Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman v Soči: Domluvil si výlet do Číny a potřásl si rukou s Putinem

Český prezident Miloš Zeman si již v Soči stihl potřást rukou s Vladimirem Putinem
Český prezident Miloš Zeman si již v Soči stihl potřást rukou s Vladimirem Putinem  (Autor: Kancelář prezidenta republiky, Foto Blesk - Martin Sekanina)
Autor: ČTK, simao - 
7. února 2014
15:04

Prezident Miloš Zeman je v Soči jen do neděle, a tak rozhodně nezahálí. Včera povečeřel po příletu se sportovci, dnes se sešel hned s trojicí prezidentů - Číny, Ázerbajdžánu a Tádžikistánu. Od šéfa Českého olympijského výboru pak dostal hodinky a to ho hlavní program teprve čeká. Oficiální zahájení olympijských her a pak slavnostní recepce prezidenta Putina, se kterým si již Zeman stihl potřást rukou.

Tři čtvrtě hodiny dnes Miloš Zeman besedoval se svým čínským protějškem Si Ťin-Pchingem v ruském Soči, kam oba prezidenti zamířili na olympijské hry. Probírali prý především vzájemnou podporu investic a oživení ekonomických vztahů, uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Český prezident vidí v Číně oprávněně velký potenciál pro obchody - značku Made in China dnes ostatně najdete na všem možném...

Zemanovy výlety

Zeman se s čínským prezidentem domluvit také na návštěvě Pekingu. A Si-Ťin Pchinga pozval na oplátku do Prahy, kde byl čínský představitel naposledy v roce 1987. Český prezident si však domluvil i další "výlet". Tentokrát do Střední Asie - do tádžické metropole Dušanbe. S prezidentem Tadžikistánu Rachmonem si přitom popovídal i o své nedávné návštěvě afghánského Kábulu, kam Zeman vyrazil za českými vojáky.

Ázerbajdžánce Ilhama Alijeva pak Zeman pozval do Česka také a to již na duben. Opět mluvili o hospodářské spolupráci a český prezident si pochvaloval vzrůst obchodní výměny mezi oběma zeměmi za posledních let o 300%. Vedle toho Zeman ocenil přínos Baku k boji s islámským fundamentalismem. 

Zemanovy nové hodinky a Putinův večírek

Volné chvilky po státnických rozhovorech pak dnes Zeman využil k setkání s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem. "Hovořili jsme o zimní olympiádě a o účasti českých sportovců," nezacházel Zeman na Facebooku do detailů, ale pochlubil se: "Darem jsem dostal hodinky českého výrobce, které obdrželi i členové české olympijské výpravy. Velmi rád si tyto hodinky vezmu na slavnostní zahájení olympiády, které se koná dnes večer (od 16:00 SEČ - pozn. red.)"

Ještě před ostře sledovaným ceremoniálem zamířil Zeman na Putinovu recepci pro státáník. "V podvečer místního času jsem se zúčastnil slavnostní recepce dávané ruským prezidentem na počest vedoucích národních delegací. Po osobním přivítání prezidentem Putinem a zhlédnutí koncertu jsem zamířil na zahajovací ceremoniál XXII. zimních olympijských her v Soči," pochlubil se Zeman předtím, než se vydal z tribuny zamávat českým sportovcům.

Video  Olympionik Zeman a jeho Ivana: Jsme spíš pasivní...  - Jan Jedlička, Tomáš Polák
Video se připravuje ...

zabibol ( 9. února 2014 19:56 )

Ještě ba si měli vzat Pavku Korčagina a byli by Timur a jeho parta. Spíš ale vypadají jako Čuk a Gek.

e.44 ( 8. února 2014 22:11 )

víš co? Udělej to co jsi radil mě. Přečti si svoje starší "příspěvky" a pokud máš trochu soudnosti, tak to cos napsal vezmeš zpět. Kolikrát už jsem otevřela diskusi, tam celkem normální příspěvky bez jakéhokoliv vztahu k tobě nebo tvým názorům, ovšem napsané těmi co nesnášíš jelikož ti všechno neodkejvou a nebojej se do tvých nesmyslů opřít a ty ses tam do nich sprostě a hnusně posměšně pustil bez ohledu na to co psali, zkrátka jasně z dost ubohých osobních důvodů, prostě si jim nadával bez spojitosti s jimi napsaným. Tak se laskavě nad sebou zamysli....a nebo ne, nebo můžeš dál nesmyslně napadat (už ovšem beze mě ) nebo psát bláboly, jako tvůj "příspěvek", co je tak nesmyslný, že mi nestál za to ho ani celý číst.

e.44 ( 8. února 2014 17:31 )

Mě akorát vytáčí lidská blbost hnaná a opakovaná ad absurdum. Ty věčně napadáš i ty co mají pravdu, která se ovšem tobě nehodí do krámu a trváš na opaku, jelikož přiznat zmýlenou by tě asi zabilo Mě nedělá problém uznat chybu, pokud mě někdo slušně přesvědčí o opaku. Jinak žádný hon na čarodějnice, skutečně jen oprávněná kritika a je jí tolik jelikož soudný člověk ho skutečně nemá za co chválit nebo dokonce obdivovat. Zkrátka Zeman je celý jedna obrovská chyba.

e.44 ( 8. února 2014 13:17 )

Vůbec celkově vypadá čím dál tím hůř - zchátralejší, nemocnější, v podstatě s úmrtním listem v kapse.

e.44 ( 8. února 2014 13:15 )

Od smíchu ještě nikomu žluč nepraskla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa