřetí. Nově čelí trestnímu oznámení, které je vskutku „ransdorfovské“.

Podle informací Práva totiž lidem vykládal, že když ho oddluží, bude moci dosáhnout na bájné švýcarské dědictví a jejich peníze jim vrátí i se stoprocentním úrokem…

Půlmiliónový autopark

Range Rover z roku 2005, který se dnes prodává za 300 tisíc, a Jeep Grand Cherokee z roku 2007, který je na trhu tak za 250 tisíc korun. Sečteno, podtrženo: poměrně slušný autopark na někoho, kdo dluží exekutorům přes 2 miliony korun. A druhé jmenované auto se navíc na internetu pokouší prodat – klidně za „pouhých“ 200 tisíc.

Pokud patří doopravdy Huňkovi, nikoliv třeba jeho přítelkyni, kouká z toho průšvih. Je totiž v exekuci a nesmí se svým majetkem nakládat. Pozornost budí i přívěs na koně. Provozovatel velkého ranče v Libomyšli, Jiří Roubíček, však nemůže potvrdit, jestli je Huňkův kůň ustájen právě u něho. „Neznám ho,“ odpovídá po naléhání a pokládá telefon.

Ransdorf: Uvěřil jsem, věřím...

Snová kořist podvodníka… To je, jak se zdá, europoslanec Miloslav Ransdorf (62, KSČM) – důvěřivý, naivní! Podobně jako dnes už dřív vysvětloval, jak se přimotal k podvodu s obrazy. Ransdorfa v minulém týdnu sebrala švýcarská policie poté, co si to na popud známého českého podvodníka Vladimíra Huňka (46) nakráčel s falešnými dokumenty jednat o účtu s miliardami.

„Jsem přesvědčen, že ty dokumenty pravé jsou, a nic mě nepřesvědčilo ze strany švýcarské policie, že by tomu mělo být jinak,“ opakuje i přesto stále dokola. Stejně důvěřivý byl ovšem Ransdorf i v minulosti, když od spolužáka Jiřího Včelaře Kotase chtěl nakoupit sbírku uměleckých děl světově známých malířů za zlomek jejich hodnoty.

„Řekl mi, že objevil sbírku obrazů po nějakém německém šlechtici, která se ocitla v Čechách, a že je na prodej. Ukázal mi i nějaké fotografie. Říkal jsem si, že když za války zmizely desítky tisíc uměleckých děl, tak tady nějaká pravděpodobnost je,“ líčil europoslanec.

A stejně jako nyní byl i tehdy skálopevně přesvědčen o pravosti důležitých dokumentů. „Uvěřil jsem tomu, že obrazy jsou autentické. Nejsem odborník na dějiny umění, pro mě bylo důležité, že mi ukázal znalecké posudky na několik obrazů, které potvrzovaly jejich pravost,“ krčil rameny.

Celý „obchod“, který se nakonec neuskutečnil, stál politika přes sto tisíc korun… Co ho bude stát současná aféra, není jisté. V tuto chvíli je ve Švýcarsku obviněn a žalobci s ním vedou trestní řízení kvůli majetkovým deliktům.

Kdo je Huněk

  • Vypráví o sobě, že se narodil v Česku, ale vyrůstal ve Švýcarsku. Právě tam prý jako dítě přišel ke svému handicapu, když vypadl z automobilu.
  • Za zpronevěru ve firmě, kde pracoval, ho odsoudili k 20 měsícům nepodmíněně. Téhož roku, tedy 2005, zase podvodným inzerátem nabízel práci v Iráku za vstupní poplatek 50 eur a 150 eur za výcvik. Dostal souhrnný trest 3 roky.
  • O pět let později dostal za úvěrové podvody 4 roky natvrdo.
  • Letos v listopadu na něho bylo podáno trestní oznámení proto, že si za příslib podílu na švýcarském dědictví půjčoval od lidí statisíce.
  • 3. prosince 2015 zatkli Švýcaři Ransdorfa ještě se třemi Slováky poté, co se v curyšské kantonální bance domáhali přístupu ke kontu, na kterém mělo být 9,5 miliardy korun. Všichni čtyři jsou nyní obviněni. Ransdorf vysvětluje, že chtěl pomoci handicapovanému muži a využít peníze na charitu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tymitaky ( 12. prosince 2015 18:34 )

V čem asi žije autor tohoto článku?

zkzkz ( 12. prosince 2015 12:46 )

zkzkz ( 12. prosince 2015 12:44 )

poletucha ( 12. prosince 2015 12:00 )

jojo, ...chalupu bzch nechtela ani zadarmo,.. vozítka .. no sorry tohle tak pro děcka do školy,. a přívěs na koně????????????? v naší ulici JEN 3.. Kone ma dneska kazda vesnicka buchta...

donaf ( 12. prosince 2015 10:32 )

A to má jen jednu ruku dlouhou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa