Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Paměti exšéfa BIS: Jak vybírali ochranku pro Klause? Žádní lenoši a musí umět rýt!

Autor: ex - 
28. března 2014
13:35

Jen jeden den byly na světě paměti exšéfa BIS Jiřího Růžka (62) a už padla výhrůžka žalobou. Uvažuje o ní exministr Radek John (59, VV). To, co Růžek v knize napsal o ochrance u Klausů, však nikdo napadnout nemůže. Blesk má totiž důkaz...

Růžek V labyrintu zpravodajských služeb vypráví, jak mu John po telefonu vyhrožoval. Pokud prý nevymaže jeho tehdejší ženu Zlatu Adamovskou (55) z evidence StB, bude ho skandalizovat.

„Nikdy v životě jsem ho o to nežádal,“ tvrdí John s tím, že StB Adamovskou ani nikdy neevidovala.

Setkání si pamatuje jinak. Chtěl prý vyvrátit lež otištěnou v novinách, obrátil se proto na šéfa BIS. „Mě i Zlatu přijal v hlavním sídle služby. U kafíčka nám pak vysvětlil, že kontrarozvědka nemá, ani nemůže mít žádný poznatek o tom, že by byla v jakémkoliv kontaktu s StB,“ tvrdí.

Johna ale naštvalo, že to pak Růžek odmítl potvrdit veřejně. A tak mu prý řekl, že on o neochotě šéfa státem placeného BIS veřejně mluvit bude. „Jestli mě od té doby nemá rád, nedává mu to žádné oprávnění lhát o naší společné schůzce,“ říká John a hrozí soudem.  

„Já paměť neztratil a pamatuji si to jako hovor po telefonu,“ stojí si za svým Růžek.

Pytel a bouchačka

Zatímco u sporu Růžka s Johnem se zatím jedná o tvrzení proti tvrzení, pro jinou vzpomínku exšéfa BIS má Blesk důkaz. V pamětech jsou i zvláštní požadavky Václava Klause a jeho ženy Livie (70), které Růžkovi vyprávěl exšéf Úřadu na ochranu ústavních činitelů Jan Fulík.

„Delikátní záležitostí bylo vybrat ochránce pro ústavní činitele tak, aby jim padli do oka. V tomto smyslu byl prý náročný premiér Klaus a podle Jendy chvíli trvalo, než se mu podařilo přesvědčit i paní Livii, že osobní ochránci nejsou lenoši, když odmítají rýt u Klausů na zahrádce,“ píše Růžek.

Blesk před třemi roky přistihl bodyguardy, kterak pod taktovkou Klausové makají na zahrádce v pražských Kobylisích. To už byla první dáma…

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa